2017/11/19 at 12:33 PM

Vaastu şi Feng Shui îşi au originile în două culturi şi civilizaţii foarte diferite. Principiile fundamentale ce stau la baza amândurora au totuşi ca ţintă urmarea legilor Naturii; şi cele două împărtăşesc unele abordări comune. Obiectivul principal al amândurora este crearea unei energii armonioase în interiorul locuinţelor pentru a se genera bunăstarea şi a se atrage o viaţă bună. Iată 8 principii Vaastu de bază de care să ţineţi cont în amenajarea locuinţei voastre.

1. O clădire este considerată fastă dacă este mai mult lungă decât lată. Casa ar trebui să fie bine proporţionată, nici prea lungă, nici prea lată, deoarece prana (energia) trebuie să pătrundă în clădire şi să se răspândească de-a lungul ei. Sunt de evitat proprietăţile care se află la intersecţia a patru străzi, în faţa unei joncţiuni în T sau în dreptul unei curburi sub formă de U. Acestea sunt considerate nefaste şi asemenea proprietăţi sunt perturbate din cauza efectului nociv al „Veedhi Shoolas” („săgeţilor otrăvite”).

2. Direcţia nord-estică, numită „Ishanya” (colţul lui Dumnezeu), este considerată ca având o mare încărcătură de energii spirituale pozitive, ca atare construcţiile sau structurile grele şi masive în porţiunea nord-estică a lotului de teren sau a casei reprezintă un tabu. Amplasarea altarului familiei, a camerelor de meditaţie şi a altor încăperi cu întrebuinţări spirituale aici sporeşte energia vitală în acest colţ. Păstrarea sectoarelor nordic şi estic mai puţin mobilate este benefică, pentru că acest lucru permite o aerisire mai bună, iar spaţiul deschis sporeşte norocul zonei.

3. Sectorul de sud-vest (Niruthya) al proprietăţii este punctul de convergenţă al forţelor bio-cosmice, ca atare păstrarea sud-vestului la un nivel puţin mai înalt decât restul casei este bună. Poziţionarea unor structuri masive şi grele, cum ar fi scări, artefacte din piatră, stâlpi şi obiecte decorative care au legătură cu Pământul, în colţurile sud-vestice este indicată şi sporeşte convergenţa forţelor bio-cosmice.

4. Scările trebuie să meargă în direcţia acelor de ceas, iar numărul de trepte trebuie să fie impar, pentru că acest lucru simbolizează continuitatea şi o spirală a energiei pozitivă. Zugrăviţi scările în culori deschise şi evitaţi roşul şi negrul. Asiguraţi-vă că scările sunt bine întreţinute. Trebuie să reparaţi imediat stricăciunile din cadrul scărilor, altminteri ele pot anunţa sosirea ghinionului. Nu este bine să aveţi zone de rugăciune sau altare chiar sub scări.

5. Intrarea principală în clădire reprezintă gura, ferestrele şi ventilatoarele reprezintă ochii, urechile şi nasul. Aşa cum faţa are doi ochi, un nas şi o gură, intrarea principală a casei ar trebui să aibă ferestre de ambele părţi, precum şi un prag sub uşă. Pragul protejează gospodăria de pericole şi boli şi pavează calea către prosperitate. Ferestrele şi uşile trebuie să aibă o bună proporţie, de preferat în numere pare, dar evitaţi numerele terminate în 0, cum ar fi 10, 20, 30 etc. şi asiguraţi-vă că uşile se deschid înspre interior.

6. Soarele reprezintă partea dreaptă a unei clădiri, iar Luna – partea stângă. În Jyothish (astrologia indiană), Luna simbolizează femeile şi mama a toate cele. Atunci când fereastra din stânga unei case este cum trebuie, permiţând luminii şi aerului să intre nestânjenite, doamnele din casă se vor bucura de succes, confort şi prosperitate. Evitaţi să aveţi coşuri de gunoi, mopuri sau mizerie înspre fereastra de pe stânga, deoarece acest lucru va întârzia perspectivele de căsătorie pentru femei, iar gospodăria va avea parte de multe griji.

7. Foaierul este prima arie vizibilă din casă, ca atare este recomandabil să îl păstraţi curat şi foarte bine luminat. Activarea energiilor pozitive în foaier prin folosirea unor tablouri cu elefanţi, care simbolizează protecţia, este de bun augur; elefantul îl mai simbolizează pe zeul indian Ganesh cu faţă de elefant, despre care se spune că îndepărtează obstacolele. Despre amplasarea unor plante cu flori în foaier, în special flori galbene, se spune de asemenea că aduce noroc.

8. Sectorul nord-estic al unei case este guvernat de Mercur (inteligenţă), Jupiter (bogăţie) şi Lună (gânduri şi sentimente rafinate). Ca atare, acest spaţiu ar trebui utilizat pentru urmărirea dezvoltării în carieră. Deci, o utilizare adecvată a acestui sector este ca bibliotecă ori spaţiu de lectură. Culorile precum bleu-ciel, alb şi verde-gălbui sunt bune în acest sector şi amplasarea unei plante galben-verzui aici activează şi sprijină planetele ce guvernează acest sector.

0 Comments

Leave a Comment