2017/11/24 at 7:44 AM

O poziţie centrală în practica Feng Shui este ocupată de conceptul suflului cosmic al dragonului – suflul „sheng chi”. Scopul de bază al acestei practici este captarea acestui chi vital, în aşa fel încât calităţile sale magice să fie puse în slujba voastră. Chi este forţa vitală care impregnează orice formă de existenţă umană. El este generat în cele mai diverse situaţii: atunci când un călugăr meditează, când un expert în kung fu dă o lovitură bine ţintită ori când un maestru caligraf trasează o linie cu pensula.

Chi-ul se creează şi în natură, prin râuri şi torente, când apa este curată şi şerpuieşte liniştit, sau prin forma munţilor cu numeroase creste unduioase, ce sugerează prezenţa simbolică a dragonului. Chinezii numesc acest chi „răsuflarea cosmică a dragonului verde”; oriunde este creată şi acumulată această suflare preţioasă, poate fi atras un mare noroc.

Chi-ul cosmic este sursa păcii şi prosperităţii, a bunăstării şi sănătăţii. Casele construite în zone în care există şi se acumulează acest chi aduc o şansă enormă celor ce locuiesc în ele. Acolo unde chi-ul lipseşte, prezenţa sa poate fi generată prin poziţionări inteligente ale casei. Poate fi generat, de asemenea, prin grădini bine concepute şi decorate cu grijă, conform principiilor directoare Feng Shui. De fapt, unul dintre cele mai bune indicii ale prezenţei chi-ului favorabil şi aducător de prosperitate sunt plantele sănătoase şi pline de sevă, ce înfloresc din belşug. Atunci se consideră că solul este fertil, apa este, evident, disponibilă din abundenţă, ca şi lumina soarelui şi umbra – toate acestea sugerând prezenţa celor cinci elemente, îmbinate armonios pentru a genera un bun Feng Shui.

Definitoriu pentru chi este că el există pretutindeni, dar este invizibil. Călătoreşte neauzit şi nevăzut prin atmosferă. Este mult mai subtil chiar decât vântul, deşi are marea putere de a aduce ori un noroc enorm, ori dezastre şi tragedii.

Sheng Chi – suflul benefic
Cerinţa fundamentală a practicii Feng Shui este necesitatea de a capta această răsuflare benefică a dragonului, menţionată mai sus. Termenul utilizat pentru a denumi chi-ul norocos este sheng chi, sau suflul dezvoltării. Când se constată prezenţa sa, trebuie luate măsuri de precauţie pentru ca el să nu se fragmenteze sau să dispară, pentru că, dacă se întâmplă astfel, norocul va pieri şi locul său va fi luat de ghinion.

Manuscrisele antice spun: „Chi-ul zboară cu vântul şi se risipeşte”, fiindcă, în locurile unde suflă vânturi puternice, sheng chi-ul se risipeşte şi e purtat departe. Poziţiile neprotejate împotriva vântului sunt considerate locuri în care nu poate exista un bun Feng Shui şi ar trebui evitate. Sheng chi are un flux calm, mereu şerpuit. Când este delimitat de ape, el se opreşte şi se acumulează, deci locurile unde este prezentă apa sunt, de regulă, considerate faste.

Dacă doriţi să creaţi un Feng Shui favorabil, apa din grădină este foarte importantă. Micile iazuri, fântâni sau scăldătoare pentru păsări sunt articole de decor excelente, care atrag preţiosul chi în spaţiul verde şi îi dau ocazia să se acumuleze înainte de a intra în casă, aducând noroc gospodăriei. Totodată, vieţuitoarele care sunt atrase de apa din grădina voastră aduc, la rândul lor, energie yang.

Deplasarea apei este de o importanţă capitală pentru a obţine un bun Feng Shui. Dacă în grădină se află un curs de apă, acesta nu trebuie să fie nici prea rapid, nici în linie dreaptă, pentru că acest tip de curgere îndepărtează chi-ul aproape imediat ce este creat. Se spune că locurile unde curge un râu iute şi drept sunt locuri din care chi-ul se scurge, locuri lipsite de un bun Feng Shui.

Totuşi, cu un strop de ingeniozitate, apa rapid curgătoare, mai ales când este în torente mici, poate fi domolită artificial cu diguri de piatră sau, chiar mai bine, puteţi încerca să realizaţi meandre, creând astfel condiţiile perfecte pentru dezvoltarea unui chi benefic. Amenajările artificiale ale ambientului au întotdeauna potenţialul de a îmbunătăţi Feng Shui-ul. De fapt, puteţi construi cu uşurinţă izvoare artificiale care să pară că şerpuiesc pe lângă uşa principală. Corect realizate, acestea creează un Feng Shui excepţional.

Nu trebuie să-i permiteţi niciodată sheng chi-ului să stagneze sau să devină lânced, căci el va face norocul să dispară. Aşa se întâmplă atunci când apa este lăsată să devină poluată sau murdară. Scurgerile urât-mirositoare şi izvoarele sau râurile poluate nu sunt locuri care să poată avea un bun Feng Shui.

Shar Chi – suflul ucigător
Pe de altă parte, suflul ucigător se numeşte în chineză shar chi. În practica Feng Shui, dacă este depistat un suflu ucigător în imediata apropiere, prezenţa sa are prioritate şi trebuie combătută neîntârziat. Motivul este că, oricât de bine a fost conceput Feng Shui-ul casei ori grădinii voastre, shar chi-ul poate genera mari nenorociri. Când este prezent, el trebuie contracarat, indiferent cât de bine au fost calculate punctele cardinale, pentru ca proprietatea voastră să se armonizeze cu energiile spaţiului din jur.

Suflul ucigător este generat în mai multe moduri diferite. Construirea unei străzi noi, a unui pod rutier, a unei clădiri mari sau a oricărei alte structuri ce modifică negativ energiile din mediu poate cauza probleme. Când apare una dintre aceste situaţii, se recomandă reevaluarea Feng Shui-ului.

Shar chi-ul are o curgere în linie dreaptă. Efectul său este similar cu cel al unui glonţ sau al unei săgeţi ţintite spre uşa voastră. De obicei, orice poate fi interpretat drept ostil sau agresiv emite un suflu ucigător. Tunurile sau statuile ecvestre ale unor eroi războinici, ce par să vă atace casa, pot simboliza un flux de energie negativă îndreptat spre voi. Aproape orice obiect tăios sau ascuţit are capacitatea de a crea suflu ucigător. Prin urmare, este bine să realizaţi o analiză atentă înainte de a amplasa în grădina voastră statui sau sculpturi abstracte din piatră, mai ales dacă sunt aşezate cu faţa către intrare. Statuia unui Cupidon ce trage cu arcul, deşi norocoasă în anumite colţuri ale grădinii, nu este indicată dacă săgeata este îndreptată către uşa principală.

Elementele de dimensiuni mari ce trebuie privite cu precauţie sunt cablurile şi liniile de înaltă tensiune, podurile rutiere, clădirile înalte sau faţadele ce prezintă cruci şi muchii ascuţite. De obicei, dacă locuinţa este ameninţată de construcţii mari precum cele pomenite mai sus, nu este uşor să ne gândim la contramăsuri suficient de puternice pentru a combate gravitatea shar chi-ului creat. Mulţi experţi în Feng Shui recomandă utilizarea oglinzilor, dar eficienţa lor este limitată.

Un remediu bun îl reprezintă utilizarea copacilor înalţi şi puternici, cu coroană bogată, precum stejarii, sau a unui pâlc de bambuşi înalţi, însă trece mult timp până cresc. Altă metodă este schimbarea orientării grădinii, precum şi a casei, astfel încât structurile agresive să devină mai degrabă protectoare decât sursă de energie ucigătoare. Cea mai bună cale de a realiza acest lucru este prin repoziţionarea intrării casei, astfel încât să nu dea spre structura ameninţătoare.

La scară redusă, suflul ucigător poate fi neutralizat, căci cauza ce l-a generat nu este prea mare sau prea densă. Exemple de structuri sau obiecte ce pot determina un chi negativ sunt felinarele de peste drum, sculpturile abstracte, panourile imobiliare cu inscripţia „de vânzare”, săgeţile aţintite spre voi ale gardurilor din vecini şi chiar cutiile poştale. Acestea pot fi ascunse vederii cu ajutorul tufişurilor şi plantelor. Dacă uşa principală nu este afectată direct de structura agresivă, nu este nicio problemă. Shar chi-ul devine un pericol real doar dacă uşa în sine este ameninţată. Prin urmare, amplasarea plantelor între uşa principală şi structura agresivă va neutraliza ameninţarea.

Sursa articolului: Lillian Too, „Feng Shui pentru grădini”, Pro Editură şi Tipografie, 2007

0 Comments

Leave a Comment