2017/11/24 at 7:42 AM

La început de primăvară, cu siguranţă vă gândiţi să daţi un aer proaspăt şi „veşminte noi“ grădinii voastre. Câteva sugestii privind cromatica florilor vă vor ajuta să aveţi o grădină superbă, plină de viaţă şi, de asemenea, generatoare de energii favorabile.

Culorile joacă un rol în ceea ce priveşte echilibrul şi armonia energiilor, însă efectul lor nu trebuie supraevaluat. Totuşi, le puteţi alege în funcţie de punctele cardinale corespunzătoare sectoarelor din grădină. Cu siguranţă au valenţe estetice, însă alegerea lor este mai curând o problemă de finisare a aspectului general.

Există două culori ce vor fi considerate faste pe tot parcursul anului, şi anume culorile yang roşu şi galben.

Roşul
Roşul este extrem de favorabil, fiind cea mai populară culoare în atragerea norocului. Puteţi opta cu încredere pentru nuanţe strălucitoare de roşu, sau puteţi alege orice nuanţă de la roz-delicat până la purpuriu-închis. Reţineţi totuşi că roşul chinezesc, un vermillon aprins, este socotit cel mai favorabil.

Poziţionarea optimă a nuanţelor de roşu este în colţul sudic, ce este asociat cu această culoare şi cu elementul Foc, însă florile roşii vor aduce noroc oriunde le-aţi dispune.

Galbenul
Florile galbene aduc şi ele energia yang în grădina voastră, însă această culoare ţine de elementul Pământ, prin urmare ele se potrivesc cel mai bine în sectoarele de sud-vest şi nord-est. Combinaţia dintre roşu şi galben, portocaliu, este şi ea considerată propice. Dacă veţi cultiva flori în aceste nuanţe, veţi aduce în întreaga grădină o energie a veseliei şi fericirii.

Violetul
O altă culoare deosebit de norocoasă este movul-închis sau violetul. Puteţi planta flori precum violetele sau clopoţeii în sectorul nordic al grădinii sau în curtea din spatele casei, care va corespunde ţestoasei celeste. Unii experţi în Feng Shui sunt de părere că violetul este chiar mai favorabil decât roşul, fiind o culoare maiestuoasă, regală. În cazul în care movul este combinat cu argintiul, va sugera banii şi va atrage şanse pe plan financiar.

Albastrul şi albul
Acestea sunt considerate culori reci, yin, şi vor fi foarte importante pentru obţinerea unui echilibru yin-yang în grădină, însă nu este indicată plantarea florilor albe în centrul grădinii sau ca ele să determine culoarea predominantă. Echilibraţi-le întotdeauna cu flori în culori vii: roşu, oranj sau galben.

Albastrul se va potrivi cel mai bine în nord, est şi sud-est şi nu va fi indicat în sud, deoarece Apa va intra în conflict cu Focul. Din acelaşi motiv, nu este recomandabil să plantaţi flori albe sau albastre în partea din faţă a grădinii ori în faţa uşii principale sau a porţii. Ele se vor potrivi în spatele casei, la fel ca şi florile mov. Partea din faţă a grădinii este de dorit să fie rezervată florilor în nuanţe de roşu.

Auriul şi argintiul
Acestea sunt un activator extraordinar pentru sectoarele de Metal din grădină (vestul şi nord-vestul). Plantele cu frunziş auriu vor înviora aceste zone însorite ale grădinii şi, dacă le sădiţi cu moderaţie, vor constitui nişte pete de culoare de mare efect. Totuşi, aveţi grijă să nu exageraţi şi să răriţi la timp aceste plante. Iată câteva soiuri care au frunze aurii: Philadelphus coronarius „Aureus“ sau portocalul-fals, Sambucus racemosa „Plumosa aurea“, Acer palmatum şi Spiraea japonica sau flacăra-de-aur.

Tufele cu tulpini argintii au un aspect complet diferit, dar slujesc aceluiaşi scop Feng Shui.

Sursa articolului: Lillian Too, „Feng Shui pentru grădini”, Pro Editură şi Tipografie, 2007

0 Comments

Leave a Comment