2017/11/24 at 7:43 AM

Atunci când vine vorba despre design, trebuie să existe un echilibru între ceea ce arată grozav și ceea ce are sens. Mulți designeri tind să piardă din vedere acest lucru și să nu mai țină deloc cont de cerințele clientului, optând în schimb pentru designul cel mai „cool”. Însă este la fel de important de observat că ceea ce i se poate părea grozav unei persoane s-ar putea să nu atragă în mod deosebit o altă persoană, în vreme ce o soluție practică pentru un spațiu va fi atractivă pentru toată lumea.

Iată câteva trucuri pentru obținerea echilibrului dintre practic și estetic în dormitor, adresate atât profesioniștilor, cât și celor ce-și amenajează singuri locuința.

 

Trucul 1: Evitați culorile șocante

Identificați culorile și nuanțele adecvate în funcție de utilizarea încăperii și paletele cromatice acceptabile pentru utilizator. Una dintre greșelile cele mai mari este să alegeți o schemă cromatică ce poate crea „efectul de șoc” prin fraparea simțului vizual, dar care face spațiul respectiv de nelocuit.

 

Trucul 2: Evitați plantele și colțurile ascuțite

Mai înainte de toate, ar trebui să evitați orice colțuri ascuțite ori protuberante. De exemplu, în cazul unei biblioteci în zigzag deasupra patului, sunt încălcate două tabuuri Feng Shui: 1) nu ar trebui să aveți nimic deasupra capului atunci când dormiți; și 2) nu ar trebui să aveți nimic ascuțit deasupra capului.

În al doilea rând, folosirea plantelor, chiar dacă ar sluji la efectul estetic, nu își are locul în dormitor.

În al treilea rând, ar trebui să vă gândiți mereu la proporțiile spațiului. Vedeți cum afectează diferitele elemente de design percepția voastră asupra încăperii.

În cele din urmă, evitați orice modele excentrice pe tavan, căci acest lucru cauzează confuzie vizuală, dă impresia că tavanul s-ar prăbuși peste încăpere și creează claustrofobie, ca și cum ați fi prinși în spațiu.

 

Trucul 3: Evitați încăperile de formă neregulată

Tuturor le plac mansardele, deoarece sunt minunate pentru a nu fi deranjați, a vă aduna gândurile și a vă izola de restul lumii. Însă, dacă mansardele au un tavan de dimensiuni reduse, nu le folosiți ca dormitoare, deoarece tavanul în unghi ascuțit poate crea „săgeți otrăvite” către locul unde dormiți. În vreme ce ideea de a trăi într-o mansardă pare grozavă, realitatea este că, dacă spațiul nu se potrivește, a locui acolo vă poate aduce tot felul de probleme.

 

Trucul 4: Găsirea unui echilibru

Atunci când concepem un dormitor, este important să găsim echilibrul dintre toate elementele de design, cum sunt culorile, înălțimile, texturile și designul mobilei, pentru a crea amenajarea ideală. Nu uitați, dormitorul este un spațiu pentru relaxare și pentru dormit. Nu copleșiți spațiul cu elemente cum ar fi culori prea tari sau designuri „ultramoderne”. Este mai bine ca impresia vizuală să fie mai blândă, pentru a se crea mai bine senzația de primitor, de „acasă”.

 

În concluzie, atunci când este vorba despre dormitoare, țineți cont întotdeauna de faptul că ceea ce este „cool” nu este neapărat și bun pentru voi. Întotdeauna mențineți simplu designul. Nu introduceți elemente ce vă concentrează atenția asupra lor, dacă doriți ca dormitorul să dea o senzație de pace și solitudine. În momentul în care începem să introducem elemente de design foarte „cool”, atenția noastră este prea concentrată, lucru ce cauzează neliniște și agitație și poate provoca, deci, probleme de sănătate.

1 Comments

Leave a Comment