2017/11/19 at 4:06 PM

În unele articole anterioare, v-am oferit sugestii privind amenajarea diverselor încăperi ale locuinţei. Însă ce ne facem dacă locuim într-o mansardă sau într-o garsonieră, unde o singură cameră slujeşte totodată drept living, sufragerie şi dormitor? Iată câteva sfaturi pentru aceste cazuri speciale.

Cum, de fapt, întreaga locuinţă este o cameră mai mare, este dificil să aplicăm toate metodele şi indicaţiile Feng Shui pentru diversele spaţii de locuit. Totuşi, în realitate, problema garsonierelor şi a mansardelor nedivizate (datorită spaţiului mai vast) este mai puţin dificilă decât pare, mai ales dacă acestea au o formă regulată. Dacă acesta este cazul, atunci suprapunerea octogonului Pa Kua sau a pătratului Lo Shu, pentru determinarea sectoarelor corespunzând celor opt puncte cardinale, va fi destul de uşoară. Identificaţi sectoarele norocoase şi poziţionaţi-vă aici patul şi masa de lucru. REGULA DE BAZĂ este să încercaţi mereu să vă amenajaţi locuinţa aşa încât zonele importante de locuit să se afle în sectoarele faste.

De asemenea, este bine să delimitaţi oarecum diversele spaţii: pentru dormit, studiu, luat masa etc. În acest sens, puteţi folosi chiar şi nişte paravane, însă trebuie să aveţi grijă ca acestea să nu fie prea mari şi să nu micşoreze vizual încăperea.

ACTIVATORII
O altă chestiune de luat în calcul este cea a activatorilor. Iată câteva tabuuri pe care trebuie să le respectaţi:

  • În garsoniere şi în mansardele nedivizate, este interzis să etalaţi plante şi detalii de Apă, pe motivul că întreaga cameră este considerată spaţiu de dormit, iar aici nu este indicat să se etaleze asemenea activatori.
  • De asemenea, asiguraţi-vă că nu există în locuinţă vreo oglindă care să reflecte patul, pentru că şi acesta este un tabu privind încăperea de dormit.

! Aceste reguli vor fi valabile şi dacă aveţi un pat încastrat în mobilier, ascuns pe verticală, pe care îl trageţi în jos în fiecare noapte, sau dacă dormiţi pe o canapea extensibilă.

POZIŢIONAREA PATULUI
Patul trebuie poziţionat în aşa fel încât să vă exploataţi direcţiile faste. De asemenea, asiguraţi-vă că din pat nu aveţi vedere directă spre toaletă sau baie. În general, cel mai important este să ţineţi cont de faptul că întreaga încăpere este considerată spaţiu de dormit şi să respectaţi interdicţiile privitoare la acest spaţiu; după aceea, în măsura posibilului, încercaţi să aplicaţi şi celelalte indicaţii Feng Shui pentru locuinţă.

PROBLEMA TAVANELOR ÎNCLINATE
În cazul mansardelor, este posibilă apariţia unei probleme în plus, şi anume cea a tavanului înclinat. În Feng Shui, tavanele joase, înclinate sau neregulate sunt considerate nefavorabile; ele vor crea dezechilibre energetice şi senzaţia de apăsare de sus în jos.

Dacă dormiţi în partea din cameră în care tavanul coboară, efectul de apăsare este amplificat. Se va acumula o energie nefavorabilă în jurul vostru, iar shar chi-ul vă va perturba somnul. Asemenea camere nu sunt în niciun caz recomandabile pentru copii, deoarece le vor stopa dezvoltarea.

Totuşi, dacă aveţi un astfel de tavan, există şi un remediu pentru contracararea energiei negative: dispuneţi mai multe becuri de putere mică pe tavan, pentru a-i înălţa simbolic energia. De asemenea, camera trebuie zugrăvită aşa încât să fie amplificată vizual pe verticală şi micşorată pe orizontală. Puteţi folosi culori uşor diferenţiate pe verticală, iar culorile deschise se vor potrivi mai bine decât cele închise, pentru că vor da senzaţia unui spaţiu mai mare. De asemenea, puteţi folosi un tapet cu dungi verticale, pentru a mări vizual încăperea pe înălţime, însă aveţi grijă ca dungile să nu fie prea groase şi să nu dea impresia de gratii de închisoare.

Este bine ca în încăpere să existe şi o fereastră, pentru a permite pătrunderea luminii solare şi a energiei yang proaspete.

! Nu ţineţi nimic ascuţit sau ameninţător îndreptat în jos, dinspre tavan spre pat, pentru că, în timp, acest fapt poate cauza boli grave.

Sursa articolului: Lillian Too, „Trucuri Feng Shui pentru casa ta”, Pro Editură şi Tipografie, 2005

0 Comments

Leave a Comment