2017/11/19 at 12:34 PM

În Feng Shui, bucătăria simbolizează bogăţia familiei. Este locul unde se găteşte hrana, iar cantitatea şi calitatea acesteia vor reflecta prosperitatea şi starea de sănătate a locatarilor. Prin urmare, încercaţi să o amenajaţi în aşa fel încât să sporiţi energiile benefice şi să le suprimaţi pe cele negative.

Bucătăria trebuie să fie bine aerisită, bine luminată, spaţioasă şi să aibă o formă regulată (întotdeauna formele regulate sunt preferabile celor neregulate). În plus, ea nu trebuie să se afle în nord-vest, care este sectorul corespunzător capului familiei; această situaţie se numeşte „foc la poarta raiului“ şi este foarte periculoasă (energia de Foc îl va istovi pe susţinătorul familiei).

EXTRATRUC: Dacă bucătăria este poziţionată în nord-vest şi nu îi puteţi schimba nicicum locaţia, atenuaţi Feng Shui-ul periculos aşezând aici un vas mare (adânc de 45 cm şi larg de 30 cm) cu apă statică (yin), ce va combate energia de Foc creată în bucătărie.

SITUAŢII DE EVITAT

 • Chiuveta nu trebuie să se afle lângă maşina de gătit, pentru că astfel se va crea un conflict între energiile de Apă şi de Foc.
 • Din aceleaşi motive, frigiderul şi maşina de spălat vase nu trebuie să se afle nici ele lângă aragaz.
 • Zona propriu-zisă de gătit nu trebuie să se afle în sectorul nord-vestic al bucătăriei, pentru că şi acest lucru va declanşa un „foc la poarta raiului“.
 • Nu aşezaţi bucătăria în mijlocul locuinţei, pentru că a ţine Foc în inima casei nu este deloc recomandabil. Dacă totuşi aceasta este situaţia, gătiţi la o flacără cât mai mică. Acest lucru va reduce riscul ca Focul să scape de sub control.
 • Nu ţineţi în bucătărie dulapuri cu rafturi expuse, pentru că acestea vor genera un chi dăunător.
 • Nu este bine să aveţi oglinzi deasupra aragazului sau oriunde în bucătărie, pentru că acestea vor amplifica energia de Foc, care va deveni periculoasă. De asemenea, nu ţineţi aici portrete de familie şi imagini cu animale feroce.

SCHEMA CROMATICĂ
În general, schema cromatică ar trebui să se armonizeze cu elementul ce corespunde direcţiei de amplasare a bucătăriei:

 • Bucătăriile albe se potrivesc foarte bine în vest (care ţine de Metal); dacă aveţi bucătăria în acest sector, nu alegeţi un decor în roşu.
 • Bucătăriile cu o schemă coloristică galbenă se potrivesc în sectoarele de Pământ, adică în nord-est şi sud-vest. Dacă aveţi bucătăria în unul dintre aceste sectoare, evitaţi decorarea ei cu nuanţe de verde sau albastru.
 • Dacă aveţi bucătăria în sectorul nordic, puteţi folosi nuanţe de albastru sau o combinaţie de alb şi negru, însă nu este indicat să folosiţi nuanţe de Pământ (galben, bej sau crem).
 • Bucătăriile amplasate în est ori sud-est pot fi decorate predominant cu verde, însă aici sunt de evitat culorile roşu şi alb.
 • Dacă locaţia bucătăriei voastre este în sud, nu alegeţi totuşi un decor pe bază de roşu, pentru că excesul de Foc este foarte periculos. Puteţi alege drept culoare predominată rozul sau bejul.

ALTE SUGESTII

 • Pentru podeaua din bucătărie, cel mai bine este să folosiţi gresie, pentru că aceasta va conferi o energie stabilizatoare. Nu folosiţi parchet, covoare sau linoleum.
 • Este bine ca bucătăria să aibă ferestre, atât pentru iluminare, cât şi pentru aerisire.
 • Nu lăsaţi niciodată să se înteţească mirosurile în bucătărie. Nu o aglomeraţi cu resturi de mâncare, nu lăsaţi vase nespălate în chiuvetă şi aruncaţi gunoiul cât mai des.

Sursa articolului: Lillian Too, „Planner Feng Shui pentru succes”, Pro Editură şi Tipografie, 2006

 

0 Comments

Leave a Comment