2017/11/19 at 4:00 PM

PORTOCALUL (CITRUS AURANTIUM)

Zona de origine a portocalului este Orientul Îndepărtat. În India i se cunoşteau, încă din cele mai vechi timpuri, efectele terapeutice. În Europa fructele sale au fost folosite în acest scop doar mai târziu, prin secolul al XVII-lea. Actualmente, portocalul se cultivă în ţările mediteraneene, dar şi în America de Sud, California şi Israel. Uleiul eteric de portocal se obţine, prin presare, din coaja fructelor amare ori dulci.

Portocalele-amare, cunoscute şi ca „portocale de Sevilla”, provin din Citrus vulgaris şi Citrus bigaradia. Uleiul este de culoare galben-intens, cu o aromă caracteristică de portocale, conţinând limonen, citral şi citronelal. Este un epurativ al sângelui, reglator al tensiunii arteriale, al fierii, tonic, antidepresiv, antiseptic, tonic digestiv, reglator al apetitului. Se foloseşte în artrite, reumatism, pierderea apetitului, boli infecţioase, probleme hepatice şi digestive, bronşită cronică, insomnii, infl amaţii ale gingiilor, probleme ale sistemului limfatic etc.

Are efecte de normalizare a peristaltismului intestinal şi ajută la combaterea diareei. În perioadele de iarnă, în scopul prevenirii răcelilor se poate face câte o baie cu ulei de portocal (trei picături la o cadă), eventual în amestec cu ulei de scorţişoară, nucşoară, cuişoare. În amestec cu neroli şi lavandă, este eficace în insomnii, iar împreună cu uleiul de lămâi, în inflamaţiile gingiei.

Are efect general de optimizare asupra tuturor centrilor energetici, mult mai mare comparativ cu binecunoscutul ulei de cuişoare.

În Feng Shui, aromele de portocal sunt folosite în îmbunătăţirea spaţiului din bibliotecă, living, camera de joacă a copiilor, baie sau holuri. Să nu uităm că acest ulei reprezintă un activator energetic, deci se va evita folosirea lui în zonele aferente dormitoarelor, pentru că acest ulei dezvoltă cu precădere energiile de tip Yang, ce stau la baza vitalităţii şi a vigorii fizice.

Sursa articolului: Revista “Lumea Fengshui” Nr. 11 Pg. 29

0 Comments

Leave a Comment