2017/11/24 at 7:37 AM

Există foarte multe superstiţii în tradiţia chineză şi în alte tradiţii, dar proaspeţii părinţi trebuie să discearnă între superstiţie şi lucrurile benefi ce. Deseori, graniţa dintre acestea se şterge. Până la urmă, depinde de noua generaţie de părinţi câte dintre obiceiurile culturale doresc să urmeze.

LILLIAN TOO ne împărtăşeşte puţin din „înţelepciunea bunicuţelor”, încredinţată de generaţiile trecute cu privire la câteva ritualuri benefi ce, care trebuie urmate în primele 100 de zile de viaţă ale bebeluşului

Când s-a născut, micuţul Jack ne-a adus o bucurie incredibilă în suflet – toţi membrii familiei, şi din partea tatălui, şi din partea mamei lui Jack, au fost absolut încântaţi… Bebeluşul creşte extrem de repede şi, pe măsură ce se apropie prima lui lună plină, îmi dau seama că Jennifer se descurcă admirabil aşa, ocupându-se de toate cum crede ea mai bine. Evident că respectăm importantul obicei de a ţine mama şi copilul în casă. Chinezii cred că, dacă stau în dormitor, atât mama, cât şi copilul sunt protejaţi de expunerea la vântul rece, spiritele rătăcitoare imunde şi chi-ul nefast, toate având un impact negativ asupra sănătăţii mamei şi bebeluşului.

Am renunţat, totuşi, la tradiţia de a nu lăsa mama să facă baie sau să se spele pe cap. Ne-am gândit că, în Malaiezia climatul fi ind cald, acest lucru nu face prea mult rău mamei, iar senzaţia de prospeţime adusă de curăţenie depăşeşte cu mult alte considerente. S-a zis cu această superstiţie.

Alegerea unui nume pentru bebeluş

Între timp, am trecut prin încercarea de a-i pune un nume copilaşului. Eu insistasem să respectăm tradiţia chineză de a nu da nume bebeluşului înainte de naştere, astfel că nici măcar nu ne-am gândit la nume până la naşterea copilului. Chinezii cred că, dacă se dă copilului un nume favorabil dinainte să se nască, spiritele rătăcitoare vor fi tentate să îl fure.

În plus, grila Paht Chee a destinului copilului nu poate fi alcătuită decât după naştere, or numele se alege cel mai bine după consultarea acestei grile. Dacă doriţi să vedeţi grila bebeluşului vostru, puteţi să accesaţi www.wofs.com şi să vă daţi seama de acolo dacă din ea lipseşte vreun element. Practic, un nume bun pentru bebeluş trebuie să creeze un echilibru între elementele din grila acestuia. De exemplu, dacă din grilă lipseşte elementul Foc, atunci trebuie ales un nume care descrie focul, lumina sau soarele. Dacă lipseşte Focul, iar numele simbolizează Apa, să zicem, atunci se spune că numele va face rău copilului, pentru că viaţa lui va fi dezechilibrată de lipsa marcantă a Focului. Aceasta deoarece Apa stinge Focul, punând astfel copilaşul în pericol. Pentru mai multe informaţii despre grila Paht Chee şi alegerea numelui bebeluşului, consultaţi pag. 52.

Ocazii de sărbătoare

Naşterea unui copil este una dintre cele mai importante hei see, ocazii de fericire dublă din viaţa oricărei familii. Chinezii respectă mult norocul de a avea descendenţi, iar naşterea primului nepoţel este o ocazie extrem de fericită. La fel a fost şi pentru noi. Când copilul împlineşte o lună, are loc cea mai mare sărbătoare.

Se crede că, dacă bebeluşul ajunge la această vârstă, atunci are mari şanse de a trăi până la maturitate, deci evenimentul este sărbătorit. În familiile budiste şi cele taoiste, în dimineaţa celei de-a 30-a zile se ţine o puja sau un moment de rugăciune, în care se oferă multă hrană ca ofrandă zeilor. Acest lucru garantează copilului protecţia zeilor pe viaţă, deci este un moment crucial pentru el. Am afl at că acest obicei al rugilor şi ofrandelor se regăseşte în multe culturi, şi există echivalenţe în aproape toate tradiţiile. Chinezii cred, în plus, că prin aceste rugăciuni strămoşii copilaşului sunt informaţi ofi cial despre noul membru al familiei.

Tăierea moţului şi ritualul îmbăierii

După rugăciuni, îl tundem pe bebe. Este un gest simbolic, astfel că tăierea unei singure şuviţe de păr sugerează tunsul. Aceasta semnifi că faptul că bebeluşul va creşte cu forţe proaspete, precum şi un nou început. Se spune că acest ritual alungă tot chi-ul nefast rămas în jurul copilului. În plus, atrage norocul de bogăţie, înţelepciune şi frumuseţe. Este recomandabil ca tatăl să taie părul. De fapt, tradiţia chineză cere ca părinţii să aducă o piatră rotundă şi o farfurie de bronz şi să fi arbă un ou roşu de găină şi altul de raţă. Aşadar, mai întâi îl tundem pe bebeluş. Apoi îl aşezăm în apă călduţă, în care punem dinainte piatra rotundă şi farfuria de bronz, împreună cu nişte ceapă verde. Tatăl ia apoi în mână piatra şi atinge uşor pieptul copilului, de trei ori. Acest lucru garantează că bebeluşul va fi viteaz şi curajos când va creşte mare. Se rostogoleşte după aceea oul roşu de raţă pe corpul copilului, şi oul de găină, pe faţa lui. În acest interval, ambii părinţi trebuie să spună cu voce tare ce aspiraţii au pentru copil – să fi e sănătos, să crească mare şi deştept, să încheie o căsătorie bună, să ducă mai departe numele familiei etc. Este esenţial ca părinţii să se gândească la toate urările de bine pentru copil. Acest ritual are grijă ca sănătatea şi dezvoltarea bebeluşului să fi e neperturbate, iar viitorul să îi fi e strălucit. Farfuria de bronz este foarte importantă, pentru că aduce simbolic bebeluşului noroc de bogăţie. Ceapa verde simbolizează faptul că bebeluşul va fi inteligent şi respectat, aducând un bun renume familiei.

Cina de lună plină

În noaptea de lună plină a copilului, când împlineşte o lună, rudele şi prietenii trebuie invitaţi acasă, la cină, pentru a sărbători toată noaptea cu părinţii. Această petrecere se numeşte Sărbătoarea Oului Roşu şi a Ghimbirului, sau Moon Yit. Părinţii şi bunicii fac ofrande cu bani puşi în plicuri roşii, iar bebeluşul poartă la gât monedele cu lacăt ale longevităţii.

Este foarte benefic ca oaspeţii să ofere plicuri roşii cu bani băieţeilor sau mici bijuterii din aur fetiţelor. Cadoul ideal sunt brăţările de picior cu clopoţei, deoarece clopoţeii, se spune, sunt foarte favorabili pentru copilaşi. Alt lucru esenţial pentru bebeluşi sunt monedele cu lacăt, care pecetluiesc norocul copiilor.

Alimente ideale pentru Moon Yit

Părinţii copilaşului trebuie să ofere rudelor şi prietenilor ce participă la petrecerea de Moon Yit cadouri favorabile: ouă roşii, plăcinţele-ţestoasă roşii (ang koo). Chinezii malaiezieni servesc nasi kunyit (care înseamnă textual „orez galben“; de fapt este un pilaf cu şofran, şofranul conferind culoarea galbenă). Acesta simbolizează faptul că norocul şi bogăţia se vor lipi de viaţa copilului. Totodată, merită remarcat că şofranul sau ghimbirul galben sunt considerate de către chinezi cea mai bună şi mai rapidă modalitate pentru ca noua mămică să îşi recapete silueta, deoarece fac burtica să revină mai repede la mărimea iniţială.

De fapt, soluţia cu ghimbir galben este de mult preferata tuturor celor trei rase ce locuiesc în Malaiezia: chinezi, indieni şi malaiezieni get-beget. Iată cum îl prepară chinezii pentru proaspăta mămică: Luaţi cam 200 de grame de ghimbir galben proaspăt, zdrobiţi-l şi extrageţi sucul. Puteţi folosi şi un blender. Apoi, puneţi zeama într-o ceaşcă mică, în stil chinezesc, şi puneţi-o în oala cu pilaf când acesta este aproape gata. Ideea este să fi arbă zeama de ghimbir galben. Când este gata, lăsaţi-o să se răcească, şi apoi beţi-o. Cele care au încercat-o o recomandă cu mâna pe inimă. Dacă proaspăta mămică alăptează la sân, nu preparaţi această zeamă timp de două săptămâni după naştere.

Meniul pentru cina de Moon Yit trebuie să cuprindă alimente substanţiale, de exemplu carne roşie şi albă, peşte şi dulciuri. Un cadou important sunt ouăle fi erte tari şi vopsite în roşu intens, care se servesc cu ghimbir proaspăt. Acestea trebuie oferite oaspeţilor, să le ia acasă. Trebuie oferite ouă în număr par, pentru cinstirea băieţeilor, şi în număr impar, pentru cinstirea fetiţelor. Ouăle roşii simbolizează energia Yang fertilă şi benefi că, iar forma lor rotundă prevesteşte o viaţă fericită şi plină de armonie.

Cadourile de la bunici

Ideograma pentru „roşu” este un semn al fericirii în limba chineză. Bunicii trebuie să ofere aur, argint sau diamante, nu numai ca să îşi arate dragostea pentru noul-venit în familie, ci şi pentru a simboliza abundenţa de aur şi bogăţii în toată viaţa copilului. Cu cât sunt mai bătrâni bunicii care oferă aur copilului, cu atât semnifi caţia este mai favorabilă. Acest lucru nu trebuie totuşi făcut neapărat cu ocazia sărbătoririi unei luni de la naştere. Cadoul se poate face şi în a 100-a zi, şi unii oameni spun că aşa este şi mai benefic Tradiţiile în a 100-a zi şi la 1 an

Există unele ritualuri interesante, care marchează ajungerea cu succes în ziua nr. 100. Unul dintre ele presupune să se lege o aţă roşie de mâinile şi picioarele bebeluşului. Acest lucru garantează că, ajuns la maturitate, copilul nu va fi implicat în nimic ilegal. Aţa roşie garantează, în plus, că va deveni un cetăţean eminent, foarte respectat de comunitate. Garantează şi multe călătorii, precum şi lucruri meritorii în viaţa copilului. La vârsta de 1 an, este favorabil să se celebreze această aniversare cu o nouă puja sau ofrandă către zei. Se recomandă sărbătorirea printr-un mare festin şi, în dimineaţa primei aniversări, părinţii pot pune în faţă copilului douăsprezece obiecte intens colorate, din care să aleagă. Se spune că obiectul spre care tinde în principal copilul indică ce-i este sortit. Iată cele douăsprezece obiecte:

 1. O carte – bebeluşul va deveni învăţat sau scriitor.
 2. O oaie sau vacă de jucărie – bebeluşul va intra în afacerile cu lactate.
 3. Un sigiliu cu nume pe el – bebeluşul va deţine putere şi un statut înalt.
 4. Un abac sau un calculator – bebeluşul va deveni om de afaceri sau contabil.
 5. Un lingou de aur – bebeluşul va fi bogat.
 6. Un pachet cu dulciuri – bebeluşul va avea o viaţă dulce.
 7. O riglă – bebeluşul va deveni constructor, inginer sau arhitect.
 8. Un pistol, cuţit sau altă armă de jucărie – bebeluşul va fi soldat sau poliţist.
 9. Un fl acon de medicamente – bebeluşul va fi doctor sau va avea o meserie în sistemul sanitar.
 10. Maşină/trenuleţ/avion de jucărie – bebeluşul va fi interesat de motoare.
 11. O statuie a unui zeu – bebeluşul va fi foarte interesat de spiritualitate.
 12. O lopăţică – bebeluşul va fi fermier sau agricultor.

Moneda de viaţă lungă pentru bebe

Pentru a garanta sănătatea continuă a preţiosului bebeluş şi faptul că el va avea o viaţă lungă şi fructuoasă, chinezii îi pun în preajmă un medalion cu moneda cu lacăt a longevităţii.

Când va fi destul de mare, copilul va purta la gât acest medalion. Cu cât stă mai mult medalionul la copil, cu atât mai puternic va fi chi-ul său protector asupra lui. Monedele cu lacăt ale longevităţii au fost purtate ca amulete de secole, deoarece se crede că protecţia lor se întinde pe o sută de ani.

Monedele cu lacăt de la o sută de case

În nordul Chinei, există o altă variantă a monedei cu lacăt a longevităţii. Părintele copilului merge prin vecini şi strânge câte o monedă de la 100 de case, apoi foloseşte monedele ca să facă o salbă mare, pe care o leagă în jurul burticii bebeluşului. Se crede că acest ritual „pecetluieşte” mare prosperitate şi longevitate pentru copil, pentru o sută de ani. Versiunea modernă a acestei tradiţii este ca părintele să adune câte un dolar de la o sută de prieteni, şi apoi să folosească banii ca să cumpere bebeluşului moneda cu lacăt a longevităţii, şi să i-o pună în jurul burticii. În sudul Chinei, părintele pregăteşte un pachet special, cu 7 boabe de orez şi 7 frunze roşii de ceai. Aceste două ingredi ente se împachetează frumos în hârtie roşie. Mai multe pacheţele sunt oferite apoi prietenilor şi rudelor, care, în schimb, oferă părintelui câteva monede. Părintele inscripţionează apoi monedele cu expresiile „Lacătul comorii din o sută de case” şi, perevers, „Viaţa este preţioasă”. Se leagă apoi aceste monede în jurul burticii bebeluşului. Monedele cu lacăt ale longevităţii sunt folosite ca amulete ce protejează copilul de boli şi îl menţin sănătos. În plus, se crede că aceste monede asigură o perioadă de creştere lină, fără pericole sau obstacole pentru bebeluş.

Asocierea cu Chi Lin

Legenda asociază monedele cu lacăt ale longevităţii şi cu Chi Lin. De când ne ştim, Chi Lin a fost animalul ceresc care îi ajută pe părinţi să îşi conceapă copiii. Confucius, se crede, a fost adus părinţilor lui de Chi Lin şi, în multe cărţi străvechi, se face referire la Confucius ca fi u al lui Chi Lin. Picturile tradiţionale chinezeşti arată copii

Sursa articolului: Revista “Lumea Fengshui” Nr. 1 Pg. 44

0 Comments

Leave a Comment