2017/11/19 at 4:04 PM

Fenixul este mai impunător, magnific şi mistic, dar este o creatură mitică. Cocorul, în schimb, este mai aproape de noi, şi această frumoasă, elegantă şi graţioasă pasăre este considerată de foarte bun augur în Feng Shui. Este sinonimă cu longevitatea, loialitatea şi pacea. Cocorul este, de asemenea, asociat cu pinul, ţestoasa şi bambusul, toate simboluri ale vieţii lungi, prosperităţii şi înţelepciunii. Tradiţional, se spune că el căra înţelepţii legendari în spinare, din şi către rai, acesta fiind şi motivul pentru care Japan Airlines are ca emblemă un cocor!

Să vedem cât de importantă este această pasăre în cultura popoarelor orientale şi occidentale.

Mulţi asociază cocorii cu tradiţia chineză şi japoneză, dar şi Europa are, la rândul său, un cult pentru cocori. Frumuseţea lor, mărimea şi dansul spectaculos fac din ei păsări cu o bogată simbolistică, încă din Antichitate. Cocorul este pasărea lui Apollo, zeul soarelui, care, de obicei, ia forma unui cocor atunci când vizitează tărâmul lumesc. Cocorul este asociat cu poeţii, ce îl au pe Apollo ca patron. O faimoasă legendă povesteşte cum Ibycus, un poet din secolul al VI-lea î.Hr., a fost atacat, jefuit şi rănit mortal. Cu ultima răsuflare, el a chemat un stol de cocori din apropiere, pentru a fi martori la suferinţa sa şi a-i răzbuna moartea. Cocorii l-au urmărit pe atacator către amfiteatru şi au tăbărât asupra lui până când, înspăimântat, omul şi-a mărturisit fapta. Europenii consideră cocorii simboluri ale vigilenţei şi loialităţii, crezând că dintr-un stol de cocori este ales unul singur să stea de pază, în timp ce restul dorm. Cocorii dorm stând într-un picior, cu celălalt ascuns în aripi. Pasărea ce stă de pază ţine o piatră în gheare, iar dacă adoarme, o scapă şi se trezeşte!

În Vietnam, cocorii sunt deseori ilustraţi alături de ţestoase, spunându-se că un cocor trăieşte 1.000 de ani, în timp ce o ţestoasă trăieşte 10.000 de ani. Cocorul este atât de important, încât ocupă un spaţiu de onoare lângă tronul împăratului din China. Mereu se află lângă acesta o pereche de cocori, pentru a sugera longevitatea Fiului Cerurilor. Longevitatea cocorului este deseori pomenită atunci când se fac urări, la zilele de naştere. Tablouri tradiţionale înfăţişează deseori un cocor ţinând în cioc o piersică sau ciuperca nemuririi, şi stând printre pini. Pinul veşnic-verde simbolizează faptul de a îmbătrâni demn, căci rămâne verde şi proaspăt tot anul. Astfel zugrăvite, aceste imagini capătă conotaţia de viaţă lungă pentru capul familiei.

În Japonia, cocorul este cunoscut ca pasărea fericirii sau tan cho (coroana roşie) şi are chiar propriul său titlu – „Onorabilul Lord Cocor“! Încă din vechime s-a văzut că cocorii erau singurele păsări care dansau nu numai în perioada de rut, ci şi din pură plăcere. Dansul face parte din viaţa lor obişnuită şi, atunci când îşi aleg perechea, rămân alături de ea pentru toată viaţa! Cocorii cântă, tropăie, zboară sus şi se paraşutează uşor înapoi pe pământ, deschizându-şi aripile. Fac plecăciuni, îşi dau capul pe spate şi aruncă iarbă, pietre şi pene în aer, părând că dansează, într-adevăr, de bucurie.

O sută de cocori pentru pace

În secolul al XI-lea, un războinic japonez victorios a eliberat o sută de cocori, fiecare cu câte o fâşie de hârtie legată de picior, pentru a se ruga pentru cei pieriţi în luptă. Acei cocori au devenit asociaţi cu pacea şi cu rugăciunile pentru cei căzuţi pe câmpul de bătălie. Multe picturi orientale ilustrează motivul celor 100 de cocori. În China, cocorul este „patriarhul tribului cu pene“. Anticii considerau penajul său alb un semn al purităţii, în timp ce capişonul roşu distinctiv reprezenta Focul sau vitalitatea. Cocorii erau, de obicei, pictaţi pe fundalul soarelui, simbol al ambiţiei pe plan social. Această înaripată era una dintre emblemele de rang folosite de curtenii civili, brodate pe un petic de pânză şi cusute de costumul oficial. Dacă purtarea dragonului era un drept exclusiv al împăratului, cocorul era folosit de dregătorii de prim rang, chiar numindu-se „pasărea de prim rang“

Împreună pe viaţă, semn al fidelităţii

La fel ca raţele mandarine, cocorii se împerechează pe viaţă, deci reprezintă şi fidelitatea, încrederea şi constanţa în dragoste. Acest lucru este considerat nemaipomenit, deoarece într-un stol normal sunt cel puţin 100.000 de păsări. Şi totuşi, chiar dacă au berechet de unde alege, rămân monogami! Cocorul este deseori întâlnit, din acest motiv, pe chimonoul proaspetelor soţii. Pentru chinezi, cocorii erau „tian he“ (cocori divini) sau „xian he“ (cocori binecuvântaţi), deoarece zeităţile taoiste şi fiinţele iluminate erau transportate pe spatele lor între tărâmul ceresc şi Insulele celor Binecuvântaţi. De asemenea, ei poartă sufletele meritorii către Paradisul de Vest şi oamenii către un nou nivel de conştientizare spirituală. În plus, duc cu ei unul dintre vehiculele celor 8 Nemuritori. Acesta este motivul pentru care, de sute de ani, cocorul a devenit atât de important pentru chinezi, şi cu siguranţă este nelipsit din casele lor care îşi doresc să se bucure de pace, bunăstare şi longevitate.

Sursa articolului: Revista “Lumea Fengshui” Nr. 11 Pg. 76

0 Comments

Leave a Comment