2017/11/19 at 12:33 PM

Folosite cu pricepere, culorile au puteri nemaipomenite, aproape magice. Fiecare culoare are o semnificaţie pentru suflet şi contribuie într-un fel sau altul la descătuşarea emoţională, spirituală şi chiar la vindecarea unor afecţiuni.

Dat fiind că peste 70% din impresiile pe care le reţinem şi care ne influenţează psihic sunt vizuale, este uşor de înţeles de ce culorile au un rol atât de important. Folosirea culorilor în scop terapeutic are o istorie îndelungată. Cu mii de ani în urmă, în Extremul Orient, în China şi mai ales în India, filtrele de diferite nuanţe, obţinute din pigmenţi vegetali, erau utilizate frecvent pentru tratarea bolilor cu ajutorul luminii colorate.

Spectrul cromatic conţine 8 culori: roşu, portocaliu, galben, verde, turcoaz, albastru, violet şi indigo. Roşul, galbenul şi albastrul sunt culorile primare sau fundamentale, deoarece nu pot fi obţinute prin combinarea altor culori. Ele formează, prin amestec, celelalte culori din spectrul luminos: verdele (galben cu albastru), portocaliul (galben cu roşu) şi violetul (roşu cu albastru).

Iată şi cum ne influenţează culorile:

 • pe plan fizic: roşul este stimulator; portocaliul este revitalizant; albastrul-deschis şi verdele sunt odihnitoare
 • pe plan mental: galbenul este stimulator, verdele-smarald revitalizează; indigoul este odihnitor
 • pe plan emoţional: portocaliul este stimulator; culoarea piersicii este revitalizantă; turcoazul şi albastrul-deschis sunt odihnitoare
 • pe plan spiritual: violetul stimulează; auriul revitalizează; albastrul este odihnitor.

VIRTUŢILE PRINCIPALELOR CULORI

 • ROŞUL simbolizează vitalitatea şi dinamismul şi stimulează experimentarea unor sentimente pozitive, fiind şi culoarea asociată cu iubirea pătimaşă. Induce vitalitate, curaj şi încredere în sine. Celebrul medic antic Avicenna recomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamnă purtarea unor haine de culoare roşie. De asemenea, roşul stimulează circulaţia arterială şi îmbunătăţeşte nivelul hemoglobinei în sânge.
 • PORTOCALIUL este culoarea veseliei, ne binedispune şi ne sporeşte pofta de viaţă. Este folosit în cromoterapie pentru a trata anxietatea, oboseala, stresul şi dezamăgirile. Prin urmare, este antidepresivul şi regenerantul ideal.
 • GALBENUL simbolizează optimismul şi generozitatea; este socotit culoarea pozitivă prin excelenţă, fiind cea mai apropiată de lumina pură şi de strălucire. Energia acestei culori sporeşte claritatea mentală şi ne stimulează interesul şi curiozitatea. În tradiţia populară există convingerea că florile galbene sunt ideale pentru tratarea bolilor de ficat şi de piele. La rândul ei, cromoterapia modernă a ajuns la concluzia că galbenul stimulează funcţiile hepatice şi amplifică funcţiile trofice la nivelul pielii; în plus, normalizează digestia.
 • VERDELE este culoarea vindecătoare prin excelenţă, simbolizează viaţa, creşterea şi renaşterea. Este culoarea echilibrului şi a autocontrolului, induce relaxarea, flexibilitatea în gândire, perseverenţa, tactul şi mulţumirea generală. În cromoterapie, verdele este folosit împotriva migrenelor, alergiilor, hipertensiunii, gripei, nevralgiilor, insomniei, precum şi împotriva tumorilor benigne şi unor forme de cancer. De asemenea, contribuie la o bună circulaţie a limfei în organism.
 • TURCOAZUL are calităţi liniştitoare şi purificatoare. Aduce relaxare emoţională şi favorizează deschiderea spirituală. În plus, este culoarea imunităţii. Este recomandat în diverse boli inflamatorii sau febrile, în caz de tensiune nervoasă sau de agitaţie mentală.
 • ALBASTRUL este culoarea aspiraţiilor nobile, a libertăţii, calmului şi fidelităţii. Este considerată culoarea antişoc: acţionează împotriva stărilor de isterie, labilităţii psihice şi apoplexiei. Stimulează imunitatea, reduce febra şi inflamaţiile, induce liniştea şi optimismul, având efecte psihostabilizante. De exemplu, cititul la o lampă cu abajur albastru favorizează inducerea somnului, iar florile albastre conferă linişte lăuntrică şi o plăcută ambianţă afectivă şi meditativă, invitând la reverie. Totuşi, în exces, pot conduce la depresie.
 • VIOLETUL simbolizează echilibrul şi armonia, este o culoare a cumpătării, alcătuită din roşu şi albastru în proporţii egale. Sugerează luciditatea şi acţiunea cugetată, echilibrul între pământ şi cer, precum şi între simţuri şi spirit, patimă şi înţelepciune. Această culoare se utilizează cu rezultate deosebite în cazurile de celulită determinate de o proastă eliminare, îngreunări sau încetineală după masă, tulburări ale splinei, vezicii şi rinichilor. La nivel psihic, violetul calmează angoasele, frica, înlătură agresivitatea şi gelozia. De asemenea, favorizează reveria şi transfigurarea spirituală.
 • INDIGOUL este culoarea intuiţiei şi a spiritualităţii. În cromoterapie, această culoare este indicată în cazurile de obezitate, migrene, sinuzită, vâjâituri în urechi, tulburări de gust şi miros. De asemenea, ea stimulează în mod considerabil activitatea tiroidei. Favorizează atingerea unei bune interiorizări, ajută în meditaţie şi grăbeşte evoluţia spirituală.

În linii mari, cromoterapia se bazează pe teoria conform căreia lumina reprezintă o frecvenţă, deci fiecărei culori prezente în spectru îi va corespunde o frecvenţă specifică. Cum oamenii de ştiinţă afirmă că energia nu poate fi distrusă, ci doar redistribuită, acest lucru înseamnă că frecvenţa respectivă va avea un anumit efect asupra fiecărei persoane în parte. În perioada anilor 1970-1980, o serie de teste au indicat o oarecare legătură între sănătate şi culori, iar după aceea unii psihologi au început să folosească culorile pentru a investiga starea pacienţilor.

O altă explicaţie pentru cromoterapie se bazează pe conceptul de „aură”, un câmp invizibil, legat de cei 7 centri energetici numiţi chakre, care interpenetrează corpul fizic. Lumina albă este absorbită de aură, apoi împărţită în energii ale culorilor componente pentru a revitaliza diverse părţi ale corpului. Astfel se pot explica şi depresiile afective sezoniere, când tristeţea specifică anotimpului rece se datorează lipsei de ultraviolete.

Cromoterapia este privită astăzi ca o adevărată artă, care implică mai multe tehnici diferite. Totuşi, este indicat să beneficiaţi de sfatul unui expert atunci când aplicaţi terapia culorilor, deoarece se pare că anumite combinaţii greşite de culori pot duce la dereglări pe plan fizic şi psihic.

0 Comments

Leave a Comment