2017/11/19 at 12:29 PM

Metodele de utilizare a culorilor sunt foarte simple şi pot ajuta atât la ameliorarea sănătăţii, cât şi la armonizarea organismului uman. Iată care sunt principalele tehnici utilizate în cromoterapie.

Expunerea corpului la lumină colorată
În cabinetele de cromoterapie se folosesc lămpi puternice, de peste 400 de waţi, de la care lumina porneşte trecând printr-un filtru de culoare şi ajunge pe suprafaţa corpului uman, direct pe piele – pe corpul uman în ansamblu sau doar pe anumite porţiuni. După 12 şedinţe de expunere la această lumină colorată, efectele sunt marcante.

Pentru tratamentele la domiciliu se folosesc becuri colorate cu o putere mai mică, de 100-150 de waţi. Se poate folosi şi un proiector de diapozitive la care se ataşează filtre colorate, în funcţie de efectul urmărit. Expunerea se face într-un spaţiu întunecos, iar în anumite cazuri culoarea se proiectează direct pe zona afectată, anumiţi centri energetici sau puncte de acupunctură. Cel mai adesea, timpul de expunere la fiecare culoare variază între 15 şi 30 de minute. După şedinţa de terapie, persoana respectivă va rămâne într-o cameră fără lumină pentru cel puţin jumătate de oră, corpul fiind acoperit cu un material din fibre naturale (bumbac sau lână), de culoare mai închisă.

Ca regulă generală, este cunoscut faptul că un anumit subiect preferă radiaţiile cu frecvenţe şi lungimi de undă care se regăsesc în structura sa energetică. În acest fel, o anumită persoană poate fi caracterizată în funcţie de acţiunea diverselor culori asupra psihicului său, realizându-se astfel un profil psiho-afectiv individual.

Cromopunctura
Aceasta este o practică terapeutică mai puţin cunoscută, care utilizează lumina colorată proiectată asupra punctelor de acupunctură. Una dintre tehnicile la care recurg deseori cromoterapeuţii constă în utilizarea unor lanterne de buzunar pentru a difuza lumina colorată în zona afectată de un dezechilibru energetic. Zonele ce corespund punctelor de acupunctură s-au dovedit a fi mai receptive în vederea tratamentului. O alternativă la această terapie constă în trecerea fasciculului luminos printr-un cristal de cuarţ.

Vizualizarea interioară
În cadrul acestei tehnici, culoarea de care este nevoie este vizualizată şi introdusă în partea bolnavă a corpului. Razele roşii, portocalii şi galbene sunt introduse în corp prin picioare, razele verzi sunt introduse orizontal, prin centrul inimii, iar razele albastre, turcoaz, violet şi roşu-purpuriu – prin creştetul capului.

Apoi culoarea este vizualizată ca intrând în acea parte a corpului unde este necesară, sub forma unei sfere de lumină colorată (culoarea fiind aleasă special pentru boala ce se doreşte a fi vindecată), care învăluie locul afectat sau întregul corp. Pe măsură ce vizualizăm mai bine această sferă, vom încerca să simţim efectele pe care le generează culoarea asupra noastră.

Câteva şedinţe (a câte 20 de minute fiecare), în care realizăm o asemenea vizualizare a unei sfere de lumină colorată, vor avea efecte vindecătoare deosebite. Vizualizarea culorilor este o metodă excelentă pentru echilibrarea şi revitalizarea chakrelor (centrii energetici din organism).

Expunerea apei la soare
Apa poate fi încărcată cu diferite frecvenţe de culoare pentru a ajuta la vindecarea anumitor afecţiuni şi pentru a activa energiile din organism. În vederea acestui lucru, se pot utiliza sticle sau borcane colorate, umplute cu apă şi acoperite cu un capac, care se aşază afară, în soarele dimineţii. Lumina soarelui va activa culoarea şi va transmite apei vibraţia corespunzătoare. Această apă energizată se bea în locul apei obişnuite şi e un adjuvant natural în numeroase afecţiuni. Durata expunerii la soare este de 1-3 ore.

Expunerea la soare a apei în recipiente albastre este indicată în cazul a diferite inflamaţii. Dacă se folosesc recipiente de culoare roşie, apa obţinută este indicată în stări depresive şi în cazul bolilor degenerative.

Puteţi încerca următorul experiment: puneţi la soare câteva pahare mici de apă, fiecare având o culoare diferită, şi apoi gustaţi din fiecare pahar. Veţi constata că gustul apei diferă de la un pahar la altul, ceea ce confirmă că există încărcări energetice diferite care sunt transmise apei de către culori.

Culoarea hainelor
Deoarece toate celulele corpului uman sunt fotosensibile, suntem afectaţi atât psihic, cât şi fizic de culorile hainelor pe care le purtăm. Acestea spun multe despre temperamentul şi afinităţile noastre. Învăţând să alegem culorile potrivite pentru hainele pe care le purtăm zilnic, ne putem ameliora considerabil nu doar starea de spirit, ci şi starea de sănătate generală.

Receptivitatea repetată faţă de o combinaţie de două sau trei culori îi poate oferi terapeutului date importante despre starea energetică per ansamblu a pacientului. De vreme ce reprezintă o terapie holistă, cromoterapia nu separă starea fizică de cea mentală a individului, considerând că acestea se influenţează una pe cealaltă.

Cromatica de interior
Culorile camerelor în care locuim sau ne desfăşurăm diferitele activităţi sunt poate cel mai important mijloc de cromoterapie. S-a constatat că insomniile, depresiile, precum şi anumite probleme psihosomatice pot fi mult ameliorate atunci când sunt armonizate culorile din mediul de viaţă.

Găsirea culorilor adecvate pentru dormitor, living, birou etc. poate duce la îmbunătăţirea stării de spirit, a randamentului la serviciu şi a stării de sănătate. La fel, culoarea pereţilor din clădirile destinate tratării sănătăţii pacienţilor are o mare influenţă în vindecarea acestora. Nuanţele indicate în acest sens sunt undeva între verde-deschis şi albastru-pastel. Nu este recomandabil ca birourile, sălile de şedinţă sau conferinţe să aibă pereţii albi, pentru că albul induce micşorarea ritmului şi a intensităţii diferitelor activităţi. Pentru aceste spaţii, culorile cele mai adecvate sunt galben, verde, portocaliu sau combinaţii ale acestora.

SUGESTIA NOASTRĂ: Puteţi încerca să combinaţi principiile Feng Shui privind folosirea culorilor cu cele ale cromoterapiei; de exemplu, un perete de culoare albastră în nordul livingului vă va aduce succese pe plan profesional şi, totodată, va avea un efect liniştitor asupra stării voastre de spirit, atunci când vă aflaţi acasă.

Culoarea hranei
Alimentele naturale pe care le consumăm ne pot furniza frecvenţa de vibraţie a culorilor lor. În funcţie de necesităţile organismului, consumarea alimentelor de o anumită culoare poate fi foarte benefică. Un element important în timpul mesei este reprezentat de modul de aranjare a felurilor de mâncare şi de culorile lor. Aportul de vitamine şi substanţe nutritive este strâns legat de culorile alimentelor. Legumele şi fructele de culori similare deţin compuşi organici care generează culorile respective şi care sunt de fapt antioxidanţi, ajutând la stimularea sistemului imunitar al organismului.

Astfel:

  • Alimentele de culoare ROŞIE (roşii, grepfrut, pepene roşu) conţin licopen, substanţă care apără organismul împotriva bolilor de inimă, scade cu 50% riscul producerii unui atac de cord şi previne apariţia cancerului cervical şi de prostată.
  • Alimentele de culoare PORTOCALIE (morcov, dovleac, pepene galben) conţin oc-caroten, p-caroten şi y-caroten, care neutralizează eventualele substanţe cancerigene, asigură aportul de vitamina A şi protejează împotriva razelor ultraviolete.
  • Alimentele de culoare GALBENĂ conţin bioflavonoide, adică pigmenţi albi şi galbeni care ajută la absorbţia vitaminei C şi care întăresc sistemul imunitar.
  • Alimentele de culoare VERDE-ÎNCHIS, cum ar fi spanacul şi prazul, conţin luteină şi zeaxantină, care protejează organismul împotriva razelor ultraviolete, întăresc vederea şi scad riscul apariţiei cancerului la sân.
    Alimentele de culoare VERDE-DESCHIS (varza obişnuită şi cea de Bruxelles, broccoli şi conopida) conţin compuşi pe bază de sulf care protejează împotriva cancerului de colon, plămâni, stomac.
    • Alimentele de culoare ALBĂ (usturoi, ceapă, arpagic) conţin alilsulfuri, care întăresc sistemul imunitar şi protejează organismul împotriva cancerului, ulcerului şi bolilor de inimă.

Culorile pietrelor preţioase
Bijuteriile au fost considerate dintotdeauna nu doar obiecte de podoabă, ci şi talismane cu virtuţi magice. Deşi tradiţiile creştine resping magia pietrelor preţioase, păstrează uneori valoarea lor terapeutică. Tradiţiile arabe recunosc valoarea curativă şi de talisman a pietrelor; conform acestora, diamantul apără şi fereşte de griji, rubinul cicatrizează rănile, safirul binedispune, iar crisolitul apără de spiritele malefice.

În FENG SHUI, de asemenea, cristalele de diferite culori sunt utilizate pentru activarea diferitelor sectoare ale casei şi pentru sporirea norocului pe diferite planuri ale vieţii; de exemplu, citrinul atrage norocul la bani, ametistul este utilizat pentru consolidarea mariajului etc.

0 Comments

Leave a Comment