2017/11/19 at 12:30 PM

În fiecare an aşteptăm sărbătorile de iarnă plini de emoţie, ca şi cum am fi din nou copii, râvnind după mirosul îmbătător de cozonaci şi sarmale, nerăbdători să vedem ce cadouri ne va aduce Moşul şi, nu în ultimul rând, împodobindu-ne casa pentru primirea lui. Brăduţul, beteala, globuleţele, lumânările aduc strălucire în locuinţa noastră şi contribuie în mare măsură la atmosfera de sărbătoare.

Culorile clasice ale Crăciunului, ce se regăsesc în fiecare casă, sunt roşul şi verdele, roşul intens al straielor Moşului şi verdele proaspăt al acelor de brad – agrementate pe ici, pe colo cu sclipiri aurii şi argintii. Aceste două culori nu reprezintă însă doar o combinaţie armonioasă, ci, din punct de vedere Feng Shui, ele aduc şi şansa unei mari fericiri.

VERDELE SIMBOLIZEAZĂ CREŞTEREA
Culoarea verde este asociată cu elementul Lemn, acesta reprezentând energia creşterii şi dezvoltării. Prin urmare, din punct de vedere Feng Shui, folosirea acestei culori în designul interior este de mare folos pentru copii, care vor creşte sănătoşi şi fericiţi, şi aduce o viaţă armonioasă de familie.

Brăduţul de Crăciun nu trebuie să lipsească din casa voastră. Cetina lui mereu verde sugerează prospeţime, longevitate şi o dezvoltare armonioasă. Nu uitaţi nici de crenguţele de vâsc norocoase.

ROŞUL, CULOAREA FESTIVĂ PRIN EXCELENŢĂ
În Feng Shui, roşul aduce cel mai mult noroc, iar chinezii celebrează întotdeauna evenimentele importante (sărbători, nunţi, naşterea unui copil) cu ajutorul acestei culori. Nuanţa „roşu de Anul Nou” simbolizează începuturile de bun augur. De asemenea, această culoare atrage norocul de faimă şi recunoaştere, atunci când este utilizată pentru a activa sectorul sudic al locuinţei sau al camerei de zi.

Roşul este o culoare puternică, yang, aşa încât nu exageraţi cu folosirea acesteia. Împodobiţi-vă casa cu decoraţiuni în nuanţe de roşu, mai curând decât să îl folosiţi drept culoare de fond pentru pereţi sau mobilier.

Alegeţi ornamente pentru brad şi lumânări parfumate roşii, care să contrasteze plăcut cu verdele bradului, precum şi feţe de masă sau veselă de culoare roşie.

Un alt motiv pentru care ar trebui să evitaţi excesul de roşu în locuinţă este că această culoare simbolizează Focul, iar preponderenţa energiei de Foc în casă este periculoasă.
Roşul poate fi însă „îndulcit” de prezenţa verdelui, care este yin şi ajută la crearea echilibrului.

Combinaţia roşu-auriu
Auriul este întotdeauna favorabil, pentru că simbolizează banii, iar atunci când este combinat cu roşu capătă o putere aparte, simbolizând prosperitate şi avere din plin. Din acest motiv, chinezii agreează întotdeauna această combinaţie, iar de Anul Nou Chinezesc obişnuiesc să se îmbrace în roşu şi să poarte bijuterii din aur, aceasta indicând că anul ce vine va abunda de bogăţie şi recunoaştere.

În interiorul locuinţei, însă, această combinaţie nu trebuie folosită niciodată ca temă dominantă, pentru că poate fi copleşitoare. Şi în niciun caz nu este potrivită pentru dormitoare.

Globuleţele, clopoţeii şi beteala de culoare aurie pot fi folosite ca accente cromatice, sau puteţi etala obiecte decorative roşii cu sclipiri aurii, pentru a atrage norocul în casa voastră.

Alternativa purpuriu-argintiu
Pentru un decor mai inedit şi mai puţin tradiţional, puteţi folosi şi această combinaţie de culori. Purpuriul simbolizează şi el prosperitatea, fiind culoarea regală prin excelenţă, iar despre combinaţia purpuriu-argintiu chinezii cred de asemenea că aduce bogăţie.

VERDE/ROŞU, O ÎMBINARE ARMONIOASĂ
Aceste două culori se potrivesc de minune, pentru că verdele reprezintă Lemnul, iar roşul, Focul. În teoria celor cinci elemente din Feng Shui, Lemnul alimentează Focul, prin urmare culoarea verde o întăreşte pe cea roşie, simbolizând creşterea norocului de recunoaştere pentru capul familiei.

Combinaţia de roşu şi verde atrage, în plus, mult noroc pentru băiatul (băieţii) din familie. Dacă se foloseşte această schemă coloristică în sudul dormitorului lor (după ce au împlinit 12 ani), ei se vor bucura de onoruri şi respect şi vor avea succes la şcoală.

Ca principiu general, dacă aplicaţi în camera de zi sau în sufragerie (în camerele comune) anumite metode de sporire a norocului, efectele se vor răsfrânge asupra întregii locuinţe. Prin urmare, combinaţia de VERDE ŞI ROŞU realizată prin atmosfera specifică de Crăciun din jurul bradului va aduce fericire şi armonie în familie de Sărbători şi va atrage, de asemenea, norocul şi succesul în viaţa voastră.

Articolul de faţă se bazează în special pe „Trucuri Feng Shui pentru casa ta” de Lillian Too, Pro Editură şi Tipografie, 2005.

0 Comments

Leave a Comment