2017/11/19 at 3:57 PM

În Japonia, samuraiul este războinicul neînfricat care triumfă într-o lume ostilă și periculoasă. Sindromul samuraiului reflectă instinctul masculin de autoconservare. Samuraiul este competitiv și foarte motivat, și întotdeauna cu ochii în patru. Lașul, prin contrast, este necombatantul, observatorul neimplicat și nepăsător căruia nu-i place să ia atitudine.

 

Samuraiul

Sindromul samuraiului este cât se poate de prezent pe coridoarele lumii corporatiste. Fie că ne place sau nu, mediul de lucru corporatist este acum extrem de competitiv, dar și ostil. Este un mediu ce încurajează urmărirea propriului interes. Numai cei mai puternici și mai adaptați supraviețuiesc.

Mediul corporatist scoate la lumină ce este mai bun și ce este mai rău din oameni. Cei care activează în asemenea medii nu încearcă doar să supraviețuiască, ci se așteaptă să prospere, să câștige putere și să conducă. Puterea este totul – puterea de a controla oameni, precum și evenimente.

Aici apare samuraiul, care prosperă de pe urma luptei strategice și a manipulării măiastre. Samuraiul este rece și calculat, lipsit de emoții, suspicios și față de cel mai bun prieten al său. Samuraiul poate fi un bărbat sau o femeie care a făcut din abilitățile sale de manipulare o artă. Toate relațiile sale sunt motivate doar de interesul propriu.

 

Test. Dacă lucrezi într-un mediu corporatist plin de intrigi și mașinațiuni, vezi cum ai reacționa în circumstanțele descrise mai jos.

1) Tocmai ai început să te întâlnești cu un(o) coleg(ă) și auzi prin „telefonul fără fir” că amândoi sunteți vizați pentru o nouă însărcinare foarte avantajoasă. Începi să te gândești imediat cum să i-o iei înainte?

2) Te găsești într-o situație în care, dacă ți-ai trăda șeful, ai fi promovat și ți s-ar oferi postul lui. L-ai trăda fără niciun fel de remușcări?

3) Îți displace să te afli în situații în care nu deții controlul?

4) Crezi că este sănătoasă competitivitatea pentru o companie?

5) Preferi mai curând să fii în culise, decât în lumina reflectoarelor?

6) Crezi că emoțiile sunt un obstacol în calea avansării pe scara ierarhică?

7) Crezi că o reacție mânioasă reprezintă o pierdere a controlului?

8) Te gândești întotdeauna la ce este bine pentru tine, mai înainte de orice altceva?

9) Te-ai pune într-o poziție umilitoare dacă ar fi nevoie?

10) S-ar putea spune că nu-ți pasă ce gândesc ceilalți despre tine?

 

Dacă ai răspuns cu DA la cel puțin șase dintre întrebările de mai sus, ești cu siguranță un „animal politic”. Poți considera că prezinți sindromul samuraiului.

 

Lașul

Observatorul detașat al lumii care se ferește de orice fel de angajament suferă de anxietatea unei vieți lipsite de dragoste și de semnificație. Deși asemenea oameni par să-și fie suficienți sieși și independenți, probabil sunt foarte singuri și nefericiți. Aceasta pentru că strategia lor este conștient una a detașării. Li se va părea greu să-i permită cuiva să se apropie prea mult de ei, probabil din cauza unei frici adânc înrădăcinate de a depinde de cineva pentru bunăstarea lor. Lașii trăiesc o viață lipsită de suișuri și coborâșuri emoționale. Nu depind de nimeni și nu i se permite nimănui să depindă sau să se bazeze pe ei. Nu profită de nimeni și nimeni nu va putea să profite de ei. Trăiesc într-o splendidă izolare, fiindu-le frică să iubească, să se încreadă în cineva și să facă un angajament de vreun fel. Dacă descoperi că intri într-o astfel de stare de izolare conștientă, fă un efort pentru a te elibera, căci izolarea creează propria sa spirală descendentă, iar evitarea negativistă a implicării duce la o serioasă contracție a spiritului, ce te va face să te simți vlăguit și nefericit. Învață să iubești. Ia-ți un animal de companie. Împrietenește-te cu copiii. Creează portițe pentru ca energia yin dinlăuntrul tău să curgă în afară, ducând cu sine neîncrederea din străfund.

 

Test. Analizează-ți răspunsurile la întrebările ce urmează:

1) Ți-e frică să depinzi de cineva?

2) Vrei să te ascunzi de ceilalți?

3) Ești timid, dar nimeni nu știe asta?

4) Ascunzi un complex de superioritate?

5) Te simți inconfortabil dacă cineva se apropie prea mult de tine?

6) Ți-a fost adesea frică să săruți pe cineva?

7) Te-ai simțit adesea respins?

8) Preferi să te uiți la televizor acasă decât să mergi la o petrecere?

9) Ți-e frică să nu fii rănit sau să nu pari vulnerabil?

10) Ți-e frică să-i ceri cuiva o întâlnire?

 

Dacă ai răspuns cu DA la șase sau mai multe dintre întrebările de mai sus, se pare că ți-e frică să devii vulnerabil față de cineva. Reflectează la problemele tale – îți va fi de ajutor să scapi de zidurile invizibile, dar solide pe care se pare că le-ai ridicat în jurul tău.

(Lillian Too, „Descoperă-te pe tine însuți”, Pro Editură și Tipografie, 2007)

0 Comments

Leave a Comment