2017/11/24 at 7:40 AM

În Feng Shui-ul pentru grădină, apa este foarte importantă, deoarece ea aduce noroc spaţiului verde şi, prin extensie, locuinţei voastre. Dacă în faţa uşii principale a casei se află un corp de apă limpede, ce curge în direcţia adecvată, locuitorii casei vor prospera. Dacă apa dă impresia că ar curge spre uşa principală, ea este de două ori mai favorabilă. Însă apei nu trebuie să i se permită să curgă prea repede sau să scape de sub control, pentru că atunci poate deveni periculoasă. Dacă este plasată incorect sau există în exces într-un spaţiu anume, energiile devin prea yin, aducând ghinion. Atunci când utilizaţi apa în Feng Shui, faceţi-o cu mare grijă.

Apa este folosită de multă vreme ca detaliu ornamental pentru grădină de către chinezi, reprezentând o componentă crucială a Feng Shui-ului, mai ales în cazul în care se doreşte să se activeze şansele de bogăţie şi prosperitate.

În China, grădinile proiectate în jurul palatelor imperiale şi al locuinţelor oamenilor de vază conţin detalii de Apă elaborate, printre care se numără iazuri cu peşti, cascade şi pâraie unduitoare. Mandarinii de pe vremuri îşi construiau detaliile şi cursurile de apă după calcule atente, bazate pe formulele secrete ale Feng Shui-ului apei.

Pentru început, aveţi grijă să respectaţi nişte principii de bază. Nu este nevoie să vă construiţi un detaliu de Apă prea mare sau prea vast. În Feng Shui, mai mare nu înseamnă neapărat mai bun. Dacă angajaţi un consultant Feng Shui care să vă ajute la conceperea detaliului de Apă, vedeţi dacă-l poate supraveghea pe cel care realizează lucrarea. Dacă acest lucru nu este posibil, asiguraţi-vă că aţi înţeles motivele schimbărilor ce trebuie făcute şi că ştiţi exact dimensiunile şi configuraţia structurii ce se va construi. Apoi aveţi grijă ca lucrurile să se desfăşoare cum trebuie.

Şi acum să trecem în revistă câteva dintre detaliile de Apă ce aduc un Feng Shui favorabil.

Bazinele şi iazurile artificiale
În cazul în care vă construiţi un bazin artificial, vă puteţi folosi din plin imaginaţia şi creativitatea. Vă puteţi construi exact ceea ce vă doriţi, dar aveţi grijă ca dimensiunile bazinului să fie proporţionale cu ale grădinii. Asiguraţi-vă că el se potriveşte firesc în decor; iazul sau bazinul poate fi punctul central al grădinii, dar nu trebuie să fie într-atât de mare încât să o domine. Apa în exces vă poate „îneca”, deci amintiţi-vă că, în Feng Shui, echilibrul este totul.

Iazul vostru poate fi unul înălţat, sau poate fi afundat în pământ şi înconjurat de plante. Poate fi un simplu bazin de tip piscină, sau poate fi un bazin cu pereţi mult mai elaboraţi. Poate fi o simplă adâncitură în pământ, sau poate fi un bazin cu aspect luxos, completat cu statui sau mozaicuri decorative. Aceste trăsături nu au implicaţii Feng Shui anume, dar vor conta mult forma şi dimensiunile bazinului. Iată câteva îndrumări:

  • Bazinul ar trebui să aibă o formă care să pară că îmbrăţişează casa – aceasta va aduce un Feng Shui favorabil.
  • Formele rotunjite, ovale sau circulare sunt întotdeauna de bun augur, în vreme ce formele colţuroase, cu unghiuri ascuţite, sunt nefavorabile, pentru că pot genera „săgeţi otrăvite”.
  • În mod ideal, bazinul ar trebui să aibă o adâncime de 78-83 cm, aceasta fiind considerată foarte favorabilă. Alegeţi nişte dimensiuni de bun augur şi pentru lăţimea şi lungimea bazinului (vezi Ghidul ilustrat de Feng Shui al lui Lillian Too sau altă carte de specialitate).

În plus, aveţi grijă ca bazinul să nu aibă scurgeri care să vă umple grădina de apă şi nu uitaţi să instalaţi o pompă şi un filtru, pentru ca apa să nu stagneze, devenind un mediu prielnic pentru reproducerea ţânţarilor. Din punct de vedere Feng Shui, nimic nu este mai rău decât un bazin cu apă stătută. În concluzie, în cazul în care vă construiţi un detaliu de Apă, aveţi mare grijă de sistemul de scurgere şi păstraţi bazinul mereu curat.

Iazurile cu peşti
Peştii sunt consideraţi un simbol al bogăţiei şi succesului, iar iazul cu peşti se numără printre cele mai eficiente modalităţi de creare a unei energii benefice.

În cazul în care doriţi să ţineţi peşti în iazul vostru, veţi avea nevoie de un sistem bun de filtrare a apei. Cel mai favorabil tip de peşte pentru iazurile de grădină este crapul japonez – numit koi –, acesta fiind foarte colorat şi totodată uşor de crescut. Evitaţi-i totuşi pe aceia care au un singur punct roşu pe frunte, acesta simbolizând eşecul.

Alţi peşti de bun augur sunt crapii chinezeşti sau caraşii aurii. Aveţi grijă să vă feriţi peştii de prădători, luând măsuri ca iazul să fie suficient de adânc sau acoperit cu o plasă protectoare, ori conceput cu locuri în care peştii să se poată ascunde.

Bazinele cu ţestoase
Bazinele cu ţestoase se numără printre cele mai benefice detalii de Apă pentru grădină. Aceasta pentru că ţestoasa este una dintre cele patru creaturi celeste şi un simbol de prim rang din Feng Shui-ul peisagistic. Aşezată în nord, ea simbolizează sprijinul şi protecţia. Totodată, mai sugerează longevitatea şi rezistenţa. Prezenţa unei ţestoase în grădina voastră este extraordinar de fastă. Dacă nu puteţi găsi nicio varietate de broască-ţestoasă, ori clima nu vă permite creşterea ei, puteţi pune, lângă detaliul de Apă, o sculptură care să o reprezinte. Prezenţa ei simbolică va fi suficientă.

Cascadele
O altă modalitate de a crea o energie benefică în grădina voastră este prin construirea unei cascade. Dacă nu vreţi să vă complicaţi crescând peşti, puteţi crea în cadrul bazinului o cădere miniaturală de apă. Ideal este să construiţi cascada aşa încât apa să curgă înspre, nu dinspre casă, ea aducând astfel un mare noroc. În situaţia în care cascada este vizibilă din faţa uşii principale, sau apa curge înspre aceasta din urmă, ea vă va aduce ocazii deosebite pe planul afacerilor sau al carierei, precum şi siguranţă din punct de vedere financiar.

Dimensiunea cascadei trebuie să fie proporţională cu cea a casei, pentru că o cădere prea mare de apă va copleşi locuinţa. De asemenea, dacă folosiţi pietre sau bolovani pentru înfrumuseţarea cascadei, aveţi grijă să nu aibă un aspect ameninţător, care să genereze „săgeţi otrăvite”. În fine, nu amplasaţi cascada chiar în faţa uşii principale, unde ar putea bloca chi-ul favorabil care trebuie să intre în casă. Amplasarea optimă pentru o cascadă este în stânga uşii principale, cum priviţi spre exterior.

Fântânile
Fântânile arteziene pot aduce şi ele mult noroc, mai ales dacă apa din ele formează bule, lucru ce sugerează fluxul de chi dătător de viaţă. Înainte de a instala o fântână în grădină, vedeţi dacă aveţi suficient spaţiu pentru aceasta. Cel mai adecvat loc pentru amplasarea unei astfel de fântâni este în faţa casei, aşa încât să fie văzută din dreptul uşii principale. Pentru beneficii maxime, lăsaţi ceva spaţiu liber în faţa uşii – cel puţin şase metri. Astfel veţi îmbunătăţi considerabil Feng Shui-ul locuinţei voastre.

Piscinele
Mulţi maeştri de Feng Shui sunt împotriva construirii piscinelor în casă sau foarte aproape de ea, excepţia constituind-o reşedinţele foarte vaste. Aceasta pentru că piscinele au tendinţa de a domina casa, reprezentând suprafeţe mari de apă şi, deci, creând un dezechilibru al elementelor. Dacă piscina se află într-un sector inadecvat al grădinii, orice posibil ghinion va fi amplificat. În plus, piscinele de formă dreptunghiulară, cele mai uzuale, au colţuri ascuţite, care creează shar chi. Evitaţi ca vreun colţ al piscinei să fie îndreptat spre casă.

Dacă vă doriţi cu tot dinadinsul o piscină, în ciuda consideraţiilor de mai sus, construiţi-vă una nu prea mare şi, de preferinţă, de formă rotundă, ovală sau asemănătoare cu un bob de fasole. Dacă o piscină mai micuţă nu vi se pare de ajuns, atunci este mai bine să renunţaţi complet la idee.

Un alt aspect important este locaţia detaliului de Apă în grădină. În acest sens, consultaţi lucrarea FENG SHUI PENTRU GRĂDINI, apărută la Pro Editură şi Tipografie.

Pentru a afla mai multe amănunte despre felul în care apa vă poate ajuta să vă sporiţi norocul de bogăţie, consultaţi CUM SĂ TE ÎMBOGĂŢEŞTI CU AJUTORUL APEI, apărută la Pro Editură şi Tipografie.

Sursa articolului: Revista „Lumea Feng Shui” nr. 16, pp. 46-48.

0 Comments

Leave a Comment