2017/11/19 at 12:29 PM

Indiferent dacă sunt concepute ca un punct central al grădinii, fiind înconjurate de tufe înflorite, sau dacă sunt amplasate ca puncte de atracţie din loc în loc, energia emisă de statui va influenţa Feng Shui-ul grădinii. De aceea, alegeţi-le cu mare grijă, ţinând cont de sfaturile noastre. Pergolele, la rândul lor, vor contribui la direcţionarea chi-ului din grădină, aşa încât vor avea un rol deloc neglijabil.

STATUILE DE GRĂDINĂ
Mai întâi de toate, statuile ar trebui să aibă mai curând un aspect prietenos decât unul ostil. Puteţi opta pentru îngeri şi diverse zeităţi, în funcţie de cultura căreia îi aparţineţi, însă evitaţi statuile de războinici înarmaţi, precum şi pe cele reprezentând animale feroce: tigri, lei etc. Acestea din urmă nu pot fi dispuse decât lângă uşa casei, în scopuri de protecţie. Prin urmare, nu au ce căuta în curtea din spate ori în cea interioară.

În schimb, animalele celeste vor fi foarte benefice, ele având o simbolistică favorabilă. Le puteţi aşeza în colţurile din grădină ce le corespund: dragonul în est, phoenixul în sud şi ţestoasa în nord. După cum menţionam şi mai înainte, tigrul nu se aşază în spaţiul verde, fiind considerat prea fioros. De asemenea, puteţi dispune şi simboluri Feng Shui ale longevităţii, sănătăţii, bogăţiei etc.

Chinezii mai etalează în grădină vase mari pictate cu simboluri norocoase. Aceste recipiente vor aduce noroc dacă sunt umplute cu apă şi amplasate în sectorul nordic.

Reguli principale privind amplasarea lor

  • Aveţi grijă să nu aşezaţi statuile direct în faţa uşii principale. Această zonă trebuie să vă ofere „coridorul luminos“ aducător de noroc.
  • În cazul simbolurilor longevităţii (de exemplu zeităţi specifice, căprioare), amplasarea optimă este în sectorul vestic. Dacă acesta lipseşte, le puteţi aşeza în nord-vest.
  • Pentru simbolurile bogăţiei (cum ar fi peştii, ţestoasa-dragon etc.), locaţia ideală este sectorul estic sau cel sud-estic al grădinii.
  • Simbolurile protectoare (de exemplu, câinii Fu) trebuie aşezate în partea din faţă a grădinii, cu faţa spre exterior.
  • Simbolurile fericirii conjugale (de exemplu o pereche de raţe mandarine sau de lebede) ar trebui aşezate în sud-vest.
  • Statuetele ce trebuie să aducă noroc de urmaşi ori pentru aceştia (de exemplu, elefantul) se vor amplasa în nord-est.

PERGOLELE
În termeni Feng Shui, pergolele sunt similare drumurilor şi râurilor, ele direcţionând fluxul de chi în grădină. Pentru a vă asigura că ele aduc o energie favorabilă, este foarte important ca dimensiunile lor să fie proporţionale cu cele ale grădinii şi casei. Orice pergolă pe care o construiţi va trebui să înconjoare locuinţa, nu să fie îndreptată spre aceasta. În cazul în care este dreaptă şi porneşte de la uşă, pergola va avea acelaşi impact precum un coridor lung, adică va reprezenta o „săgeată otrăvitoare“, ce generează energie negativă.

Dacă aveţi o grădină mică, este mai bine să nu construiţi aici o pergolă, pentru că ea ar putea fi prea mare comparativ cu spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. Iată regula de bază: dacă, privind pergola de sus, ea pare a fi mai mare decât casa, atunci o copleşeşte – iar aceasta implică un Feng Shui negativ.

Sursa articolului: Lillian Too, „Ghidul complet ilustrat de Feng Shui pentru grădini”, Pro Editură şi Tipografie, 2007

0 Comments

Leave a Comment