2017/11/19 at 4:06 PM

Vaastu şi Feng Shui nu se ocupă numai de construirea unor structuri ce se presupune că aduc noroc, ele includ mult mai multe lucruri. Atât Feng Shui, cât şi Vaastu, arta indiană a amplasării, se concentrează pe poziţionarea, planificarea şi orientarea nu doar a structurilor, ci şi a furniturilor, pentru a oferi un mai mare sprijin locatarilor. Pe scurt, Vaastu are de-a face cu studierea energiei din jurul ocupanţilor casei, a cauzelor şi efectelor sale şi a influenţei împrejurimilor imediate.

 

În termeni simpli, Vaastu reflectă relaţia de dragoste dintre ocupanţi şi locuinţa lor. „Svastica” şi „Om” reprezintă fluxul de energie favorabilă şi creează o oportunitate pentru dezvoltarea adecvată a minţii, trupului şi sufletului, care la rândul ei generează gânduri pozitive pentru dezvoltarea din toate punctele de vedere. În mod similar, ştiinţa Vaastu armonizează energia universală cosmică pentru binele omenirii şi, cel mai important, învăţăturile sale bine documentate şi logice garantează că toate clădirile şi structurile sunt în armonie cu natura şi cu mediul imediat înconjurător.

 

Există multe tipuri de dezechilibre Vaastu într-un spaţiu de locuit, deoarece suntem supuşi la mai multe tipuri de câmpuri energetice, cum ar fi câmpul energetic solar, datorat mişcării Soarelui, câmpul geo-magnetic, datorat interacţiunii câmpului magnetic şi rotaţiei Pământului, dezechilibrul termic datorat creşterii temperaturii etc.

 

Cercetările au scos la iveală că, cel mai adesea, o latură a casei este supusă unei radiaţii solare intense, pe când cealaltă latură rămâne în regiunea umbrită. Aceasta determină formarea aşa-numitului „cuplu termoelectric” în spaţiul din jurul casei şi duce la un dezechilibru al energiei în aria respectivă. Cu cât dezechilibrul este mai mare, cu atât mai grave sunt efectele sale asupra ocupanţilor. Acest tip de dezechilibru cauzează formarea unor „noduri”, care nu sunt altceva decât câmpuri energetice deformate. Aceste noduri captează particulele subatomice ce se deplasează de-a lungul acestor câmpuri şi încep să rezoneze pentru a da naştere radiaţiilor periculoase la nivel micro, care afectează existenţa formelor de viaţă sau, cu alte cuvinte, ocupanţii casei. Atunci când sunt lăsate neverificate, aceste dezechilibre termale stânjenesc fluxul lin al energiei în şi în jurul spaţiului de locuit. Arta remedierii dezechilibrului sau a egalizării diferenţei termice este cheia pentru un bun Vaastu. Unele dintre îndrumările generale pentru a contracara dezechilibrul termic într-un spaţiu de locuit sunt:

 

  • Mai multe spaţii deschise în direcţiile nord şi est.
  • Pereţi mai groşi şi lipsa deschiderilor pe latura sudică.
  • Plantarea a mai multă verdeaţă şi copaci în sud, pentru obţinerea unui mediu umed.
  • Şi mai important, alegerea unei pardoseli adecvate.

 

Pardoseala dintr-o clădire nu doar dă viaţă în termeni de decor şi estetică, ci defineşte de asemenea şi modul în care energia (cunoscută drept chi în Feng Shui) curge în acel loc. Alegerea atentă a materialelor vă poate ajuta să reglaţi atmosfera casei ori apartamentului vostru. Ariile cu o suprafaţă mare, cum ar fi pardoseala, vor avea cea mai mare influenţă, şi merită să fiţi foarte atenţi în ceea ce priveşte materialele pe care le utilizaţi.

 

Ca atare, pardoseala joacă un rol important în înfrumuseţarea aspectului casei. Ea poate fi din lemn natural, piatră, materiale textile sau pământ. Printre materialele naturale pentru pardoseală se numără marmura, granitul şi ardezia. Marmura a fost întotdeauna la modă şi este disponibilă într-o multitudine de culori. Cărămida este şi ea disponibilă în diferite nuanţe de roşu şi portocaliu şi poate fi folosită ca pardoseală în stil etnic. În unele părţi ale lumii, este folosită pardoseala din bambus pentru a se conferi senzaţia de rămânere în conexiune cu natura.

 

Materialele naturale tind să transporte energia chi mai uşor decât materialele sintetice. Un exemplu este lemnul, prin care chi-ul continuă să curgă de-a lungul fibrei. Unele dintre materialele sintetice (de exemplu, nailonul) împiedică trecerea chi-ului şi creează câmpuri de energie stagnantă în locuinţă, generându-se electricitate statică, iar acest lucru interferează cu Feng Shui-ul casei şi cu câmpul vostru energetic personal (cu aura voastră). Dacă este vorba despre o suprafaţă cu textură aspră (cum ar fi un covor de lână), aceasta va încetini chi-ul, făcându-l mai yin. Pe de altă parte, suprafeţele dure sau lucioase (cum sunt plăcile de ceramică) accelerează fluxul de chi, creând o atmosferă mai yang. Se poate înţelege de aici că tipul şi culoarea pardoselii contribuie la un flux mai bun de energie şi deci la un Vaastu sau Feng Shui mai bun al locului respectiv.

 

Vaastu recomandă folosirea materialelor naturale, ca atare pardoselile făcute din materiale de Pământ, precum mozaicul, plăcile de ceramică şi marmura, sunt acceptabile. Adaptând Vaastu, putem armoniza sectoarele casei bazându-ne pe cele cinci elemente, prin alegerea materialului şi culorii adecvate pentru pardoseală. Fiecare tip de material încurajează un anumit flux al chi-ului, prin urmare, în funcţie de cele opt direcţii, puteţi stabili care materiale se potrivesc în mod natural fiecărei părţi a casei voastre. Folosirea materialelor specifice va duce la un schimb mai armonios de chi şi va crea o atmosferă distinctă în fiecare parte a locuinţei voastre. Luaţi în considerare sugestiile de mai jos:

 

  • Marmura albă, care sporeşte energia pozitivă şi reflectă şi polarizează lumina solară, este potrivită în sectorul nord-estic. Acest sector, numit şi „Eeshanya” (sau colţul lui Dumnezeu), este sectorul atribuit containerelor de apă în Vaastu.
  • Nuanţele de galben, cum este populara nuanţă indiană „galben Jaisalmer”, sunt adecvate în sud-vest. Sud-vestul este sectorul rezervat rocilor, zidurilor înalte şi lucrurilor solide. Este denumit „Niruthya” (colţul negativ), de aceea în Vaastu se spune că sud-vestul ar trebui să fie mai greoi; ca atare, sunt alese culori mai vii şi care par „grele”.
  • Pentru nord-vest, sunt preferate nuanţele de albastru sau materialele de culoare albă cu tentă albăstruie, sau tipuri de marmură cum este popularul „Kota or Blue Tandoor” din statul Rajasthan. În Vaastu, nord-vestul este numit „Vayu” (energia vântului), de aceea aici sunt alese nuanţe mai deschise.
  • Piatra roşie sau nuanţele de roz sunt considerate foarte adecvate pentru sectorul sud-estic al clădirii.

 

Cunoscând direcţiile de pe busolă şi sectoarele relevante din casa voastră, puteţi combina designul şi estetica alegând pardoseala adecvată.

 

Vaastu sau Feng Shui nu au nimic de-a face cu „vindecarea prin credinţă” şi nu sunt practici „superstiţioase”, ci nişte instrumente pentru a face ca energia naturii să rezoneze cu ocupanţii. În acest fel, „cuibul” vostru nu doar emite vibraţii de energie fastă şi prosperitate, ci îi şi motivează pe ocupanţi să gândească şi să trăiască mai bine.

0 Comments

Leave a Comment