2017/11/19 at 12:30 PM

Gusturile în materie de artă ca şi în alte domenii, sunt o chestiune personală, însă, indiferent de acestea, este foarte important să ţineţi cont de criteriile Feng Shui atunci când vă împodobiţi casa cu diverse tablouri, pentru că energia nocivă emanată de imaginile ostile vă poate dăuna considerabil, pe când cea pozitivă vă poate adduce evenimente fericite în viaţă.

Există multe aspecte care trebuie luate în calcul, în ceea ce priveşte tablourile: imaginile reprezentate, culorile şi nuanţele folosite, provenienţa tabloului etc. Chiar şi reprezentările unor obiecte sau vieţuitoare de bun augur vă pot dăuna, în funcţie de modul în care au fost realizate şi de trăsăturile obiectului înfăţişat. De exemplu, în mod normal tablourile cu cai aduc lucruri bune, însă un asemenea animal care aleargă panicat anunţă dezastre pe cale să vină, iar un cal de povară sugerează sărăcia. (Pentru diversele semnificaţii ale calului în cultura lumii, consultaţi şi articolul afferent din acest număr al revistei.)

Perspectiva Feng Shui se aplică în aceeaşi măsură asupra artei occidentale cât şi asupra artei orientale. Analizaţi simbolurile şi culorile prezente în tablou şi apoi decideţi-vă în consecinţă.

Imaginile cu munţi

Muntele este unul dintre simbolurile cele mai importante din Feng Shui, conferind sprijin şi protecţie. Puteţi dispune tablourile cu munţi atât acasă, cât şi la birou, în spatele locului unde şedeţi, pentru a vă bucura de beneficiile aduse de acest simbol, însă alegeţi-i cu grijă: munţii trebuie să dea senzaţia de maiestuozitate şi durabilitate. Ţineţi cont şi de aspectul munţilor: cei bogaţi în vegetaţie se potrivesc pe pereţii din est, sud-est şi sud ai livingului; cei înzăpeziţi – în nordul, estul sau sud-estul casei sau al camerei voastre; munţii golaşi sau foarte ascuţiţi nu sunt prea favorabili; munţii în nuanţe de galben şi cafeniu, precum şi cei stâncoşi, sunt excelenţi pentru pereţii sud-vestic, nord-estic, nord-vestic şi vestic ai oricărei camere.

În asemenea tablouri, întotdeauna muntele trebuie să domine valea. Dacă în prim-plan se afl ă valea, iar munţii de-abia se întrezăresc în depărtare, nu expuneţi acest tablou în spatele vostru, pentru că veţi fi lipsiţi de protecţie, ci în faţa voastră. De asemenea, cursurile de apă sau cascadele prezente în imagine trebuie să fi e de mici dimensiuni, ca să nu submineze forţa muntelui.

Tablouri de bun augur

În general, tablourile care înfăţişează peisaje luminoase şi scene vesele (sugerând fericirea şi împlinirea) aduc vibraţii de bun augur în casa voastră. Pe de altă parte, tablourile tradiţionale chinezeşti conţin mereu simboluri decorative benefice: cei cinci lilieci roşii dispuşi în jurul unui symbol al longevităţii, căprioara, piersica, bambusul etc.

Când un tablou este însoţit de o caligrafie frumoasă, semnificaţia Feng Shui este şi ea sporită considerabil.

Florile cele mai norocoase, în opinia chinezilor, sunt crizantema, floarea de prun, magnolia, bujorul şi orhideea. Se crede că tablourile cu flori (şi care pot conţine şi fluturi) aduc noroc fetelor la vârsta măritişului, ajutându-le să-şi găsească un soţ. Bujorul este preferatul în acest sens, dar şi lotusul şi nuferii sunt consideraţi eficienţi. Dar, atenţie,florile din tablouri nu trebuie să aibă spini şi nici nu trebuie să fie cumva veştede, ofilite.

Există, de asemenea, mai multe animale care au o simbolistică favorabilă: caii, căprioarele, elefanţii, cămilele, precum şi creaturile celeste: dragonul şi ţestoasa.

Iar despre păsări se spune că aproape fiecare specie aduce un tip anume de noroc. Fenixul, păunul şi cocoşul sunt cele mai îndrăgite păsări folosite în practica Feng Shui, ele exprimând o serie de conotaţii norocoase. De asemenea, păsările în pereche, mai ales raţele mandarine, sugerează dragostea (şi fidelitatea).

Pentru noroc de avere

Printre cele mai îndrăgite simboluri ale bogăţiei se numără broasca cu trei picioare şi Kuan Kung, zeu al războiului şi totodată al bogăţiei. Chinezii cred că simpla prezenţă a broaştei cu trei picioare în casă atrage oportunităţi de a face bani, iar Kuan Kung este foarte apreciat de către oamenii de afaceri. Imaginea sa poziţionată în birou, mai ales dacă este aşezată strategic, în spatele vostru, vă garantează că vă veţi păstra puterea şi statutul. Dacă nu sunteţi foarte atraşi de arta chinezească, îl puteţi substitui celebru pe care-l apreciaţi, însă în tablou acesta trebuie să apară victorios şi impunător. Această imagine vă va ajuta să doborâţi orice obstacole pe care le întâlniţi în calea prosperităţii.

Pentru noroc în dragoste

Dacă vă doriţi să vă găsiţi un partener, dispuneţi în casă tablouri care să sugereze romantismul. Puteţi alege imagini cu simboluri tradiţionale chinezeşti ale dragostei, precum raţele mandarine, dubla fericire, dragonul împreună cu fenixul – sau ceva pe stil occidental – în funcţie de preferinţe. Respectivul simbol al iubirii se aşază de obicei în sud-vest, fie în dormitor, fie în living.

Activatorii Feng Shui pe care îi folosiţi nu trebuie să fie neapărat de origine orientală, este de ajuns să aibă o simbolistică favorabilă.

În plus, înlăturaţi din casă toate reprezentările de oameni sau animale ce sugerează singurătatea. Femeile trebuie să etaleze mai ales imagini cu bărbaţi, iar bărbaţii – cu femei, pentru echilibrarea forţelor Yin-Yang din locuinţă.

Pentru camera copilului

Imaginile pe care le etalaţi în dormitorul copilului trebuie să fie pentru el o sursă de inspiraţie în tot ceea ce face şi să sugereze acumularea de cunoştinţe şi recunoaşterea eforturilor depuse.

Simbolurile clasice în acest sens sunt crapul sărind peste poarta dragonului, trei crapi ţinând un glob de cristal şi pescarul care îl învaţă pe un băieţel cum să îşi câştige existenţa. Acesta din urmă a fost dintotdeauna preferatul chinezilor.

Pentru băieţei este foarte bun şi un tablou cu un cal, dar aveţi grijă ca acesta să arate fericit şi vioi.

Evitaţi să etalaţi în camerele copiilor imagini cu arme, animale sălbatice sau creaturi înspăimântătoare, nici măcar pe postere sau afi şe de cinema.

Tablouri de rău augur

De asemenea, trebuie să încercaţi să evitaţi să dispuneţi în casă obiecte de artă care vă pot adduce ghinion, cum ar fi :

  • tablouri în culori închise, prea Yin;
  • tablouri care înfăţişează scene de război şi lupte (acestea aduc ostilitate în casă);
  • portrete cu oameni în vârstă, ridaţi (generatoare de chi de boală);
  • picturi cu animale feroce (tigri, leoparzi etc.);
  • tablouri cu multe linii ascuţite, unghiulare, sugerând arme şi cuţite;
  • peisaje tăcute, fantomatice (de exemplu cele ce înfăţişează mlaştini şi păduri);
  • tablouri cu case sărăcăcioase sau murdare.

0 Comments

Leave a Comment