2017/11/24 at 7:33 AM

Cei Opt Nemuritori sunt sfinţii protectori ai taoiştilor. Se spune că imaginile lor sunt incredibil de faste. În jurul lor se ţes poveşti pline de culoare, iar lumea nemuritorilor este una a isprăvilor fermecate, supranaturale, aducătoare de noroc pentru oamenii care îi invită în casele lor. Cel mai bun mod de a-i invoca este să expuneţi un tablou frumos, cu toţi opt. O altă posibilitate este să cumpăraţi mici figurine cu cei Opt Nemuritori, fiecare în hainele ce îi reflectă încarnarea omenească şi ţinând în mână simbolul magic caracteristic.

Fiecare nemuritor păzeşte una dintre cele opt zări, deci prezenţa lor în locuinţă garantează un Feng Shui bun sub toate aspectele. Dacă ei vă stau alături, nu aveţi a vă teme de nimic. Aduc longevitate, şansă, copii buni, bogăţie, o bună reputaţie şi recunoaştere. În plus, aduc compasiune şi generozitate. De fapt, fiind sfinţi, ei simbolizează toate lucrurile pozitive, pure şi regeneratoare.

Han Xiang Zi 韩湘子

Direcţia lui este sud-estul, iar elementul îi este Lemnul. Este expert în misterele Raiului şi Maestru al celor Cinci Faze ale Energiei. Nodurile sacre de pe roba lui îi simbolizează reuşita de a combina cele două energii, Yin şi Yang, într-o Unică Energie Primordială. Adeseori este zugrăvit cu un buchet de flori şi un flaut, din care picură cele şase Sunete Tămăduitoare. Este ilustrat călare pe Bou, un animal mitologic.

Han Zhong Li 汉钟离

Are ca direcţie estul, iar ca element, Lemnul. Este zugrăvit cu barbă şi în veşminte subţiri. Părul îi este prins în două cocuri, de o parte şi de alta a capului. Simbolul său este evantaiul, pe care îl foloseşte pentru a învia şi a reîncarna sufletele celor de curând pieriţi. Ajuns la vârsta de peste 1800 de ani, se spune că el se pogoară adeseori pe tărâmul lumesc, ca solie a zeilor cereşti. Stă călare pe un Chi Lin, animal mitic sacru pentru taoişti. Dacă îl poftiţi în casa voastră, el vă aduce în familie fii onorabili şi invocă marele sprijin al lui Tai Sui, numit şi Marele Duce Jupiter. Se spune că, dacă îl supăraţi pe Tai Sui, imaginea acestui nemuritor în locuinţa voastră îl va domoli, scăpându-vă de nenorociri. Simbolizează longevitatea.

Chao Guo Jiu 曹国舅

Are ca direcţie nord-estul, iar ca element, Pământul. Face parte dintr-un cuplu de fraţi de os regesc, sora lui fiind o împărăteasă Sung. Simbolul lui sunt castanietele, din care el sună într-o cadenţă liniştitoare şi relaxantă, pentru a-i uşura meditaţia şi a-l ajuta să străbată Universul. Stă călare pe un Pi Yao, al cărui spirit îl ajută să descopere tainele lui Tao şi ale nemuririi. Se spune că încă trăieşte pe pământ şi că ţinerea lui în casă îi invocă prezenţa protectoare. Este asemenea unei străji puternice, care vă apără fără ştirea voastră. Este un prieten excelent pentru cei ce doresc să exceleze în studii.

Zhang Guo Lao 张果老

Are ca direcţie nordul, iar ca element, Apa. Simbolul său este o tolbă cu baghete magice sau „pene de fenix“, pe care le foloseşte pentru a prezice norocul şi nenorocul. Se crede că el îi ajută pe cei pieriţi să se reîncarneze pe un tărâm bun. Locul ideal pentru imaginea sa este în dormitor, mai ales dacă încercaţi să concepeţi un copil. Se mai spune despre el că se pricepe foarte bine să trimită oamenilor vise profetice.

Lan Chai He 蓝采和

Are ca direcţie nord-vestul, iar ca element, Metalul. Este cel mai tânăr dintre cei Opt Nemuritori. Simbolul său este evantaiul cu coadă, de alungat muştele, însoţit de plante şi ramuri de copaci asociate cu longevitatea, precum crizantema, floarea de piersic, pinul şi bambusul. Stă călare pe un elefant, simbol al înţelepciunii, forţei şi prudenţei, fiind, în plus, prieten cu cocorul. Dacă îl poftiţi în casă, el vă va aduce veselie şi va atrage oameni frumoşi în viaţa voastră.

Lee Tie Guai 李铁拐

Are ca direcţie sudul, iar ca element, Focul. Este zugrăvit ca cerşetor, cu o cârjă de fier şi un toiag fermecat. Simbolurile sale sunt toiagul şi dovlecelul (acesta din urmă reprezentând leacul universal). Deoarece a ajuns să stăpânească cele Cinci Faze ale Energiei şi a îmbinat cu succes energia Yin cu cea Yang, el poate metamorfoza materia şi prepara leacuri şi poţiuni în dovlecelul său. Este cunoscut pentru bunăvoinţa sa şi pentru ajutorul oferit celor nevoiaşi şi convalescenţilor. Câteodată, se preschimbă în dragon şi zboară în ceruri, dar revine adeseori pe pământ, dacă este chemat. Se pogoară în lume călare pe un Pi Yao sau pe o himeră, animal păzitor mitic ce simbolizează demnitatea şi curajul.

He Xian Gu 荷仙姑

Are ca direcţie sud-vestul, iar ca element, Pământul. Taoiştii cred că ea încă trăieşte, având acum peste 1400 de ani. A devenit nemuritoare la 14 ani, când i-a fost oferită preţioasa piersică a nemuririi. Este zugrăvită ţinând în mână o floare magică de lotus, floare a strălucirii cereşti, ce îi simbolizează puterea şi puritatea. şade pe un cerb, simbol al longevităţii şi vivacităţii. Ea îi ajută pe cei ajunşi în situaţii disperate, care au nevoie de intervenţia divină. Aduce noroc în căsnicie şi în familie.

Lee Dong Bin 吕洞宾

Are ca direcţie vestul, iar ca element, Metalul. Este mereu zugrăvit având prinsă la spate o sabie fermecată, cu două tăişuri, „ucigătoare de demoni“. Această spadă posedă puteri supranaturale şi i-a fost dăruită de un dragon. Ea îl face nevăzut în faţa spiritelor rele şi îl ajută să se ascundă în ceruri. Barba sa în trei şuviţe simbolizează cele trei canale energetice din corp, care sunt folosite pentru a ajunge la cel mai înalt nivel al meditaţiei. Se crede că el a petrecut 400 de ani pe pământ şi reapare periodic. Poate fi invocat prin puterea canalizatoare a unui medium. Înalţii yoghini pot comunica cu el direct. Dacă îl invitaţi în casă, puteţi fi siguri că niciun om răuvoitor nu vă va călca pragul.

Sursa articolului: Revista Lumea Feng Shui, nr 8, pg 60-61

0 Comments

Leave a Comment