2017/11/24 at 7:43 AM

16 trucuri verificate ce duc la geniul academic

Într-o lume ce se bazează tot mai mult pe atestate şi diplome, notele la examene au devenit un fel de „Sesam, deschide-te“. Niciodată nu a avut mai mare importanţă „greutatea diplomelor“ şi, de la o vârstă absurd de fragedă, copiii (şi părinţii lor) se simt forţaţi să exceleze: abia intră micuţul la grădiniţă, că se şi loveşte de stresul concurenţei. Din acel moment, la şcoală, iar apoi la liceu şi la facultate, la fiecare pas, lumea se aşteaptă de la el să adune diplome şi atestate – patalamalele care fac din el un potenţial angajat. Nu este de mirare că părinţii moderni sunt extrem de preocupaţi de educaţia copiilor lor.

Poate fi de ajutor Feng Shui-ul?

Există o formulă secretă pentru a obţine 10 pe linie, note impresionante la examene şi, poate, o diminuare cât de cât a stresului? Categoric! Feng Shui poate într-adevăr să creeze un mediu care scoate la iveală tot ce este mai bun în orice om, în ceea ce priveşte input-ul de cunoştinţe (studiul cu o bună capacitate de concentrare) şi output-ul lor (susţinerea examenelor), pentru a obţine rezultate excelente. Feng Shui oferă un avantaj concurenţial tânărului student, prin atragerea norocului la examene. Desigur, succesul ţine de cunoaşterea sistemului şi de găsirea unui mod de a-l învinge. JENNIFER TOO vă prezintă 16 trucuri garantate, Feng Shui şi ne-Feng Shui, care au ajutat-o să obţină note fantastice pe toată durata şcolii şi facultăţii.

1. Stimulaţi chi-ul Yang:luaţi notiţe când studiaţi

Studiul eficient presupune utilizarea metodei input-output, de fiecare dată, permanent. Aşadar, formaţi-vă obiceiul de a lua notiţe. Simpla citire a manualelor, fără luarea de notiţe, creează frustrare în activitatea de învăţare, fi ind o acţiune Yin. Dacă numai citiţi, operaţi doar input-ul (intrarea), nu şi output-ul (redarea), deci, la examen, vă va fi mai greu să reproduceţi ceea ce aţi învăţat. Consecinţa este un sentiment de mare frustrare: vă daţi seama că ştiţi răspunsul la întrebări, dar pur şi simplu nu puteţi demonstra că îl ştiţi! Nu puteţi opera „redarea“ cunoştinţelor, pentru că, pe timpul studiului, antrenaţi numai energia Yin. Atunci când vi se mişcă mâna pe paginile unui caiet, în timp ce luaţi notiţe, stimulaţi energia Yang, învăţarea devenind

2. Faceţi-vă scheme

Pe vremea mea, îmi făceam o mulţime scheme mnemotehnice, pe care vreau să vi le recomand, ca puternic instrument de studiu. Inventată de Tony Buzan la sfârşitul anilor ’60, aceasta este o tehnică grafi că foarte efi cientă, care dă frâu liber potenţialului cerebral. Eu am utilizat-o cu mare efect în anii facultăţii, ca să îmi împrospătez memoria imediat înainte de a intra în sala de examen. Practic, vă creaţi o schemă folosind culori, imagini şi simboluri, ca să accesaţi sertăraşele de cunoştinţe din minte. Realizaţi schema numai după ce luaţi notiţe în forma desfăşurată, convenţională. După ce vă fi xaţi bine în minte o perspectivă de ansamblu asupra materiei, începeţi schema. Porniţi din mijlocul paginii şi desenaţi picioruşe ca de păianjen către marginile foii, folosind câte un picioruş diferit pentru fiecare subiect. Fiecare picioruş de păianjen poate să se ramifi ce, dacă doriţi să marcaţi subteme. Metoda mea era să realizez câte o schemă de acest fel pentru fiecare subiect din materie şi să le lipesc prin cameră, ca să le văd când mă schimbam, mă spălam pe dinţi etc. Înainte să plec la examen, le luam la mine pe cele relevante, şi le mai citeam o dată înainte de a-l susţine. Funcţionează!

3. Dormiţi cu capul spre o direcţie cu chi bun

Următorul factor esenţial este să aveţi grijă să vă culcaţi cu capul îndreptat spre una dintre direcţiile voastre faste. Prima alegere este să folosiţi fu wei, iar dacă nu se poate, atunci sheng chi. Mintea nu doarme neapărat odată cu corpul; foarte multe dintre activităţile de peste zi ajung în colţurile ascunse ale intelectului, când mergeţi noaptea la culcare. Faceţi orele de somn să vă avantajeze, asigurându-vă că chi-ul ce vă pătrunde în cap este unul aducător de noroc. Astfel, vă veţi spori enorm şansele de succes.

4. Lăsaţi minţii un timp de încălzire

Dacă vă preocupă prea multe lucruri, nu aveţi cum să scoateţi tot ce se poate dintr-unul singur. Pentru a învăţa bine ceva, este nevoie de concentrare. Cel mai bun mod de a o obţine este să alocaţi timp sufi cient fiecărei materii şi, atunci când vă aplecaţi asupra ei, să studiaţi cel puţin câteva ore. Mintea trebuie să se încălzească dacă încercaţi să memoraţi ceva, iar programarea unor perioade de câte o oră pentru fiecare materie pur şi simplu nu ajunge. Gândiţi-vă să alocaţi cel puţin jumătate de oră pentru încălzire, înainte să vă puneţi cu burta pe carte. Alocaţi cel puţin o oră învăţării şi nu depăşiţi 1 oră şi 40 de minute. După aceea, rezervaţi-vă o jumătate de oră de relaxare.

5. Sporiţi-vă concen trarea cu ajutorul pagodei

Dacă vă este greu să vă concentraţi, sau adormiţi ori de câte ori deschideţi cartea ca să învăţaţi, purtaţi la gât, ca talisman, o pagodă de jad. Aceasta este un energizator excelent, care vă va ajuta să vă stabiliţi priorităţile în viaţă. Va avea efectul garantat de a nu lăsa mintea să rătăcească, deci înlătură distragerile ce v-ar putea abate de la drumul cel drept. Este o amuletă grozavă şi pentru copiii nedisciplinaţi, încăpăţânaţi sau dificil de ţinut în frâu. Dacă nu vă place să purtaţi pandantive la gât, puteţi, pur şi simplu, să etalaţi o pagodă de cristal în colţul nord-estic al camerei ori mesei de studiu.

6. Răsfăţaţi-vă cu o vacanţă

Aşa cum Feng Shui lucrează cu Yin şi Yang, acelaşi lucru se aplică şi studiului. Este necesar un timp de lucru, dar şi unul de odihnă. Echilibrul în viaţă nu înseamnă să amestecaţi odihna şi lucrul, ci să vă organizaţi existenţa astfel încât să existe un timp clar rezervat muncii, şi un altul, clar delimitat, pentru recreere. Comitetele şcolare din Anglia au reuşit acest lucru, prin modul în care au structurat perioadele de studiu. Pe durata lor, de regulă de două luni şi jumătate fiecare, studiul este intensiv. Totuşi, în timpul vacanţelor, directoarea insista faţă de părinţi să nu ating nici o carte şi să nu mă forţeze să merg la meditaţii. Ea susţinea că vacanţa este făcută pentru odihnirea, împrospătarea şi întinerirea creierului. Drept urmare, la începutul fiecărui trimestru, eram mai pregătită ca niciodată să atac temele mai grele şi complicate. Aşadar, ca să luaţi 10 pe linie, aveţi nevoie şi de o mamă relaxată, ca a mea. Cred că se poate numi un record, pentru că sunt singura persoană pe care o cunosc care nu a trebuit să îndure nici măcar o zi de meditaţii.

7. Folosiţi din plin simbolurile cărturarilor

Trebuie să vă spun ceva despre simboluri. Doar ignoranţii le numesc superstiţie. Aceia mai înţelepţi ştiu că, dacă sunt corect plasate, ele aduc, de cele mai multe ori, rezultate rapide. Nu ar trebui să conteze cum funcţionează, atâta timp cât ne atingem scopul. Chinezii cred că există patru simboluri ce aduc noroc şi reuşită în educaţie: lăuta, jocul de şah, cartea şi tabloul, care semnifi că cele patru realizări ce alcătuiesc educaţia completă a nobililor demni de a-l sluji pe împărat. Fiecare dintre aceste simboluri reprezintă ceva. Lăuta reprezintă muzica. Jocul de şah indică o persoană ce poate anticipa mai multe mutări şi este un bun strateg. Cartea reprezintă învăţătura, iar tabloul, creativitatea. Etalate ca set complet, drept simboluri decorative, în locuinţă, aceste obiecte atrag şansa în obţinerea de reuşite educaţionale. Dispuneţi aceste simboluri în nord-est sau purtaţi-le asupra voastră, ca să aveţi un noroc enorm în studiu. Eu mi-am petrecut copilăria alături de ele, deci nu este surprinzător că ador muzica, artele frumoase şi lectura, în egală măsură.

8. Deşteptaţi chi-ul din mediu

O altă tehnică ce mi-a fost utilă la facultate, când îmi spărgeam capul ce să scriu în disertaţie, pentru expunerea fi nală la economie din anul III, a fost să deplasez, pur şi simplu, chi-ul din camera mea. Uneori, când vă lipsesc ideile bune, sunteţi prinşi în rutină sau aveţi o pană de inspiraţie, cel mai bun mod de a vă smulge din această stare stagnantă este să vă reamenajaţi mobilierul, şi nimic mai mult. Aproape că nu contează cum modifi caţi aranjamentul din cameră, atâta timp cât mutaţi lucrurile din loc. Nici măcar nu trebuie să schimbaţi dispunerea lor: doar mutaţi-vă biroul, patul şi dulăpioarele, curăţaţi de praf colţişoarele ascunse, şi apoi mutaţi mobila la loc. Astfel, puneţi chi-ul în mişcare

9. Formula KUA vă indică direcţiile de studiu

Provenind dintr-o familie parcă desprinsă din tradiţia Feng Shui-ului, dintotdeauna am verificat punctele cardinale, până când obiceiul mi-a devenit o a doua natură. Am folosit formula Kua pe tot parcursul şcolii şi facultăţii, şi m-a ajutat să fiu foarte eficientă la şedinţele de studiu şi recapitulare. Atâta timp cât priveam spre una dintre direcţiile mele faste când mă puneam pe lucru, mă concentram mai bine şi concentrarea creştea chiar şi mai mult dacă învăţam de dimineaţa devreme şi până seara. Fiecare om are patru direcţii propice, însă, pentru studenţi şi elevi, este de preferat fu wei, adică direcţia autodezvoltării. Dacă nu puteţi utiliza fu wei, a doua alegere este sheng chi. La cămin, când îmi alegeam camera pentru trimestrul următor, primul criteriu era, întotdeauna, să găsesc una care să îmi permită să profit de direcţia mea optimă când lucram.

10. Nu pierdeţi nopţile

Enorm de mulţi tineri fac din noapte zi şi viceversa, dându-şi peste cap ceasul biologic. Aceste „păsări de noapte“ consideră, cumva, orele nocturne ca fi ind excelente pentru studiu, pentru că distragerile din timpul zilei le întrerup procesele mentale. Problema în acest caz este că examenele se programează, aproape mereu, la ore din zi. Aici intervin vechile concepte Yin şi Yang. Dacă trupul şi mintea voastră nu urmează ritmul natural al Universului, veţi fi mereu dominaţi de un chi dezechilibrat, deci veţi avea, cu siguranţă, o performanţă sub aşteptări. Când suferiţi de insomnie, undele cerebrale vi se încetinesc, fi indu-vă compromisă claritatea în gândire. Atunci, indiferent cât de mult veţi studia, niciodată nu veţi fi capabili să prezentaţi o lucrare de examen impecabilă, având mintea obosită. De aceea, dacă vreţi să fi ţi studenţi sau elevi de nota 10, încercaţi să vă culcaţi înainte de ora şobolanului (2300).

11. Reduceţi notiţele la cuvinte-cheie

Când luaţi notiţe sau copiaţi manualul din scoarţă în scoarţă, vă antrenaţi intelectul să primească şi să redea cele învăţate. Acum trebuie să mergeţi mai departe. La setul vostru de notiţe, în seara de dinaintea examenului, faceţi alte notiţe. Realizaţi rezumate din ce în ce mai succinte pe măsură ce vă apropiaţi de data examenului, până când nu vă rămân decât nişte cuvinte-cheie. Aveţi grijă să ţineţi o lampă aprinsă în apropiere, care vă va aduce plusul de energie Yang necesar. Aceste cuvinte-cheie devin un mecanism declanşator, care vă sugerează munţi întregi de informaţie, pentru a o putea accesa.

12. Exploataţi puterea cristalului de cuarţ

Este o tradiţie cu care am crescut de la vârsta de 8 ani. Puterile de stocare ale cuarţului sunt deja bine-cunoscute. Imaginaţi-vă toate datele din calculatorul vostru, stocate într-un singur cip minuscul de cristal. În acelaşi mod, puteţi folosi un cristal personal, care să vă ajute să vă amintiţi tot ceea ce studiaţi. Mai întâi, alegeţi un cristal faţă de care aveţi o afi nitate. Acesta trebuie să vă dea o senzaţie de bine când îl ţineţi în mână. Nu cumpăraţi unul prea mare, căci trebuie să îl ţineţi în mâna stângă pe timpul recapitulării şi luării de notiţe. După ce alegeţi cristalul respectiv şi îl achiziţionaţi, înmuiaţi-l 7 zile şi 7 nopţi în soluţie de sare gemă, pentru a-l purifi ca de energiile altor persoane. Este de dorit ca acel cristal să reţină doar energia voastră proprie, deci trebuie să începeţi cu el „de la zero“. După purifi care, încărcaţi cristalul, ţinându-l direct sub lumina soarelui. Puterea Yang a astrului diurn este extrem de mare şi neapărat necesară, dacă vreţi ca metoda să funcţioneze. După aceea, când susţineţi un examen, luaţi cristalul la voi şi aşezaţi-l pe bancă. Dacă simţiţi nevoia să vă readuceţi în minte ceva stocat într-un colţ prăfuit al memoriei, luaţi uşor în mână cristalul şi mângâiaţi-l cu policele şi arătătorul. Veţi fi surprinşi – chiar vă va ajuta să vă amintiţi!

13. Imaginea unui mentor

Acest exemplu a mai fost menţionat în „Lillian Too Show“ şi în numerele trecute din „Lumea Feng Shui“, dar este atât de efi cient, încât îl voi mai repeta o dată aici. Pentru materiile de profi l, vroiam să obţin media 10 la matematică şi matematică avansată. La început, materia a fost dură, şi când i-am spus mamei, în loc de obişnuitele „ce să-ţi fac, învaţă!“ sau „ce-ar fi să faci nişte meditaţii?“, m-a luat cu ea ca să căutăm un tablou cu Albert Einstein. El fi ind celebru pentru geniul său şi pentru teoria relativităţii, ne-am gândit că, dacă măcar o fracţiune din inteligenţa lui mi s-ar strecura în cap pe timpul somnului, aş fi cu un pas mai aproape de notele de 10 de care aveam nevoie. Am găsit o superbă pictură în ulei înfăţişându-l pe Einstein, pe care mi-am atârnat-o deasupra tăbliei patului.şi chiar am luat notele dorite, la toate cele douăsprezece lucrări la mate. Nu mereu este necesar Einstein. Dacă sunteţi muzicieni, folosiţi-l pe Bach. Dacă sunteţi artişti, atârnaţi un portret al lui Matisse. Dacă vreţi să deveniţi arhitecţi, căutaţi un tablou cu Frank Lloyd Wright. Când vă alegeţi mentorul, gândiţi-vă la cineva care a dus o viaţă fericită; nu alegeţi un geniu care a sfârşit tragic.

14. Strategia alegerii materiilor

Nu vă specializaţi prea devreme în cariera voastră şcolară. Optaţi pentru materiile la care vă este uşor să obţineţi note bune, nu pentru cele cu o programă care credeţi că vă va ajuta în meseria pe care doriţi să o urmaţi ulterior în viaţă. Este valabil mai ales pentru gimnaziu şi liceu. De exemplu, dacă vă daţi în vânt după franceză, dar nu sunteţi foarte buni, în comparaţie cu colegii, învăţaţi-o de distracţie, dar nu o alegeţi ca materie de bac. Sau, dacă aveţi de optat între două materii, una pe care o preferaţi, dar la care profesorul de la şcoală este mediocru, iar cealaltă nu tocmai plăcută, dar la care profesorul este de nota 10, alegeţi materia cu profesorul mai bun. Reţineţi, important în cariera de elev este să obţineţi note bune, nu să vă placă materia. Este mai uşor să ajungeţi să îndrăgiţi materiile la care puteţi obţine note mari, decât să încercaţi să învăţaţi o materie pe care o adoraţi, dar la care este imposibil să aveţi rezultate bune. Mai gândiţi-vă!

15. Dispuneţi o Poartă a Dragonului pe birou

Aceasta este o metodă Feng Shui ce se foloseşte de secole. Chinezii cred că simbolul Porţii Dragonului denotă succesul academic la cel mai înalt nivel, aşa că aşezaţi-l pe masa de studiu, şi va crea vibraţiile ce vă vor duce la reuşită. Ca alternativă, puteţi expune un crap-dragon, care simbolizează acelaşi lucru.

16. Deprindeţi-vă să tociţi

Oricine poate fi elev sau student de nota 10.

Am cunoscut genii, cu un IQ mare şi pentru NASA, care au dezamăgit la examene, în timp ce studenţii consideraţi de inteligenţă medie au ieşit în evidenţă prin note. De ce? Pentru că au ştiut cum să procedeze. La şcoală, unde trebuie să învăţaţi o grămadă de materii, este puţin probabil să aveţi aptitudini înnăscute pentru absolut toate. La materiile la care sunteţi mai slabi, învăţaţi să tociţi. Recapitulaţi, recapitulaţi, recapitulaţi, până deveniţi pricepuţi. La limbi străine, învăţaţi vocabular. La mate, rezolvaţi variante ale aceluiaşi exerciţiu, folosind subiectele de la examenele trecute şi diverse culegeri. La română, citiţi cât de mult puteţi. Puteţi deveni buni la orice în care vă doriţi să excelaţi, fie şi numai exclusiv la examen. După ce trece examinarea, cui îi mai pasă că nu mai ţineţi minte cine-ştie-ce strofă de Eminescu sau formulă de algebră? Aţi luat nota care vă trebuia, şi asta contează.

Sursa articolului: Revista “Lumea Fengshui” Nr. 7 pg. 52

0 Comments

Leave a Comment