2017/11/19 at 12:29 PM

 

Pielea leneșă
Colagenul ferm și sănătos și capacitatea pielii de a reține apa sunt factorii care dau feței moliciunea și contururile tinerești. În cele din urmă, pierderea tonusului și a fermității ca urmare a modificărilor interne și a hidratării diminuate au drept consecință „lăsarea” în jos a pielii și apariția ridurilor. În același timp, metabolismul mai lent face ca atât asimilarea nutrienților esențiali de către celule, cât și eliminarea reziduurilor să devină mai puțin eficientă. Ritmul în care celulele moarte sunt înlocuite de altele noi încetinește și el. Treptat pielea „se lenevește” și-și pierde vitalitatea, iar epiderma devine neuniformă ca grosime, decolorată, aspră și plină de riduri.
Pentru a încetini acest proces și pentru a păstra tinerețea și sănătatea pielii cât mai mult posibil, trebuie să vă păstrați în primul rând sănătatea și tinerețea întregului corp. Acesta este un proces total și continuu care depinde de o bună nutriție, de controlul stresului, de practicarea exercițiilor fizice și de protecția față de factorii dăunători de mediu. Nu există „scurtături” pentru acest traseu. Dar vestea bună este că aceste modificări negative ale pielii nu sunt atât de dependente de trecerea inexorabilă a timpului cum se credea altădată că ar fi. Prin urmare, sunt multe lucruri pe care le putem face ca să le întârziem.

Feriți-vă de soare
Ca să vă feriți pielea de îmbătrânirea prematură, pe lângă folosirea permanentă a unor creme și loțiuni de protecție pentru față, ca parte a îngrijirii zilnice a pielii, trebuie să înțelegeți arta băilor de soare – asta dacă vreți totuși să vă bronzați. În mod ideal, firește, ați fi mult mai avantajate dacă v-ați păstra pielea nebronzată.
Soarele este factorul de îmbătrânire cel mai dăunător pentru piele. S-a demonstrat că expunerea la radiațiile ultraviolete produce modificări fundamentale permanente ale materialului genetic din celulele pielii și încurajează procesele de cross-linking. Aceste transformări sunt cumulative și ireversibile. Chiar și atunci când, să zicem, pielea expusă la soare de pe brațul cuiva este grefată pe o zonă protejată, cum este abdomenul, chiar și după trecerea mai multor ani continuă să arate mai întunecată și mai îmbătrânită decât pielea înconjurătoare.

Feriți-vă de radiațiile ultraviolete
Din cauza conștientizării crescânde a pericolului reprezentat de ultraviolete, „cultul” soarelui a devenit o ocupație foarte complicată. În zilele noastre, nicio femeie întreagă la minte nu ar mai petrece ore în șir prăjindu-se la soare, ca să obțină acel bronz care vreme de trei generații a fost un indiciu al bunăstării persoanei în cauză, suficient de înstărită ca să-și permită să-și omoare timpul prin diverse stațiuni de odihnă. Acum moda în privința bronzului spune că trebuie să aveți o piele cât mai deschisă la culoare, abia atinsă de lumina aurie a soarelui, prin contrast cu aspectul „copt” râvnit altădată. Și, pentru binele pielii noastre, această schimbare de concepție abia dacă a venit la timp.

Câteodată e bun și soarele
Firește că, în doze moderate, și cu condiția ca pielea să fie bine protejată, lumina soarelui poate chiar să vă facă bine. Stimulează circulația sangvină, vă face să vă simțiți bine și are un efect relaxant profund. De asemenea, lumina solară favorizează producerea ergosterolului, care atunci când ajunge în piele devine vitamina D. Dar asta se întâmplă numai dacă pielea nu este spălată timp de 24 de ore după expunerea la soare. Baia va îndepărta ergosterolul înainte de a putea fi valorificat.

Radiațiile UV-A și UV-B
Unele produse pentru favorizarea bronzării susțin că ecranează numai radiațiile dăunătoare (UV-B), lăsându-le să treacă pe cele care asigură bronzul (UV-A). În acest moment tehnologiile folosite la realizarea produselor pregătitoare în vederea bronzării au devenit foarte complexe și există într-adevăr produse care să facă exact acest lucru. Numai că trebuie precizat următorul aspect: radiațiile UV-B, care sunt principalele responsabile pentru arsuri și sunt ecranate de aceste produse, având lungimi de undă scurte, oricum penetrează pielea numai superficial – mai ales la nivelul epidermei. În schimb, conform cercetărilor din dermatologie, radiațiile UV-A, cu lungimi de undă mai mari, așa-zis benefice și care produc bronzarea pielii, penetrează până la țesuturile interioare de sub piele. Aceste radiații sunt de fapt cele care produc modificările degenerative din structura pielii, cele asociate cu îmbătrânirea. Deci, indiferent ce produs vă hotărâți să folosiți, alegeți pentru față un produs cu o mare putere de protecție, care să blocheze cea mai mare parte a spectrului ultraviolet. Căci adevărul trist este că nu există nicio metodă prin care să vă bronzați și totodată să vă protejați pielea de îmbătrânirea prematură.

Produsele pentru accelerarea bronzării
Există și unele produse care, pe lângă factorii de protecție, conțin și factori de accelerare a bronzării. Acestea conțin de regulă un derivat al uleiului esențial de bergamotă, care are tendința naturală de a oxida anumiți aminoacizi din celulele pielii, îndeosebi tirozina, care la rândul său accelerează înnegirea pielii atunci când este expusă la radiații ultraviolete, chiar și pe vreme noroasă. Aceste produse pot fi utile dacă vreți să începeți să vă bronzați înainte ca lumina puternică de vară a soarelui să apară. Avantajul bronzării în acest mod este că melanina care se formează și se acumulează treptat va constitui chiar mijlocul de protecție al pielii împotriva arsurilor. Dar tot nu vă va apăra de îmbătrânire. Pur și simplu, nu e bine să fiți expuse la prea multe radiații ultraviolete. Un alt dezavantaj al acestui tip de produs este că bergamota provoacă de multe ori reacții de hipersensibilitate la femeile cu pielea sensibilă.

Lămpile cu ultraviolete
Instalațiile pentru bronzare artificială sunt concepute ca să blocheze cea mai mare parte sau chiar toate radiațiile UV-B. Datorită acestui fapt, producătorii susțin că instalațiile pe care le comercializează asigură o bronzare fără arsuri și fără daune aduse pielii. Prima afirmație este exactă, în vreme ce a doua este absurdă. Și asta deoarece radiațiile UV-A, pe care aceste aparate se bazează ca să producă bronzul, vor produce, așa cum am arătat, îmbătrânirea pielii în profunzime. Nu există nicio metodă cu adevărat sigură prin care să vă bronzați și totodată să vă apărați pielea de îmbătrânire. Dacă vă veți bronza folosind un astfel de echipament sau o lampă convențională care are în spectru ambele tipuri de radiații UV, nu puteți să sperați decât să minimizați daunele. Dar, dacă țineți într-adevăr la pielea voastră, atunci feriți-vă de soare și de instalațiile de bronzare artificială. (Leslie Kenton, „10 pași pentru a fi mereu frumoasă”, Pro Editură și Tipografie, 2003)

0 Comments

Leave a Comment