2017/11/19 at 4:05 PM

Chinezii acordă o mare importanţă ceremoniei nupţiale şi şi-au transmis de-a lungul generaţiilor anumite recomandări în ceea ce priveşte aceasta, pentru ca tinerii miri să păşească cu dreptul în căsnicia lor şi să se bucure de o viaţă lungă împreună, plină de iubire şi binecuvântată cu urmaşi.

Alegerea unei date favorabile
Din perspectivă Feng Shui, alegerea datei este un considerent foarte important. Se zice că tot norocul vostru personal depinde de Feng Shui-ul părinţilor, până în ziua în care vă căsătoriţi. De aceea, după ce v-aţi pus pirostriile, norocul vostru se poate schimba radical, aşa încât ar trebui să fiţi interesaţi să porniţi cât mai bine în căsătorie. Iar, în acest sens, alegerea unei date favorabile va conta foarte mult. Iată câteva reguli de bază:

 • Pentru alegerea zilei, consultaţi Almanahul Chinezesc din anul respectiv, dacă aveţi la dispoziţie unul.
 • Cel mai bun an pentru a vă căsători este cel care corespunde fie zodiei chinezeşti a mirelui, fie celei a miresei – cea mai importantă dintre ele fiind a celui care va aduce mai mulţi bani în casă.
 • Dacă nu puteţi alege un astfel de an, atunci alegeţi unul din triunghiul de afinităţi zodiacale valabil fie pentru mire, fie pentru mireasă. De exemplu, dacă mirele este Iepure, anii favorabili vor fi cei ai Porcului şi ai Oii.
 • Dacă nu puteţi alege nici un astfel de an, treceţi la anul corespunzător „prietenului secret“ al mirelui sau miresei (în cazul mirelui Iepure, un an al Câinelui).
 • Evitaţi să vă căsătoriţi într-un an ce corespunde zodiilor aflate în conflict cu cea a mirelui sau/şi cea a miresei.

Invitaţiile de nuntă
Atunci când concepeţi invitaţia de nuntă, încercaţi să ţineţi cont şi de principiile Feng Shui, pentru că este bine ca energia asociată cu invitaţia să fie cât mai favorabilă.

 • Forma. Este de preferat să alegeţi o formă regulată: pătrată, octogonală, dreptunghiulară sau rotundă. Forma cea mai bună este pătratul, pentru că simbolizează energia de Pământ – energia care guvernează dragostea şi relaţiile în Aranjamentul Cerului Târziu. Evitaţi invitaţiile cu prea multe colţuri ascuţite; acestea trimit „săgeţi otrăvite“ către persoanele care le primesc.
 • Dimensiunile. Măcar una dintre laturile invitaţiei ar trebui să aibă o dimensiune favorabilă. Cea optimă pentru căsătorie este dimensiunea yi (16,2-21,5 cm), deoarece aduce cuplului mulţi copii, fii reuşiţi şi noroc. Dacă nu puteţi opta pentru această dimensiune, încercaţi să folosiţi dimensiunea kwan (21,5-27 cm), deoarece şi aceasta aduce noroc.
 • Culoarea. Culoarea chinezească tradiţională pentru invitaţiile de nuntă este de obicei roşu strălucitor, pentru că aduce o energie yang puternică. Atunci când alegeţi culorile, asiguraţi-vă că acestea nu sunt în conflict. Combinaţiile favorabile sunt roşu-galben, verde-roşu, negru-alb, albastru-alb, albastru-verde şi negru-verde. De asemenea, combinaţiile argintiu-negru şi auriu-negru sunt şi ele foarte favorabile.
 • Simboluri de bun augur. Chinezii folosesc foarte adesea simbolul dublei fericiri, precum şi dragonul şi phoenixul. Pentru cei din alte culturi, un motiv foarte norocos poate fi o pereche de păsări, care simbolizează norocul în dragoste. Evitaţi trandafirii cu spini şi inimile sfâşiate, pentru că acestea au semnificaţii Feng Shui negative.

Nu alegeţi invitaţii care se deschid în centru. Aveţi grijă cum plasaţi simbolurile favorabile şi cum se deschide invitaţia. Plasarea greşită a simbolurilor poate genera probleme în pregătirile de nuntă şi chiar cauza ruptura cuplului, înainte sau după nuntă (de exemplu, atunci când, la deschiderea invitaţiei, simbolul favorabil sau imaginea mirilor se desface în două).

Evitaţi, de asemenea, sigiliile. Dacă acestea conţin un simbol favorabil sau iniţialele mirilor şi, atunci când este deschisă invitaţia, sigiliul se rupe, acest lucru va avea o semnificaţie cât se poate de nefericită pentru mariajul respectiv.

Ritualuri tradiţionale chinezeşti
Iată şapte dintre ritualurile chinezeşti tradiţionale privind ceremonia nunţii:

 • Pieptănatul părului miresei, pentru o căsătorie durabilă. În noaptea dinaintea nunţii, mama miresei pieptăna părul fetei cu un pieptene aurit şi în acelaşi timp îi dezvăluia tainele căsătoriei. Acest ritual simboliza dorinţa mamei ca fiica ei să aibă o căsnicie durabilă în timp.
 • Cele 5 elemente pentru un mariaj care să reziste. Pentru ca mariajul să poată rezista tuturor lucrurilor bune şi rele din viaţă, mirele prezintă un pachet cu hrană ce simbolizează cele 5 elemente, atunci când vine să-şi ceară mireasa. Pachetul tradiţional folosit în acest sens conţine câte un bol cu următoarele: seminţe de lotus (pentru Apă), fasole roşie (pentru Foc), fasole verde (pentru Lemn), fasole galbenă (pentru Pământ) şi gingko (pentru Metal). Boabele de fasole şi seminţele mai sunt folosite pentru că, fiind nenumărate, simbolizează fertilitatea şi abundenţa.
 • Seminţe de lotus sub cearşaf, pentru mulţi urmaşi. Acestea sunt simboluri puternice ale fertilităţii, ce vor aduce cuplului mulţi copii. Un alt obicei chinezesc este ca în ziua nunţii, chiar înainte ca însurăţeii să sosească în camera nupţială pentru a-şi petrece noaptea acolo, băieţei sub vârsta de 10 ani să ţopăie pe pat pentru a-i transmite energie yang.
 • Protejarea miresei cu o umbrelă roşie. Atunci când mirii se pregătesc să se urce în maşină şi să plece, este de foarte bun augur ca părinţii miresei (în special tatăl) să o protejeze pe aceasta cu o umbrelă roşie în timp ce se îndreaptă spre maşină sau trăsură, pentru a arăta că au crescut-o cu grijă şi au protejat-o până în ziua nunţii. Invitaţii aruncă boabe de orez înspre cuplu, pentru a simboliza prosperitatea viitoarei lor vieţi împreună.
 • Consumarea unor dulciuri rotunde. În zilele premergătoare nunţii, mireasa ar trebui să se pregătească pentru aceasta mâncând dulciuri de formă rotundă. Forma sferică simbolizează norocul ceresc, iar netezimea va sugera o viaţă casnică lipsită de obstacole şi probleme. Gustul dulce sugerează fericirea căsniciei chiar şi în vremuri mai vitrege.
 • Ritualul de devoţiune faţă de mireasă. Chiar înainte de a-şi cere mireasa, mirele trebuie să-şi dovedească dragostea nepieritoare faţă de aceasta ingurgitând 4 amestecuri diferite făcute din ceva dulce, ceva amar, ceva acru şi ceva sărat. Aceasta simbolizează devoţiunea faţă de ea la bine şi la rău.
 • Cărbune în camera nupţială. Unul dintre cadourile pe care le fac apropiaţii proaspeţilor însurăţei, pentru a le aduce noroc, este un săculeţ cu cărbune. Acest cărbune se plasează în sud-estul dormitorului şi se ţine acolo timp de 40 de zile după nuntă.

Sursa articolului:

publicat online: 2/9/2009 12:00:00 AM

0 Comments

Leave a Comment