2017/11/19 at 12:32 PM

Poziţionată la jumătatea înălţimii unui deal, în liniştitul şi prosperul cartier Damansara Heights din Kuala Lumpur, Malaiezia, această casă mansardată cu două etaje, complet renovată, este un exemplu aproape perfect de reşedinţă sudestică.

Neobişnuit la această casă este că, de curând, a fost reconstruită fără a se ţine cont prea mult de principiile Feng Shui, şi totuşi s-a aliniat firesc la elementele pozitive de activare a bogăţiei şi şansei. Am fost plăcut surprinşi de modul în care se potrivea totul, şi la fel şi gazda noastră.

Casa este aşezată în sud-est , deci elementul său este Lemnul. Vorbim aici de trigrama Sun, care simbolizează prosperitatea asociată cu nivelul veniturilor. Conformându-se naturii sale, reşedinţa este construită predominant din lemn şi decorată cu superbe accente dintr-un lemn într-o culoare caldă, şi conţine elemente reprezentative pentru ciclul productive al naturii, de exemplu copaci şi apă.

Ambianţa percepută atunci când pătrundem în această oază este aceea de pace şi de comuniune cu mediul.

De cum intraţi pe proprietate, cărarea de pietriş pavată cu plăci de gresie vă poartă într-o călătorie idilică dinspre parcare şi până la grădina din faţa casei, ce îndrumă chi-ul spre o latură a locuinţei de unde se aude murmurul fericit al unui detaliu de Apă. Deşi se află destul de aproape de carosabil, din spate, ce devine punctul de interes al acestei reşedinţe încântătoare.

Este o casă construită, sub toate aspectele, pentru confortul familiei. Copiii au loc să alerge între faţa şi spatele reşedinţei, iar parcarea este prevăzută pentru până la patru maşini. În faţa intrării principale se găseşte o grădiniţă în care oaspeţii se pot relaxa pe lungile bănci din lemn, flancate de ghivece mari cu plante, şi pot admira cărarea caroiată ce duce spre unul dintre cele două detalii de Apă.

În această parte au fost instalate o cascadă şi un iaz cu crapi japonezi. Deşi gazda noastră nu şi-a dat seama, acest iaz bine amplasat simbolizează o mare şansă prin poziţionarea sa, curgerea apei şi peştii ce înoată în el. Aflându-se în sectorul estic, acest element decorativ aduce sănătate, longevitate şi noroc de urmaşi, răsăritul debordând de sheng chi, energie numită şi „chi-ul creşterii”.

Este un aspect înţelept acela că detaliul de Apă are, ca guri de curgere, trei cascade îndreptate în direcţia casei – sugerând triada norocului şi sănătatea –, în timp ce peştii koi din iaz ţin apa şi energia în mişcare, simbolizând, totodată, belşugul.

Pe lângă eleşteul cu peşti koi şerpuieşte o alee, care-i oferă vizitatorului şansa de a se contopi cu această parte a grădinii. Această mică punte de trecere comunică cu o grădină privată din spatele casei, dominată de plante verzi şi sănătoase, un pod de lemn, un pavilion în stil balinez şi o piscină azurie minunat de liniştită. Spaţiul este gândit ca un adevărat sanctuar, copacii înalţi nepermiţând vecinilor să vadă reşedinţa prin partea dreaptă şi locul nefiind ameninţat de priviri indiscrete din alte părţi, căci poziţia înaltă a casei asigură o intimidate totală şi o privelişte superbă.

Din acest unghi, se vede întreaga imagine a casei în formă de L, dar cel mai interesant peisaj al reşedinţei îl constituie priveliştea grădinii din spate. Peretele din spate este ornamentat cu un alt detaliu de Apă. Acesta cuprinde un mic bazin şi guri de apă, curgerea fiind direcţionată, încă o dată, spre casă – simbol al afluxului de bani, deci stimulator al averii şi belşugului.

Apa absoarbe, în plus, orice vibraţii ostile, transformându-le într-un chi pozitiv. De o atracţie deosebită sunt gravurile pe stil balinez, cu motive vegetale, de pe pietrele decorative ce apar pe peretele detaliului de Apă, precum şi florile de lotus din bazinul acestuia. Lotusul creează o motivaţie pură, în timp ce ferigile sănătoase ce înconjoară această zonă atrag sheng chi-ul şi destinul înfloritor.

Înăuntru, câteva aspecte ale casei repetă aceeaşi temă a abundenţei şi prosperităţii. Uşa principală dă spre nord-vest, punctul cardinal corespunzător tatălui. Elementul acestui colţ este Metalul, care, în limba chineză, înseamnă şi „aur“, deci orientarea menţionată constituie principală dă spre nord-vest este un simbol de bun augur al afluxului de bogăţie în locuinţă. În acest spirit este decorat şi foaierul, cu o măsuţă pe care apar obiecte personale şi o fotografie a capului gospodăriei.

Măsuţa este un zăgaz care încetineşte fluxul energetic, permiţând chi-ului să se mişte lin în restul casei, prin sufragerie, bucătărie şi living. Scările sunt bine luminate, ele asigurând caracterul benefic al chi-ului şi ascensiunea acestuia în partea intimă a casei. Totodată, poziţionarea machetei unui vapor pe palier subliniază afluxul norocului în locuinţă, deşi ar fi necesare şi nişte monede şi pepite de aur în ea, pentru a-i accentua caracterul fast.

Pe pereţi sunt expuse picturi cu fructe şi flori, un alt simbol asemănător cornului abundenţei, în timp ce aurul utilizat în elementele decorative ale corpurilor de iluminat şi balustradelor, împreună cu perdelele aurii, este în consonanţă cu atmosfera luxoasă din reşedinţă.

Oriunde v-aţi întoarce privirea, ochiul surprinde accente din lemn: cornişele de lemn gravat se găsesc peste tot, perdelele dintr-un material asemănător organzei au motive vegetale, şi chiar şi paletele ventilatorului de pe plafon sunt îndulcite ca aspect, luând forma unor frunze late şi delicate. Reşedinţa fiind o casă sud-estică, preponderenţa elementului Lemn în decorul interior este extrem de fastă. Ciudat, dar şi cromatica locuinţei este în tonuri de verde şi maro, în combinaţie cu nuanţe neutre, pământii, şi ele în consonanţă cu armonia unei case aşezate în sud-est. Întâmplător sau nu, această locuinţă confortabilă are, evident, un Feng Shui minunat sub majoritatea aspectelor. Există aici un echilibru între Yin şi Yang, precum şi o neobişnuită sincronizare a elementelor, care menţine caracterul pozitiv şi vesel al energiei. Nu este de mirare că gazda noastră simte în casa ei o senzaţie de confort şi bunăstare… Să sperăm că ne va molipsi şi pe noi cu puţin din norocul ei!

0 Comments

Leave a Comment