2017/11/24 at 7:44 AM

Separarea ariilor private şi publice dintr-o garsonieră reprezintă cea mai bună cale de a demarca spaţiile yin şi yang. Aria privată a dormitorului ar trebui să fie liniştită şi tăcută (deci mai mult yin), în vreme ce aria publică ce slujeşte drept living poate fi caracterizată prin mai multă energie (şi poate fi, deci, mai yang). Este important să realizaţi un echilibru şi în acelaşi timp să creaţi suficient contrast între cele două, pentru ca ele să fie distincte şi totuşi contopite într-un mod natural. În acest articol vă oferim câteva sugestii cu privire la modul în care puteţi folosi partiţiile, culorile şi iluminatul pentru a diferenţia zona livingului de cea de odihnă. Ideea este să vă asiguraţi că fluxul de chi este netulburat şi că reflectă în mod adecvat echilibrul yin-yang al unui spaţiu cu utilizări multiple.

Dormitorul trebuie să fie întotdeauna un sanctuar unde să vă puteţi refugia după agitatul du-te-vino al vieţii cotidiene – un loc unde să vă puteţi relaxa cu adevărat. Este spaţiul vostru privat. Însă, atunci când spaţiul dormitorului slujeşte totodată şi drept living, bucătărie şi tot restul, vibraţiile aduse de oaspeţi pot distruge liniştea ariei de dormit. Atunci când cele două arii ale încăperii nu pot fi distinse una de cealaltă, vă va fi dificil să vă odihniţi decent noaptea sau viaţa voastră socială va avea de suferit. În cele ce urmează vă prezentăm trei moduri în care puteţi crea un echilibru adecvat, fără să aibă de suferit nici aspectul estetic, nici funcţionalitatea. Cele trei modalităţi sunt folosirea partiţiilor, a culorilor şi a iluminatului.

Partiţiile sunt eficiente, dar pot fi claustrofobice
Partiţiile sunt o modalitate excelentă ca să vă păstraţi dormitorul o arie privată. Ele sunt de asemenea eficiente în a vă proteja de zgomotul excesiv care provine din zonele de zi. Însă partiţiile solide de obicei fac orice spaţiu să arate înghesuit şi mic, iar încăperea poate părea claustrofobică. O soluţie bună este să folosiţi sticlă jivrată. Aceasta permite luminii să penetreze întregul spaţiu şi totodată păstrează senzaţia de intimitate. Zonele de dormit sunt plasate, în mod ideal, cât mai departe de uşă, în vreme ce zonele de zi şi de petrecere a timpului liber pot ocupa partea din exterior a apartamentului.

Culorile reflectă chi-ul yin şi yang
Culorile creează ambianţa spaţiilor de zi. Tonurile dure în dormitor fac somnul şi odihna dificile, iar culorile prea blânde în zonele de zi îndeamnă spre letargie.
În cazul pereţilor, albul este culoarea cea mai neutră pe care o puteţi folosi, pentru că este atât yin, cât şi yang. Fundamental, este o culoare yang, însă, pentru că este un amestec al tuturor culorilor din univers, are şi proprietăţi yin. Dacă vă confruntaţi cu dilema decorării unui dormitor-living, pereţii albi sunt întotdeauna o alegere bună. Menţinerea aceleiaşi culori pentru întreaga cameră este, de asemenea, o opţiune atrăgătoare din punct de vedere vizual şi nu creează discordanţe pentru ochi.
În cazul podelei, puteţi alege un covor cu un singur model atât pentru aria de dormit, cât şi pentru cea de zi, sau puteţi combina culori şi materiale. De exemplu, în dormitor puteţi pune o mochetă pluşată crem, în vreme ce în zona livingului puteţi folosi lemn, marmură sau ardezie. Dacă pereţii sunt albi, podeaua poate fi cam de orice culoare. În schimb, dacă folosiţi culori îndrăzneţe pentru pereţi, celelalte culori ar trebui să se asorteze cu acestea.

Iluminatul vă afectează dispoziţia
Senzaţia pe care v-o dă un spaţiu poate varia radical în funcţie de iluminatul ales. Luminile galbene dau o senzaţie mai caldă, mai prietenoasă, în vreme ce luminile albe tind să fie mai dure şi mai reci.
Luminile ce evidenţiază tonurile zugrăvelii de pe perete dau de obicei o notă caldă oricărui spaţiu, şi la fel stau lucrurile în cazul garsonierelor. Iluminatul poate fi de asemenea eficient atunci când sunt folosite spoturi sau aplice de perete. Totul depinde de preferinţele pe care le aveţi.
Culorile pe care le folosiţi la furnituri şi huse pot contribui şi ele la senzaţia pe care vreţi s-o dea interiorul casei voastre.
În cazul ariilor de dormit, pot fi folosite şi culori mai închise pentru pereţi, însă acestea trebuie echilibrate cu o culoare mai deschisă a podelei (sau viceversa). Pe de altă parte, dacă albul este alegerea voastră, atunci folosiţi un iluminat care să dea o senzaţie de căldură. Luminile calde creează automat un mediu relaxant, indiferent de culoare.

0 Comments

Leave a Comment