2017/11/19 at 4:05 PM

Cum v-a influenţat Feng Shui viaţa?

Nu se vede? Oare de ce mi-aţi adresat tocmai mie aceste întrebări? Nu este greu să recunosc faptul că o mare parte din realizările obţinute de mine în ultimii ani vin şi ca răspuns la aplicara şi respectarea armoniei şi a principiilor specifice acestei arte milenare. Mulţi dintre pacienţii/clienţii mei mărturisesc că atmosfera creată în cadrul cabinetului nostru redă o stare de pace interioară, de liniştire a sufletului. Plantele, cristalele, acvariul cu peşti şi cele câteva elemente specifice acestei arte au creat această atmosferă plăcută, propice relaxării şi regăsirii de sine. De asemenea, reuşita foştilor mei studenţi, actuali colegi de branşă, poate veni în sprijinul celor afirmate de mine mai sus. Influenţa benefică se poate constata foarte uşor, aceasta venind foarte repede după ce ai creat cadrul propice.

Le doresc cititorilor dumneavoastră să încerce, şi se vor convinge singuri de spusele mele. Atenţie, însă, la ceea ce creaţi şi mai ales la cât de mult credeţi în beneficitatea acţiunii dumneavoastră.

Aveţi un obiect sau o tehnică Feng Shui care să vi se pară importantă, pe care aţi recomanda-o tuturor?

Da, să nu zâmbiţi. De multe ori esenţa lucrurilor este dată chiar de simplitatea acestora. Tehnica pe care aş recomanda-o tuturor se bazează pe respectarea a trei elemente primordiale. Ele sunt liantul tuturor acţiunilor noastre: credinţa, iubirea, curajul. Dacă cititorii dumneavoastră vor respecta aceste trei elemente, nu ştiu cât de mari maeştri vor deveni, dar cu certitudine vor aduce în jur, prin simpla lor prezenţă, pacea, armonia şi prosperitatea.

Adeptul cărei şcoli sunteţi?

Mi-e greu să spun. Aş putea fi înclinat să vă spun despre Vast-Tu (Şcoala Indiană), sau poate să mă refer la una dintre abordările cele mai plăcute mie din arta Feng Shui – Şcoala Formei, dar la fel de bine aş putea să mă refer la arta autohtonă de aici, din această ţară, unde m-am născut şi m-am format. Ţin să reamintesc că aceste elemente şi credinţe se regăsesc în cutumele fiecărui popor, nu rămâne decât să le căutăm. Cred că astfel ne putem regăsi şi ca naţie, încercând să reînviem tradiţiile acestui popor. În cei câţiva ani de studiu am regăsit elemente clare, specifi ce fi ecărei zone geografi ce. Putem vorbi astfel despre o artă caracteristică popoa relor nordice, moştenită din cultura celţilor şi a druizilor; reminiscenţe putem vedea şi astăzi privind runele de protecţie aplicate pe faţadele caselor (grinzile aparente confecţionate din bârne de lemn, aplicate sub diferite modele specifice caselor vechi întâlnite începând cu regiunea Braşovului. Regăsim câteva şi în zona Bucureştiului – case create în perioada 1890-1945). Cultura israeliană posedă o seamă de astfel de simboluri. Ce să mai spunem de lumea arabă, unde găsim la tot pasul „ochiul protector al Divinităţii”. În Spania şi Italia, folclorul abundă în astfel de elemente privind protecţia şi acumularea de „spor”. America este invadată de simbolurile amerindiene şamanice. În Brazilia, Peru şi celelalte state din America de Sud, religia creştină impusă de conchistador s-a împletit cu simbolurile păgâne, tradiţionale şi respectate de populaţiile indigene şi cu elementele de voodoo clandestin, emigrat din Africa prin intermediul sclavilor aduşi pe plantaţiile locale. La toate acestea putem adăuga credinţele şi simbolurile ancestrale regăsite în cultura acestor popoare.

Înţelegeţi că îmi este foarte greu să mă definesc ca fiind adeptul unei şcoli anumite. Tot timpul am încercat să accept şi să primesc câte ceva din cultura fi ecărui popor, mai ales că aceste concepte regionale nu se contrazic, ci, dimpotrivă, se completează reciproc. Cu toţii ştim că marile piramide se găsesc în Egipt, dar, dacă o să privim puţin mai atenţi, o să regăsim cultul piramidelor şi în America de Sud, în cultura incaşilor, putem trece mai apoi prin Africa şi să ajungem în fi nal în Asia, în Thailanda sau Indonezia, unde regăsim aceleaşi elemente într-un cadru natural diferit. Oare esenţa adevărului nu este aceeaşi?

Ce procedee recomandaţi pentru începători?

Cred că le-am spus mai sus. Poate că aş mai completa cu ceva. Cel ce doreşte să abordeze această artă trebuie să încerce să fie cât se poate de deschis şi să înţeleagă că intră în contact cu credinţele şi cultura unor civilizaţii mult mai vechi decât creştinismul.

Poate multe dintre aceste lucruri sunt date repede uitării… Eu, personal, cred că avem multe de învăţat din istoria şi evoluţia acestor popoare.

Definiţia dumneavoastră personală pentru Feng Shui?

Un mod de a primi şi a crea armonia, de a aduce pacea şi iubirea în viaţa oamenilor. Este atât de simplu, şi totuşi… Uneori ne închistăm atât de repede doar în propriile noastre valori, încăpăţânându-ne să considerăm că adevărul nostru este unic şi universal valabil. De cele mai multe ori ne este greu să acceptăm şi adevărul celorlalţi, fi e ei oameni sau popoare.

O predicţie pentru Feng Shui: va avea traseul oricărui eveniment monden sau va evolua şi va rezista în timp?

Cred că evoluţia acestei arte în România depinde de ceea ce se creează acum. Dacă cei ce vor practica această artă o vor face cu toată credinţa, ştiinţa şi curăţenia sufl etească, cu siguranţă ea va dăinui. Dacă vor fi mânaţi doar de un interes pur material, îi prevăd acelaşi viitor sumbru ca şi al medicinii complementare în România.

De ce „prinde” Feng Shui?

Simplu: pentru că este eficient şi, aplicat corect, aduce schimbări imediate în toate planurile de manifestare ale fiinţei umane, armonizând structurile energetice şi fi zice, aceste elemente aducând sănătate şi prosperitate.

Aparenta dispută dintre…

Nu este justificată, fiind lipsită de orice fundament real. Mă bucur că printre colegii şi prietenii mei sunt mulţi arhitecţi, medici, avocaţi, ingineri sau psihologi care aplică în viaţa lor de zi cu zi principiile acestei arte. În ceea ce priveşte falsa dispută, nu uitaţi de acel dicton specific românilor. De multe ori ne este greu să recunoaştem că nu ştim ceva: este mult mai uşor să spui despre cutare sau cutare că nu are dreptate sau că nu este bun. Eu totuşi cred că timpul este principalul factor care ne arată ceea ce suntem cu adevărat. Dacă avem puterea să privim în trecut şi vedem că am construit ceva care să contribuie cu adevărat la binele omenirii, atunci poate cel mai important pas a fost făcut. Pentru toţi cititorii: PACE, LUMINĂ şi IUBIRE!

Sursa articolului: Revista “Lumea Fengshui” Nr.5 pg. 8

0 Comments

Leave a Comment