2017/11/24 at 7:43 AM

În societatea contemporană, mulţi oameni, inclusiv doctorii şi oamenii de ştiinţă, devin din ce în ce mai receptivi la completarea medicinii „ortodoxe” cu metode alternative de vindecare. Terapiile tradiţionale de genul acupuncturii, Reiki-ului şi medicinii tradiţionale chineze (incluzând Chi Kung) sunt unele dintre cele mai cunoscute metode antice, şi câştigă în popularitate. În ultimii ani, terapia pranică s-a alăturat acestor metode confirmate din gama terapiilor holiste, iar Lumea Feng Shui intervievează trei practicieni ai acestei tehnici de vindecare bazată pe energie, care câştigă teren pe scena internaţională.

Ce este de fapt vindecarea pranică? Discutând cu Saw Quee Kim, Lim Yean Nyok şi Yap Tek Ming, trei membri fondatori ai Societăţii de Vindecare Pranică din Malaiezia, aflăm că este vorba de un sistem terapeutic bazat pe energie, care nu necesită contactul fizic între terapeut şi pacient. Metoda face apel la captarea energiei universale şi se bazează pe prana – energie, în limba sanscrită –, care este similară cu chi-ul din Feng Shui. Conceptul fundamental din spatele acestei tehnici este curăţarea organismului de energia contaminată sau nesănătoasă şi înlocuirea ei cu o energie nouă, provenită din Univers. Este, aşadar, o terapie de substituţie, care te poate face să te simţi reenergizat imediat, pur şi simplu pentru că exact acest lucru se întâmplă. Energia veche este evacuată cu blândeţe, şi se introduce energia nouă. Rezultatul este o senzaţie de revigorare. Astfel, terapia pranică este eficientă în ameliorarea durerilor de cap, a durerilor articulare etc.

Prana este forţa vitală

Prana este un concept similar cu chi-ul. La fel cum Chi Kung şi Feng Shui lucrează cu o energie intangibilă, numită chi, vindecarea pranică lucrează cu prana. Deşi nu este vizibilă sau palpabilă, această forţă vitală există şi poate face minuni, dacă este înmagazinată cu succes în scopul vindecării. Practi-cienii avansaţi ai terapiei pranice s-au obişnuit să „simtă” energia. Ei au văzut că metoda funcţionează, astfel că pasiunea pentru aceasta le este alimentată doar de convingerea şi dorinţa de a alina durerea celorlalţi.

După cum spune Saw Quee Kim, de meserie arhitect, care este şi „lumina călăuzitoare” a societăţii de vindecare pranică: „Ar fi fantastic dacă am putea avea un terapeut pranic în fiecare familie!”. Saw practică terapia pranică de peste zece ani, şi o foloseşte des pentru a-şi trata prietenii, clienţii, asociaţii şi colegii de foarte multe afecţiuni. Ea predă în plus nişte cursuri de weekend pe acest subiect, susţinând şi prezentând această metodă de vindecare celorlalţi. Saw a studiat iniţial vindecarea pranică drept etapă în studiul practicii yoga arhatică, o tehnică avansată de meditaţie, care ajută la atingerea unor niveluri superioare de intuiţie, la amplificarea puterilor mentale şi, în cele din urmă, apropie omul de iluminare. „Era ceva foarte spiritual”, zâmbeşte ea dezarmant. „Pe parcurs, vindecarea pranică a devenit un scop în sine. Este atât de minunată – pentru că poţi vindeca un om fără să trebuiască să-l atingi. Îl poţi vindeca fie că stă în aceeaşi cameră cu tine, fie că locuieşte în alt oraş, la kilometri distanţă. Trebuie doar să îţi imaginezi centrul lui energetic în faţa ta şi să lucrezi apoi cu el. Este o metodă terapeutică noninvazivă.”

Înmagazinarea energiei Universului

Ca şi Reiki, terapia pranică presupune energizarea pacientului prin insuflarea unei noi energii în organismul său, dar diferenţa este că prin terapia pranică se canalizează energia Universului, iar în Reiki terapeutul este nevoit să îşi utilizeze energia proprie. Astfel, spune Saw, „dacă aplici Reiki unei persoane, nu poţi face cine-ştie-ce. Eşti secătuit din cauza scăderii nivelurilor energetice proprii. Prin vindecarea pranică, terapeutul nu îşi foloseşte energia proprie, ci canalizează energia spaţială a Universului, energia din mediu, deci puteţi fi siguri că este o energie puternică”.

Vindecarea spaţiului

Un alt aspect important pe care ea îl subliniază este că vindecarea pranică include şi un proces de decontaminare. Saw spune: „Trebuie să te asiguri că mediul este purificat înainte de a începe terapia pe un pacient. Trebuie să te asiguri că energia folosită în vindecare este curată”. Aceasta presupune să fie

vindecat mediul imediat înainte de începerea şedinţei terapeutice. Toţi terapeuţii pranici învaţă să purifice şi să vindece spaţiul în mod adecvat.

În plus, este important să nu se amestece energiile pacienţilor, deci este esenţial să te concentrezi asupra fiecărui pacient pe rând. Având în vedere că este nevoie de o mare concentrare mentală pentru a direcţiona şi a canaliza energiile invizibile, trebuie diminuate pe cât posibil distragerile.

Înlăturarea straturilor de negativism

Yap ne demonstrează tehnica de bază în terapia pranică, aceea de a înlătura mai întâi straturile de negativism care ne învăluie pe cei mai mulţi dintre noi. Demonstraţia presupune ca el să pipăie aura lui Lim („pacienta”), ducând mâna în jos. El repetă mişcarea de câteva ori şi se concentrează la straturile exterioare ale corpului lui Lim, fără a-l atinge nici măcar o dată. Mâinile lui stau la 5-8 cm de corpul lui Lim.

Saw ne informează că el „înlătură stra-tu-rile de energie negativă” şi că această parte a tratamentului este esenţială în procesul de vindecare. După aceea, terapeutul se ocupă de părţile perturbate ale organismului, care pot necesita atenuarea durerii sau, dacă problema este mai gravă, un tratament mai serios.

Afecţiunile simple necesită circa 20-30 de minute pentru a se produce ameliorarea, dar în cazul bolilor cronice este nevoie de mai multe şedinţe. Energia negativă tinde să se închisteze în noi, deci trebuie desprinsă pentru a o putea înlătura.

Învăţarea din cărţi

Cei trei terapeuţi pranici care au venit să ne împărtăşească secretele lor ne-au asigurat că metoda nu este dificil de învăţat. Aproape oricine poate studia diversele tehnici într-un atelier intensiv de weekend, iar metodele fixate în memorie pot fi aprofundate citind oricare dintre manualele apreciatului profesor-maestru Choa Kok Sui, fondatorul terapiei pranice şi practicii yoga arhatică. Cărţile maestrului Choa au fost traduse în 27 de limbi, iar el conduce Institutul de Studii Interne din Metro Manila, unde locuieşte. Conform lui Saw, care a învăţat direct de la maestrul Choa: „Cărţile maes-trului pe acest subiect sunt foarte uşor de înţeles. El a făcut această artă a vindecării foarte accesibilă profanilor, deoarece a folosit o abordare structurată. Trebuie doar să cauţi afecţiunea de care suferi şi să vezi cu care chakre se lucrează ca să te tratezi.”

Apelarea la tinerii profesionişti

Mişcarea de terapie pranică apelează la tinerii profesionişti, ca Yap, care este consultant IT, şi Lim, care este avocat. Ei au fost fericiţi să ne prezinte cauza pasiunii lor pentru vindecarea pranică.

Povestea lui Lim este inspiratoare. Ea relatează: „Prima dată, am apelat la vindecarea pranică atunci când bunica mea a făcut un infarct. Nimic nu i-a ameliorat starea, şi atunci un prieten de-al meu mi-a prezentat această metodă terapeutică noninvazivă. Sunt o persoană destul de preocupată de spiritualitate şi cred în medicina alternativă, deci mi-a plăcut să încerc metoda. M-am hotărât să învăţ să practic terapia pranică şi am avut plăcuta surpriză de a o putea vindeca pe bunica mea. Sincer, pentru mine a fost ca un miracol, pentru că înainte părea că nu se va mai însănătoşi. După multe şedinţe regulate, sunt bucuroasă să spun că şi-a revenit complet. Mi se pare absolut extraordinar, şi am devenit un mare fan al terapiei pranice, pe care doresc să o recomand tuturor”.

Terapia pranică este noninvazivă

Lim ne-a povestit şi despre o persoană ce suferea de o boală cardiacă şi care ar fi avut nevoie de o operaţie de bypass. După o lună de tratament pranic, de trei ori pe săptămână, a mers la un alt control şi i s-a spus că nu mai avea nevoie de bypass, deoarece inima îi funcţiona normal.

„Vindecarea pranică este minunată pentru că nu face rău nimănui”, continuă Lim. „Pur şi simplu nu există riscuri. Deoarece se face fără a atinge pacientul, terapia este complet noninvazivă. Dacă nu o aplici corect, pur şi simplu nu dă rezultate. Nu se poate întâmpla să perturbi energia cuiva, deci este o metodă foarte sigură, care are doar avantaje. Dezavantaje nu există.”

Lim, avocat, îşi foloseşte noua abilitate pentru a-şi ajuta familia şi prietenii. Când este însă întrebată, declară că nu se consideră „terapeut”: „Nu, aş fi prea încrezută! Eu nu sunt medic, ci avocat! Nu pretind că pot să-i vindec pe ceilalţi, dar îi pot ajuta să se simtă mai bine. Metoda pranică accelerează procesul de autovindecare. Dacă te tai sau faci o vânătaie, de exemplu, organismul se vindecă de la sine. Metoda pranică grăbeşte, totuşi, acest proces de vindecare.”

Susţinătorii terapiei pranice subliniază că aceasta nu este o alternativă la tratamentul medical obişnuit, mai ales în cazul bolilor grave, cum sunt cancerul şi cele care necesită intervenţie chirurgicală, dar este incredibil de utilă ca tratament suplimentar şi poate fi utilizată pentru a vindeca afecţiunile simple de genul durerilor de cap, gripei, entorselor, durerilor musculare etc. Ei o numesc „medicină integrativă”, căci lucrează şi cu energia psihică, nu doar cu cea fizică.

Societatea Pranică din Malaiezia se dezvoltă, iar Saw este dispusă să susţină conferinţe publice despre vindecarea pranică. Ea este terapeut pranic calificat şi vindecă prin prana de peste zece ani.

Sursa articolului: Revista Lumea Feng Shui, nr 1, pg 56

0 Comments

Leave a Comment