2017/11/19 at 12:29 PM

Mulţi dintre noi locuim la bloc şi dispunem, cel mult, de un balcon în care să ne încropim o mică grădină, sau ne decorăm apartamentul cu plante de interior. De aceea, ne vom ocupa în acest articol de recipientele în care pot fi ele crescute. Veţi vedea că principiile Feng Shui pot fi aplicate la fel de bine şi jardinierelor, coşurilor suspendate şi ghivecelor cu plante în general.

Grădinile improvizate în balcoane sau pe pervazul ferestrelor
În cazul în care în locuinţa voastră există ferestre sau un balcon care să fie orientat spre est sau sud-est, va fi de foarte bun augur să aşezaţi în aceste colţuri jardiniere şi alte recipiente ornamentale în care să crească plante sănătoase şi frumoase. În acest mod veţi energiza elementul Lemn, căruia îi corespund sectoarele de est şi sud-est, şi veţi atrage chi-ul norocos în casa voastră.

Alegeţi flori în culori vii, strălucitoare, şi aveţi grijă să nu domine cele de culoare albă, care corespund elementului Metal, aflat în conflict cu Lemnul. Puteţi alege şi plante verzi, fără flori, după dorinţă. Aveţi mereu grijă ca florile pe care le dispuneţi în casă ori pe balcon să nu arate ofilite şi neîngrijite. În timpul sezonului rece, puteţi suplimenta plantele vii cu flori artificiale, dar şi acestea din urmă trebuie şterse regulat de praf, pentru a arăta prosper.

Coşuleţele suspendate
Deşi în majoritatea cazurilor acestea sunt atârnate în exteriorul geamului, puteţi foarte bine să le etalaţi şi pe partea din interior, şi astfel veţi aduce „grădina” în casa voastră.

Coşurile suspendate sunt o soluţie excelentă pentru cei care nu dispun în exterior decât de un balcon micuţ sau nici măcar de atât, pentru că un asemenea coşuleţ poate reprezenta o grădină în miniatură. Totuşi ar fi bine ca plantele pe care le alegeţi să nu aibă frunze ascuţite, ca să nu creeze „săgeţi otrăvite” în casă. Foarte bune sunt acelea care se arcuiesc elegant, cum ar fi ferigile. În plus, aveţi grijă să nu udaţi în exces plantele suspendate, căci nu este de dorit să vă confruntaţi cu situaţia în care vă curge apă de deasupra capului.

Recipiente improvizate
Pe piaţă se găsesc numeroase tipuri de recipiente pentru plante, şi aproape toate sunt acceptabile din punct de vedere Feng Shui. Singurul lucru pe care trebuie să-l reţineţi în privinţa acestora este că ele nu trebuie să aibă un aspect ostil sau ameninţător. Evitaţi recipientele cu prea multe colţuri şi unghiuri ascuţite, care pot genera „săgeţi otrăvite” şi, deci, energie vătămătoare.

Copăceii crescuţi în ghivece
Aceşti copăcei pot reprezenta şi ei un bun energizator pentru sectorul estic al locuinţei sau al grădinii. Ei pot fi ţinuţi afară în timpul sezonului cald şi aduşi înăuntru în lunile reci ale anului.

Printre chinezi sunt foarte populari lămâii, despre care se crede că, dacă înfloresc în preajma Anului Nou lunar, aduc un mare noroc de bogăţie, dar foarte buni sunt şi mandarinii şi portocalii. Însă aveţi grijă, în cazul în care creşteţi asemenea copăcei, ca ei să arate mereu sănătoşi şi prosperi. Dacă un arbust moare, înlocuiţi-l cu altul sănătos.

Totuşi, reţineţi că arbuştii ţinuţi în ghivece sunt de obicei plante a căror creştere a fost stopată în mod artificial, şi din acest punct de vedere Feng Shui-ul pe care-l aduc poate fi considerat problematic. Prin urmare, aveţi mare grijă de aceşti copăcei: schimbaţi-le regulat pământul şi curăţaţi-i de frunzele uscate.

Sursa articolului: Lillian Too, „Feng Shui pentru grădini”, Pro Editură şi Tipografie, 2007

0 Comments

Leave a Comment