2017/11/19 at 12:31 PM

Utilizarea unor instrumente speciale, cum este bolul cântător făcut din şapte metale, vă poate ajuta să faceţi trecerea de la curăţarea la purificarea spaţiului. Armoniile cu totul speciale create de acesta curăţă în mod simbolic întregul spaţiu atins de sunete şi îl purifică până la starea de perfectă armonie între yin şi yang.

Bolurile cântătoare realizate de maeştrii meşteşugari din Kathmandu sunt cele mai indicate pentru acest scop. Ele sunt create conform unor indicaţii speciale, care le permit să „cânte” la înălţimea corectă, şi sunt astfel excelente pentru transformarea chi-ului oricărui spaţiu într-unul favorabil, fericit. Bolurile cântătoare pot fi folosite cu regularitate pentru a echilibra energiile oricărei case şi, în plus, pentru a trezi punctele chakra ale corpului uman (sau centrii energetici), unde trupul şi sufletul se întâlnesc. Ele ajută la aducerea esenţei yang în inima oricărui spaţiu de trai şi, în timp, rezonează la energia intrinsecă a deţinătorului, aşa încât trebuie păstrate întotdeauna înfăşurate în materiale moi (preferabil catifea, mătase sau brocart). De asemenea, trebuie utilizate cu regularitate, astfel încât muzica generată de ele să se armonizeze cu vibraţiile casei.

Bolurile cântătoare sunt de obicei metalice, de formă rotundă şi pot avea diverse dimensiuni. Dacă vreţi să obţineţi de la bol cel mai bun şi cel mai delicat sunet, este important să îl puneţi pe o pernuţă rotundă atunci când îl deplasaţi. Astfel se va ameliora sunetul bolului, făcându-l mai pur şi de mai lungă durată. Există şi un mic ciocănel de lemn, care face parte integrantă din ritualul bolului cântător. Prin lovirea ciocănelului de bol de trei ori, sunt generate sunetele specifice acestuia, care vor purifica treptat vibraţiile din încăpere.

Calitatea sunetului. Aceasta este determinată de grosimea marginii şi rezonanţa bolului, iar vibraţiile sonore depind de adâncimea lui. Bolul cântător produce un sunet pur, minunat atunci când este frecat, lovit sau atins, şi chiar şi o uşoară atingere cu unghia stârneşte un zgomot plăcut. Forma specială a bolului, de creuzet, serveşte şi la obţinerea unui excelent Feng Shui, semnificând un receptacul gata să primească sheng chi-ul, captând în acelaşi timp toate energiile negative şi transformându-le în energii pozitive.

Pentru a produce sunetele sale aparte, bolul trebuie să fie făcut din 7 metale: staniu, cupru, zinc, fier, plumb, argint şi aur, fiecare dintre ele reprezentând o planetă şi producând un alt tip de armonie.

CELE ŞAPTE METALE

  • Aurul reprezintă Soarele, principala sursă de energie yang
  • Argintul reprezintă Luna, principala sursă de energie yin
  • Cuprul reprezintă planeta Venus
  • Fierul reprezintă planeta Marte
  • Staniul reprezintă planeta Jupiter
  • Plumbul reprezintă planeta Saturn
  • Zincul reprezintă planeta Mercur

O cantitate mică de aur încorporată în bol îmbunătăţeşte sunetele, simbolizând totodată calităţi favorabile şi dând bolului o strălucire aurie. Argintul şi aurul folosite la un loc reprezintă uniunea dintre yin şi yang în interiorul bolului.

Adăugarea apei în bol. Pentru varietate, puteţi să puneţi o cantitate mică de apă în bol şi să vedeţi dacă vă place sunetul diferit care se creează atunci când bolul este frecat cu ciocănelul. Ca să aflaţi tonalitatea care vă place cel mai mult, puteţi adăuga apă treptat, încercând de fiecare dată sunetul. Numai prin experimentări veţi fi capabili să găsiţi sunetul potrivit atât pentru voi, cât şi pentru spaţiul în care locuiţi. Dacă nu găsiţi prin frecare un sunet care să vă placă, puteţi folosi metoda prin lovire.

Folosirea bolului cântător. Înainte de a-l utiliza, alocaţi-vă ceva timp pentru a-l cunoaşte. Toate bolurile par să aibă acelaşi sunet, însă există mici diferenţe în echilibrul armonic, care fac ca sunetul fiecăruia să fie unic. Ţineţi minte, de asemenea, că fiecare spaţiu este diferit şi va face bolul să vibreze într-un mod diferit. În plus, fiecare dintre noi posedăm propria energie, care se modifică, la rândul ei, în fiecare clipă. Acelaşi bol poate foarte bine să producă sunete diferite în momente diferite.

Pe deasupra, aşa cum spaţiul se va purifica din ce în ce mai mult la fiecare utilizare a bolului, şi sunetele muzicale emise de el în fiecare zi vor deveni mai pure, mai clare şi mai pronunţate, reflectând energia purificată din jurul vostru. Creaţi-vă deprinderea de a observa cu atenţie aceste îmbunătăţiri.

Ritualul de purificare folosind bolul cântător. Puteţi efectua acest ritual cât de des doriţi. (Totuşi, dacă sunteţi începători, este mai bine să recurgeţi la el cam o dată la zece zile.) Când abordaţi această practică, concentraţi-vă atenţia asupra a ceea ce faceţi. Începeţi prin a aşeza bolul pe o pernuţă şi, ţinându-l uşor în palma mâinii stângi, plimbaţi-vă încet dintr-o cameră într-alta. Loviţi bolul de trei ori cu ciocănelul de fiecare dată când intraţi într-o cameră şi rotiţi-vă în direcţia acelor de ceas în jurul încăperii respective. În vederea purificării spaţiului, trebuie să încercaţi să obţineţi sunete continue, clare şi murmurate, pe măsură ce vă mişcaţi cu bolul din cameră în cameră şi de la o uşă la alta. Lovirea marginii bolului de trei ori creează prima serie de sunete. Pe măsură ce intensitatea sunetului începe să scadă, loviţi bolul din nou; continuaţi să procedaţi astfel tot timpul cât vă mişcaţi prin casă. Staţi aproape de pereţii fiecărei încăperi, astfel încât orice energie dezechilibrată ce ar putea să fie lipită de ei să fie „distilată” şi rafinată de puritatea fără egal a sunetelor. Când ajungeţi lângă uşi sau ferestre, rotiţi bolul de trei ori pentru a susţine procesul de purificare.

O altă modalitate de a face bolul să sune este prin frecarea ciocănelului în jurul buzei bolului, în direcţia acelor de ceasornic. Menţineţi o apăsare constantă asupra ciocănelului şi ascultaţi cum sunetele dulci, murmurate cresc în intensitate. Dacă nu reuşiţi să faceţi bolul să cânte, încercaţi mai întâi să-l loviţi, pentru a-l „trezi”, şi după aceea puteţi începe să-i frecaţi marginea. Secretul constă în fermitatea cu care ţineţi ciocănelul şi cu care apăsaţi pe marginea bolului. Apăsaţi buza acestuia uniform şi cu fermitate. Odată ce aţi învăţat să faceţi bolul să cânte, frumuseţea aparte a sunetului vă va duce efectiv departe.

Dacă aveţi o cameră pe care o consideraţi deosebit de nenorocoasă, puneţi bolul pe o masă, cu pernuţa pe el. Lăsaţi-l să se liniştească şi apoi loviţi-i marginea cu ciocănelul de lemn, permiţând sunetului pur să cuprindă întreaga încăpere.

Pentru o purificare mai puternică, puteţi incanta mantrele pe care le cunoaşteţi – cea mai indicată în acest scop este minunata mantră a compasiunii: OM MANI PADME HUM.
În Feng Shui, purificarea cu ajutorul bolului cântător are mai multe efecte benefice:

  • intensificarea energiilor din spaţiul de trai
  • transformarea energiilor nefavorabile în unele favorabile
  • activarea energiilor ce corespund elementelor diferitelor sectoare.

În plus, mulţi oameni se simt înnobilaţi sufleteşte după ce spaţiul a fost scăldat de armoniile unui bol cântător. Sunetul murmurat al bolului induce sentimentul de pace profundă, explicaţia fiind aceea că, pe plan intern, undele ultrasonice acţionează asupra psihicului uman, imprimându-i o senzaţie de linişte şi pace. Pe plan extern, ele domolesc vibraţiile din spaţiul de trai, creând armonia ce va atrage norocul.

Sursa articolului: „Feng Shui magic” de Lillian Too, Pro Editură şi Tipografie, 2005, pp. 116-122

0 Comments

Leave a Comment