2017/11/19 at 3:50 PM

De-a lungul secolelor, dragonul a captivat imaginaţia oamenilor. Spre deosebire de reprezentările occidentale, în care este un monstru oribil, înfiorător şi care trebuie ucis, pentru chinezi dragonul este o creatură celestă care întruchipează spiritul pământului şi al cerului, care se manifestă sub diferite forme şi reprezintă tot ceea ce este viguros, puternic şi favorabil.

Ascuns printre crestele munţilor sau încolăcit în adâncul cursurilor de apă, spiritul lui izbucneşte de fiecare dată când este stârnit. Cărţile antice chinezeşti sunt pline de descrieri lirice ale deşteptării lui. Când se hotărăşte să mănânce soarele sau luna, se produce o eclipsă, iar când dragonii se luptă între ei au loc uragane. Se crede că dragonii se fac văzuţi în norii de furtună, îşi spală solzii în valuri, suflă foc atunci când brăzdează cerul asemeni unui fulger şi aduc ploile dătătoare de viaţă, ce marchează începutul primăverii.

Dragonul joacă un rol de prim-plan şi în istoria Chinei, deoarece dragonul chinezesc din vechime s-a coborât pe pământ şi a devenit Fiul Cerului, trăind ca un muritor întruchipat în persoana Împăratului. Înainte, era stăpânitorul munţilor şi râurilor, suveranul mărilor şi seniorul lacurilor, apoi a devenit cârmuitorul oamenilor.

Se spune că dragonul chinezesc are puteri supranaturale. Îşi poate schimba culoarea, de la verde-albăstrui la galben-auriu, iar dimensiunile – de la o lungime de 1,5 km la mărimea unei râme micuţe, sau chiar până la a deveni invizibil. Este reprezentat întotdeauna privind lung şi cu dor, sau părând că se întinde şi atinge un obiect rotund, greu perceptibil, despre care se spune că este minunata perlă ce îndeplineşte dorinţele.

Astfel, se spune că dragonul întruchipează chi-ul cosmic, aşa încât fiecare suflare imperceptibilă a prezenţei sale aduce promisiunea unei vieţi mai bune şi a unei mai mari prosperităţi, precum şi deşteptarea veritabilă a personalităţii umane, la toate nivelurile ei – minte, trup şi spirit. Cât de mult din magia dragonului se va materializa în viaţa voastră depinde în egală măsură de calitatea practicii voastre şi de norocul vostru ceresc (tien chi).

Peste tot în lume, în fiecare ţară unde poate fi găsit dragonul, belşugul sporeşte. Ţările ce posedă dragoni sunt acelea cu ţinuturi muntoase. Dragonii ascunşi sălăşluiesc printre crestele unduitoare ale lanţurilor de munţi, iar atunci când sunt activaţi, aduc o mare prosperitate şi putere.

Plasarea imaginii dragonului în interiorul casei reprezintă un aspect important al magiei taoiste Feng Shui, deoarece el este folosit pentru activarea chi-ului cosmic pe care îl simbolizează. Totuşi, el trebuie să „stea” în locurile potrivite din casă, ochii trebuie să îi fie treji – şi există tabuuri legate de mărimea şi culoarea sa. Este cel mai eficient atunci când este asociat cu o minunată apă curgătoare şi aduce o mare putere de protecţie asupra celor ce ştiu cum să poarte imaginea lui făcută din aur.

Evidenţierea ochilor dragonului. Adepţii Feng Shui foarte avansaţi ştiu cum să discearnă locaţiile exacte ale trupului dragonului pe cuprinsul ţării şi să determine cele mai favorabile zone, care reprezintă repere speciale ale prosperităţii. Aceştia sunt capabili să spună, cu o mare acurateţe, unde se află cele cinci gheare ale dragonului, unde puterea sa abundă, şi, de asemenea, unde se află pântecul, locul unde este generată prosperitatea. Lucru şi mai important, ei pot găsi capul dragonului şi pot spune unde sunt situaţi cei doi ochi ai acestuia. Iar experţii Feng Shui care pot localiza capul şi ochii dragonului vă pot spune cum să scoateţi în evidenţă ochii, pentru a-i aduce la viaţă. Atunci când este trezit dragonul, răsuflarea sa umple mediul înconjurător cu mari cantităţi de energie yang, şi orice casă localizată aici se va bucura de un noroc enorm.

În trecut, evidenţierea ochilor dragonului se rezuma la amplasarea strategică a unor bolovani în anumite locuri dintr-un sat sau oraş. Se spunea că acest lucru ar fi ajutat dragonul să vadă, declanşându-se astfel puterile sale protectoare. Totuşi, astăzi mulţi maeştri Feng Shui afirmă că nu mai este suficientă amplasarea bolovanilor şi că cea mai bună metodă de evidenţiere a ochilor dragonului este prin construirea unor clădiri mari şi înalte în puncte strategice. Aceste clădiri trebuie să fie luminate încontinuu, pentru ca, văzute din înaltul cerului, să semene cu ochii unui dragon.

Ritualul. Invitaţi dragonul în casa voastră şi marcaţi-i ochii, pentru a-l trezi la viaţă. Puteţi folosi dragoni din porţelan, alamă sau aur, sau chiar picturi cu dragoni. Imaginea dragonului nu trebuie să fie prea mare. Când dragonul vă domină locuinţa, chi-ul se dezechilibrează. În plus, nu toate casele pot susţine puternica energie a dragonului, deci trebuie să începeţi mai modest – magia dragonului este eficientă numai atunci când se păstrează echilibrul. Dacă în casă locuiesc oameni născuţi în anii Dragonului sau Tigrului, atunci dragonul va fi mult mai compatibil cu acea locuinţă. În schimb, cei născuţi în anul Câinelui ar trebui să ţină numai un dragon mic.

Dragonilor din porţelan sau metal li se pot trezi ochii cu ajutorul unui ritual simplu, dar eficient. Selectaţi din Almanahul Chinezesc ziua Dragonului şi, la ora Dragonului, între 7 şi 9 dimineaţa, folosind o pensulă nouă şi nişte cerneală neagră (de preferat tuş), marcaţi ochii dragonului vostru. Când realizaţi acest ritual, aveţi grijă ca dragonul să fie cu faţa spre est. Dacă aţi achiziţionat o pictură înfăţişând un dragon, asiguraţi-vă că acesta are ochii deschişi şi strălucitori şi, când o atârnaţi pe perete, luminaţi simbolic cei doi ochi, folosind un beţişor aromat.

Câteva tabuuri. Nu puneţi niciodată dragonul în toaletă sau baie, şi nici măcar cu faţa spre acestea. De asemenea, nu puneţi imaginea dragonului în sud, sectorul Focului, şi nici nu o amplasaţi deasupra unui şemineu, deoarece acest lucru înseamnă că va fi ars de energia focului. Nu puneţi imaginea dragonului nici în dormitor, pentru că încăperea va deveni prea yang.

0 Comments

Leave a Comment