2017/11/19 at 4:13 PM

Există unele situaţii în care grădinile prezintă caracteristici speciale; de exemplu, dacă sunt amenajate pe acoperiş ori mai jos de nivelul solului. De asemenea, dacă ele sunt înconjurate de ziduri sau, dimpotrivă, sunt ample şi se află pe un teren înclinat, vor avea nevoie de măsuri Feng Shui pentru obţinerea armoniei şi a echilibrului yin-yang. Iată ce vă recomandăm în aceste cazuri mai speciale.

Grădinile de pe acoperiş
Grădinile de acest tip sunt zone potenţial problematice, aşa încât va trebui să aveţi grijă să respectaţi câteva recomandări Feng Shui. În cazul refugiilor de pe acoperiş, acestea trebuie să fie cât mai simple şi să nu conţină niciun detaliu de Apă, pentru că apa la înălţime reprezintă un pericol Feng Shui foarte mare. Din acelaşi motiv, culoarea predominantă aici nu ar trebui să fie albastrul.

Aveţi grijă şi ca sistemul de scurgere al grădinii să fie eficient, ca să nu curgă apă de deasupra voastră. La fel, o asemenea grădină nu ar trebui să conţină arbori masivi, căci copacii de deasupra nivelului solului copleşesc casa. Puteţi amenaja aici şi o zonă destinată relaxării; aceasta vă va conferi adăpost şi va simula un paravan protector.

Grădinile de sub nivelul solului
Aceste grădini sunt de obicei amenajate în spaţii destul de înguste şi umede, aşa încât va trebui să contrabalansaţi energia yin cu energie yang.

În primul rând, ar trebui să vă asiguraţi că primesc cât mai mult soare: înlăturaţi iedera sau alte plante agăţătoare ce năpădesc pereţii şi răriţi sau tăiaţi orice copac ce împiedică pătrunderea soarelui. Apoi instalaţi lumini puternice, care vor îmbunătăţi Feng Shui-ul spaţiului. Pentru flori şi mobilierul de grădină, alegeţi nuanţele yang de roşu şi galben.

Grădinile înconjurate de ziduri
De multe ori, grădinile de la oraş sunt împresurate de zidurile clădirilor şi grădinilor vecine, lucru care poate distruge Feng Shui-ul. Într-un asemenea caz, mai întâi de toate, aveţi grijă ca aici să nu se acumuleze prea mult chi negativ: asiguraţi-vă că sistemul de scurgere este eficient şi păstraţi grădina curată, fără frunze moarte sau gunoaie. Culorile deschise vor fi mai bune decât cele întunecate, iar o iluminare inspirată va da senzaţia unui spaţiu mai mare.

De asemenea, acordaţi atenţie zidurilor. Dacă vreţi să evidenţiaţi unul dintre ele, e mai bine să alegeţi plante agăţătoare cu frunze mici decât unele cu frunze mari şi late, dar aveţi grijă să nu năpădească toată aria. Mai puteţi decora zidurile cu spaliere, obiecte ceramice suspendate şi chiar plăci de piatră cu diverse modele. Atunci când alegeţi plantele agăţătoare, optaţi mai curând pentru plante perene, pentru că aspectul lăsat iarna de lujerii goi ar putea fi unul dezolant. În ceea ce priveşte zidăria, nu alegeţi vreun model prea greoi, pentru că va face ca grădina să semene cu o închisoare.

Grădinile în pantă
Chiar dacă terenul în pantă este mai greu de amenajat decât cel plat, unduirea solului oferă un potenţial Feng Shui aparte. Astfel, grădina în pantă poate fi împărţită în orice număr de niveluri, sau panta propriu-zisă poate reprezenta fundalul pentru o grădină alpină sau cu flori. În cazul în care dispuneţi de un spaţiu mai vast, experţii vă recomandă ca mai departe de casă să lăsaţi terenul să se unduiască natural, iar în preajma casei să creaţi un design mai evident, cu ajutorul unor terase construite artificial. Acestea din urmă pot juca rolul de camere exterioare, în care puteţi aşeza mobilier. Aveţi totuşi grijă ca terasele să fie solide, cu ziduri de susţinere rezistente.

Introduceţi plante colorate între diversele niveluri; unele dintre ele ar trebui să fie perene, pentru ca fluxul de chi norocos să fie încurajat pe tot timpul anului. Fiind vorba despre un teren povârnit, puteţi construi trepte şi balustrade între diversele niveluri şi le puteţi mărgini cu flori, pentru a le „îndulci“ liniile.

TREPTELE
În amenajarea treptelor din grădină, trebuie să ţineţi cont de trei reguli importante:

  • Treptele curbe sunt preferabile celor drepte şi nu trebuie să fie prea abrupte ori înguste.
  • Treptele nu trebuie să fie vizibile din dreptul porţii proprietăţii sau să se afle în faţa acesteia, şi nici să fie îndreptate exact către uşa casei. Aceste situaţii creează un Feng Shui foarte nefavorabil.
  • Nu le dispuneţi nici în linie dreaptă cu uşa din spate. Cel mai bine este să se afle pe o latură a reşedinţei.

Sursa articolului: Lillian Too, „Ghidul complet ilustrat de Feng Shui pentru grădini”, Pro Editură şi Tipografie, 2007

 

0 Comments

Leave a Comment