2017/11/19 at 4:14 PM

Arrowana, cunoscut şi ca „peştele-dragon” în rândul populaţiei de origine chineză, este sinonim cu cea mai mare bogăţie. Asemenea dragonului oriental, este văzut ca un simbol al norocului, forţei şi puterii şi este considerat capabil să nimicească energiile negative din locuinţă.

În unele ţări asiatice, cum ar fi China, Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Malaiezia, peştii arrowana sunt adesea asociaţi cu cei foarte bogaţi şi influenţi. Se crede că apa este acolo unde se adună chi-ul, iar peştele-dragon este etalat în acel loc pentru a furniza energia yang, conferind sheng chi locului, sau este folosit pentru activare acolo unde se află steaua de bun augur a apei, în casă ori la birou. În unele locuri, de exemplu în Hong Kong, peştii arrowana sunt indicatori ai averii şi statutului social al deţinătorului.

Există multe anecdote, în branşa Feng Shui, cu privire la puterea extraordinară a peştelui arrowana. Una dintre ele spune că un prosper om de afaceri din Indonezia a anulat un împrumut faţă de un asociat în afaceri după ce peştele său arrowana a sărit brusc din acvariu şi a murit, lucru pe care l-a considerat un semn rău. La câteva zile după aceea, asociatul respectiv a fugit din ţară, iar deţinătorul peştelui arrowana a scăpat de o pierdere financiară considerabilă.

În Thailanda, cuplurile fără copii obişnuiesc să ţină un arrowana roşu, pentru că se spune că îi va ajuta să aibă urmaşi. În Taipei, lângă ieşirea dintr-un tunel, există un magazin cu peşti-dragon. Geomanţii spun că este o zonă nefavorabilă şi că acolo nu ar putea supravieţui decât un comerţ cu produse ambalate în cutii. Însă, în mod surprinzător, magazinul respectiv este o afacere prosperă. Proprietarul crede că peştii arrowana l-au ajutat la eradicarea Feng Shui-ului prost şi i-au adus avere.

Plasarea acvariilor cu arrowana, acasă ori la birou, este cu adevărat o artă şi este nevoie de un practicant Feng Shui calificat pentru a fi realizată cum trebuie. Din punctul de vedere al Feng Shui-ului stelelor zburătoare, peştii arrowana ar trebui să fie plasaţi într-una dintre locaţiile următoarelor stele: steaua 8 a apei (simbolizând prosperitatea din prezent), steaua 9 a apei (simbolizând prosperitatea în curs de apariţie) şi steaua 1 a apei (simbolizând prosperitatea viitoare).

Peştii arrowana trebuie ţinuţi în acvarii mari, cu o filtrare foarte bună. Camera trebuie să fie bine aerisită şi să aibă suficientă lumină naturală, atât pentru peşti, cât şi pentru ca deţinătorii lor să se poată bucura de frumuseţea deosebită a acestora. De obicei sunt ţinuţi fără companie în acvariul respectiv. Se hrănesc cu insecte, precum şi cu crevete mici, râme, păianjeni şi gândaci de bucătărie. Pentru o karma bună, ar fi de dorit să-i învăţaţi să consume hrană uscată.

Tipuri de arrowana
Peştele arrowana asiatic (cunoscut şi sub denumirea ştiinţifică de Scleropages Formosus), după cum indică şi numele, se găseşte numai în Asia şi este renumit drept cel mai scump peşte de acvariu din lume. Cum există o cerere foarte mare pentru aceşti peşti, au fost clasificaţi drept specie în pericol de dispariţie de către CITES (Convention of the International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Numai arrowana din a doua generaţie pot fi comercializaţi şi sunt de obicei crescuţi în ferme speciale.

În mare, aceşti peşti sunt împărţiţi în două categorii: cei aurii şi cei roşii, în fiecare categorie existând mai multe varietăţi diferite. Varietăţile de culoare roşie se găsesc în principal în regiunea indoneziană Kalimantan şi sunt cele mai căutate, deoarece culoarea lor simbolizează bogăţia, sănătatea şi norocul. Peştii arrowana adulţi pot fi mai apoi clasificaţi în: Orange Red (Roşu-Portocaliu), Chili Red (Roşu-Chili) şi Blood Red (Roşu-ca-Sângele). În general, peştii tineri sunt toţi cunoscuţi sub numele de Super Red (Super-Roşu).

Varietăţile aurii se găsesc în Malaiezia. Una dintre cele mai faimoase regiuni în care se găseşte mult-râvnitul Cross Back Gold (la care zona aurie depăşeşte spatele) este Pahang, şi de aici denumirea comună pentru această varietate: Auriu-de-Pahang (Pahang Gold). Aceşti peşti sunt foarte scumpi, pentru că aglomerarea de auriu de pe corpul lor duce cu gândul la roba împăratului Chinei.

Red Tail Golden (Auriul-cu-Coadă-Roşie) din Indonezia este mai accesibil ca preţ, deoarece culoarea aurie nu va depăşi niciodată aria spatelui, nici chiar atunci când peştele va ajunge la maturitate. Prin urmare, nu are un aspect la fel de uimitor precum complet-auriul Cross Back Golden.

Altă varietate mai puţin populară este Green Arrowana (Arrowana Verde), care se găseşte din abundenţă în ţările din Asia de Sud-Est, cum ar fi Malaiezia, Thailanda, Indonezia şi Myanmar. Acesta este cel mai ieftin, din cauza culorilor sale mai puţin atrăgătoare şi, deci, a cererii mai mici.

Prin împerechere încrucişată au fost obţinute şi specii hibride, de o calitate inferioară, pe care unii crescători neoneşti le vând drept autentice, aşa încât cel mai bine este ca peştii arrowana să fie cumpăraţi de la ferme cu reputaţie.

! Toţi peştii arrowana crescuţi în captivitate trebuie să aibă ataşat un microcip (la fel cu cele folosite pentru câini şi pisici). Prin urmare, fiecare peşte are identitatea sa proprie. Cipul îi permite deţinătorului să afle la ce firmă a fost crescut şi să-i identifice „pedigree”-ul (pentru că şi „părinţii” sunt înzestraţi cu un microcip). Prin urmare, ţineţi minte să cereţi un certificat de la crescător, pentru că acesta dovedeşte că peştele vostru arrowana este unul autentic.

La ce să vă uitaţi atunci când cumpăraţi un arrowana
Veţi avea nevoie de ochi ageri pentru a alege un arrowana cu un potenţial bun de viitor, însă, în general, vă puteţi folosi de următoarele indicaţii:

Ochii ar trebui să fie mai curând drepţi, şi nu lăsaţi în jos, limpezi şi proporţionali cu mărimea corpului. Evitaţi arrowana cu ochii foarte proeminenţi, deşi unele specii, precum Cross Back Golden, vor avea ochii mai mari. Ochii reprezintă porţile sufletului la dragonul mitologic şi orice imperfecţiune va duce la o scădere a valorii peştelui.

Mustăţile sunt echivalentul mustăţilor lungi ale dragonului mistic. Orice deformare are o semnificaţie similară cu cea a expresiei chinezeşti „dragonul care şi-a pierdut mustăţile…”, ce indică micşorarea prestigiului sau o mare umilinţă. Un arrowana bun ar trebui să aibă mustăţi lungi, drepte şi paralele, îndreptate în sus.

Postura de înotat bună îi permite peştelui să-şi arate cu dezinvoltură şi graţie frumuseţea maiestuoasă. Corpul ar trebui să fie paralel cu linia apei şi să rămână stabil în vreme ce alunecă; întoarcerea ar trebui să fie moderată ca viteză şi lină. Un arrowana care înoată cu corpul înclinat este posibil să aibă probleme cu vezica.

Aripioarele pectorale ar trebui să fie larg deschise atunci când peştele înoată, iar culoarea acestora trebuie să fie întunecată şi puternică. Aripioarele vor da senzaţia de graţie şi totodată de putere, mai ales atunci când întoarcerea este combinată cu o plesnitură puternică din coadă. Reţineţi că aripioarele la varietatea Cross Back Golden sunt în general mai mici decât la celelalte specii.

Solzii ar trebui să fie strălucitori şi frumos dispuşi. Dacă solzii mici (care se găsesc sub aripioarele dorsale şi imediat deasupra aripioarelor anale) sunt foarte bine definiţi şi de culoarea varietăţii respective, şansele ca specimenul respectiv să devină unul de top sunt foarte mari.

Gura şi buzele ar trebui să fie foarte strânse, mari, îndreptate în sus şi să aibă un aspect semeţ.

Acoperitoarele branhiilor trebuie să fie plate, netede şi lucioase. Marginea lor ar trebui să fie circulară, iar mişcările branhiilor nu ar trebui să fie prea evidente atunci când peştele respiră.

Curiozităţi despre arrowana

  • Arrowana este un peşte singuratic şi totodată unul de pradă, aşa încât evitaţi să mai puneţi şi alţi peşti în acelaşi acvariu cu el.
  • Rata deceselor în primele zile pentru peştii arrowana este scăzută, datorită naturii rezistente a acestora.
  • Peştii arrowana sălbatici ţâşnesc foarte adesea din apă pentru a prinde insectele neatente de pe ramurile ce se lasă deasupra apei. Pot sări 1,20 metri în înălţime şi 1,80 metri în lateral, aşa încât aveţi grijă la capacul acvariului, ca nu cumva peştele vostru arrowana „să comită un suicid”.
  • Ouăle le cloceşte masculul. Acesta ia în gură ouăle fertilizate şi le ţine acolo pentru a le „cloci”. Peştii arrowana sunt nişte taţi atât de devotaţi încât vor răbda de foame până la 45 de zile, când puii vor fi gata să se adapteze la noul lor mediu.
  • Arrowana pot fi dresaţi de mici şi pot împrumuta starea de spirit a proprietarului, la fel ca un câine sau o pisică.
  • Pot creşte până la 1 metru lungime şi pot atinge vârsta de 60 de ani.

0 Comments

Leave a Comment