2017/11/19 at 3:55 PM

Conceptul de zei ai bogăţiei este tipic asiatic. China şi India au mulţi zei de acest fel, unii idolatrizaţi ca zeităţi binevoitoare, în special de sărbătorile Anului Nou. Vă prezentăm în cele ce urmează zeităţile chineze şi pe Buddha tibetani ai bogăţiei, numiţi şi Jhambala. Rugăciunile către ei sunt extrem de frumoase, în special dacă avem în vedere motivaţiile din spatele dorinţei de a ajunge bogat – nu doar pentru beneficii personale, ci şi pentru a genera o natură filantropică şi generoasă.

În diferitele tradiţii asiatice, există multe zeităţi ale bogăţiei. Coreenii şi thailandezii au propriii lor Buddha ai bogăţiei. Tibetanii îi au pe cei cinci Jhambala. Chinezii taoişti au mai mulţi zei de acest fel şi, de asemenea, îi privesc pe cei 8 Nemuritori şi pe Buddha cel Vesel drept fiinţe aducătoare de bine, a căror prezenţă în casă, fie în tablouri, fie ca obiecte decorative, atrage bunăstarea. Cei mai îndrăgiţi zei ai bogăţiei sunt cei trei zei stelari, pe numele lor Fuk Luk Sau, care semnifică bogăţia, sănătatea şi viaţa lungă. Un alt zeu popular este Tsai Shen Yeh, de obicei înfăţişat oferind o pepită de aur şi păşind sau şezând pe un tigru fioros.

Zeii tibetani ai bogăţiei (Jhambala) se deosebesc de cei taoişti prin aceea că sunt sfinţiţi şi apoi aşezaţi pe altare speciale, cu o cădere de apă curată peste creştetul lor. Se crede că Jhambala ţin asupra lor o mangustă (animal similar cu un şobolan) care scuipă nestemate, simbolul bogăţiei. Amplasarea unui Jhambala în casă aduce un flux continuu de noroc la bani.

Se mai crede că expunerea unor zeităţi ale bogăţiei în casă, în special cu faţa la uşa principală, transformă chi-ul într-unul pozitiv. Le puteţi amplasa şi pe un loc ridicat (pe o etajeră sau o masă), în living sau în sufragerie.

Oamenii de afaceri chinezi se jură pe eficacitatea zeilor lor personali ai bogăţiei, pe care îi amplasează de obicei la birou, în spatele locului unde stau să muncească, pentru a-i „susţine” în afaceri. S-a ajuns la un acord unanim că dimensiunile mari ale unui zeu îi sporesc acestuia puterea. Fuk Luk Sau, de exemplu, sunt nelipsiţi din multe gospodării chinezeşti. Aceştia nu doar au grijă de latura materială a vieţii locatarilor, ci îi şi apără de persoanele răuvoitoare.

ZEII CHINEZI AI BOGĂŢIEI
Chinezii fac distincţie între zeii civili şi cei militari ai bogăţiei. Cel mai important zeu este Zhao Gong Ming. Zeii civili ai bogăţiei sunt Bi Gan şi Fan Li, în timp ce zeul războinic al bogăţiei este Kuan Yu. Există apoi şi zei informali ai bogăţiei: Wu Lo Chai Shen şi Li Shi Xian Guan, precum şi zeul bogăţiei asociat cu broasca cu trei picioare, numit Liu Hai.

Tsai Sheng Yeh
Este cel mai influent şi îndrăgit zeu al bogăţiei, respectat şi venerat de chinezii din toată lumea. Numit şi Zhao Gong Ming, el este un zeu puternic, care aduce bogăţie şi protecţie împotriva dezastrelor. Este descris ca fiind atât de binevoitor, încât va răspunde tuturor rugăciunilor şi invocaţiilor făcute către el. Este ca o piatră ce îndeplineşte dorinţe, concretizând visurile pe plan financiar ale celor ce îl venerează.

Tsai Sheng Yeh este, de obicei, înfăţişat călărind un tigru negru. Uneori este ilustrat cu barbă deasă şi cu faţa întunecată. În mâini ţine un bici, deşi, în ultimul timp, a fost de asemenea ilustrat ţinând o pepită de aur. Legendele îl descriu drept fost general al Chinei antice. Buddha l-a numit „Xuan Tan Zhen Jun”, însărcinându-l cu împărţirea bogăţiei şi norocului între oameni. De atunci, a distribuit comorile pământului, aducând noroc şi bogăţie celor ce îl invită în casele lor. Prezenţa sa este considerată o garanţie că firma voastră nu va rămâne cu datorii neplătite. Deloc surprinzător, aşadar, că cei mai mulţi oameni de afaceri ţin, de obicei, o imagine a lui Tsai Sheng Yeh în casele lor şi o alta la locul de muncă.

Kuan Kung, zeul războinic al bogăţiei
Renumitul Kuan Yu, numit şi Kuan Kung, este unul dintre cei mai îndrăgiţi zei ai bogăţiei în rândul afaceriştilor. Prezenţa lui Kuan Kung nu numai protejează, ci şi ajută la devansarea concurenţei. Dacă firma vă este ameninţată de numeroşii rivali de pe piaţă, aveţi nevoie de cea mai fioroasă imagine a acestei zeităţi, şi anume Kuan Kung în roba cu 9 dragoni. Aşezat în locuinţă sau în sediu, cu faţa direct spre uşa principală, Kuan Kung atrage averea, protejându-vă totodată. Se spune că, în vremea războaielor dintre statele chineze, acest personaj a fost un general drept, credincios şi curajos.

Există multe imagini extraordinare ale lui Kuan Kung, dar cea în picioare sau călare pe cal se potriveşte cel mai bine în cazul afaceriştilor. Poziţia în picioare îi denotă curajul şi tenacitatea împotriva adversităţilor, potrivindu-se, prin urmare, dacă parcurgeţi o perioadă dificilă cu firma voastră. Kuan Kung călare pe cal aduce viteză şi reacţii prompte în situaţiile-limită. Calul este o fiinţă nobilă, ce deţine puterea de a vă ajuta să învingeţi concurenţa. Kuan Kung trebuie să aibă o expresie fioroasă, iar sprâncenele să îi fie arcuite în sus, pentru a-i accentua expresia implacabilă.

Pentru a alege o figurină potrivită a lui Kuan Kung, trebuie să îi examinaţi expresia de pe chip. Cu cât pare mai fioros şi mai înspăimântător, cu atât este mai eficient în redresarea companiei voastre. În ceea ce priveşte dimensiunile, trebuie să fie cât mai mare şi mai greu, astfel ca energia să îi fie mai pronunţată. Invitaţi-l pe Kuan Kung în casa voastră într-o zi de bun augur, care să nu fie în conflict cu semnul vostru zodiacal. Nu aşezaţi zeul pe podea, ideal fiind să stea la înălţime, cu faţa spre uşă, lângă peretele ce îi oferă cea mai bună perspectivă asupra intrării.

Zeii civili ai bogăţiei
Unul dintre aceştia este Bi Gan, care provine din vremurile îndepărtate ale dinastiei Shang. Bi Gan a fost unchiul împăratului Zhou şi a fost însărcinat cu gestionarea finanţelor imperiului, câştigându-şi renumele pentru împărţirea dreaptă a averii împăratului în rândul poporului. Fiind atât de îndrăgit, cu timpul Bi Gan a ajuns să fie venerat ca zeitate civilă a bogăţiei.

Un alt astfel de zeu este Fan Li, fost politician şi strateg distins, dar şi afacerist de succes. A fost talentat şi înţelept, spunându-se că l-a ajutat pe împărat să îşi adune şi să îşi pregătească armatele. Fan Li s-a pensionat ulterior, mutându-se cu familia la ţară, unde talentul său financiar l-a ajutat să strângă o mare avere. A ajuns foarte bogat şi şi-a împărţit mare parte din avere poporului. A intrat rapid în legendă pentru filantropia sa, ajungând, cu timpul, să fie venerat ca zeu al bogăţiei.

Zeii bogăţiei din cele cinci zări
Aceşti cinci zei provin din cele cinci zări: est, vest, sud, nord şi centru. Potrivit legendei, prin invocarea binecuvântărilor celor cinci zei ai bogăţiei, numiţi colectiv Wu Lo Chai Shen, indiferent unde locuiţi sau spre ce destinaţie călătoriţi, veţi avea noroc de avere. Afaceriştilor le place să primească un set cu Wu Lo Chai Shen în a cincea zi de Anul Nou Chinezesc, acesta fiind probabil unul dintre cele mai benefice cadouri posibile. Se crede că, dacă Wu Lo Chai Shen sunt aşezaţi pe altarul propriu şi li se fac ofrande zilnice, compania persoanei respective va prospera într-un ritm alert. Dacă veţi invita aceşti zei în locuinţă, vă veţi putea creşte veniturile în anul ce vine.

Li Shi Xian Guan, pe de altă parte, este zeitatea ce îl însoţeşte pe zeul bogăţiei. „Li Shi” înseamnă profit din tranzacţii. Printre chinezi există obiceiul de a lipi imaginea sa pe partea interioară a intrării în sediu, pentru a simboliza profituri din abundenţă.

Un alt zeu al bogăţiei este Liu Hai, poreclit „Hai Chan Zi”. „Chan” se referă aici la celebra broască cu trei picioare, a cărei simplă prezenţă se spune că ar atrage banii. Se zice, de asemenea, că această broscuţă anihilează otrăvurile din corp şi întăreşte inima. Pe vremuri, broasca era considerată foarte eficientă în vindecarea bolilor şi atragerea norocului.

Legenda spune că Liu Hai ar fi folosit un şirag de monede pentru a atrage broasca cu trei picioare afară din mare, crezându-se că această broască rară aduce şansa şi banii. Liu Hai a domesticit-o, făcând-o să scuipe bani de fiecare dată când zornăia din monede în faţa ei. Astfel, eroul nostru a ajutat mulţi săraci şi, în consecinţă, atât el, cât şi broasca lui au fost imortalizaţi drept puternice simboluri de bun augur ale bogăţiei.

0 Comments

Leave a Comment